- Jeg får et voldsomt kick

Derfor er Breivik fortsatt like sulten.

• Direkte kl. 19.15: Den dominikanske republikk - Norge

LYON (Dagbladet.no): Fire gull. Fire sølv. To bronse. Marit Breivik har en mesterskapsstatistikk som ingen andre lagtrenere i Norge er i nærheten av.

Det er nå over 13 år siden hun overtok som landslagssjef, men hun er ikke blitt mindre sulten på suksess av den grunn.

- Å nei, jeg får et voldsomt kick når vi nærmer oss et mesterskap. Jeg merker det på jentene også, og de neste 12 månedene skal vi spille tre mesterskap, sier Breivik til Dagbladet.no.

• Les også: - Blodet sluttet aldri å renne

Høydepunktet

Søndag 12. desember 1999 ledet Breivik jentene i det som fortsatt står som et av de mest dramatiske øyeblikkene i norsk idrettshistorie.

11 200 tilskuere skalv av spenning på tribunene i Håkons Hall på Lillehammer. Kjersti Grini klasket inn Norges 25. mål i kampen - i VM-finalens fjerde ekstraomgang. Det ble den avgjørende scoringen. Vi slo Frankrike med ett mål og det var bare å la gledestårene strømme.

MARITS STØRSTE ØYEBLIKK: Her hylles landslagstreneren etter norsk VM-gull. Foto: Scanpix/Epa
MARITS STØRSTE ØYEBLIKK: Her hylles landslagstreneren etter norsk VM-gull. Foto: Scanpix/Epa Vis mer

- Det er nok dette mesterskapet og denne medaljen jeg husker aller best. Det var store forventninger til oss etter EM-gullet året før, og vi leverte. Jeg husker det var ganske intenst, sier Breivik.

Det er fortsatt det eneste VM-gullet Norge har vunnet. I helga startet årets mesterskap og medaljejakten har startet.

Suksess umiddelbart

Marit Breivik spilte 140 landskamper med flagget på brystet. Nå har hun ledet over 250 fra benken.

Som aktiv spilte hun for Nessegutten, Nordstrand og Skogn. Og hun vant selvfølgelig titler som aktiv også - tre NM-gull og to seriemesterskap.

Men det er likevel som trener hun vil bli husket i all håndballframtid.

Karrieren startet i Nessegutten før turen gikk til Byåsen og så videre til Larvik. Den foreløpige merittlista hennes som klubbtrener er identisk med den hun har som spiller - tre cupgull og to serietriumfer.

I 1994 overtok hun landslaget etter Sven-Tore Jacobsen, og suksessen kom umiddelbart.

- Jeg får et voldsomt kick

25. september i debutåret vant Norge noe overraskende en EM-bronse i Berlin, etter å ha banket Ungarn 24-19. Ingrid Steen puttet ti i bronsefinalen og jentene avsluttet mesterskapet mye bedre enn de spilte underveis.

Liker å overraske

Etter dette har Breivik høstet medaljer jevnlig og hun er flere ganger kåret til Årets trener under Idrettsgallaen.

- Hva er det morsomste med å være landslagstrener?

- Det er veldig artig å jobbe med spillerne, for de deltar selv veldig aktivt i arbeidet. De legger mye av seg selv i laget. Det er også spesielt morsomt å gjøre det bedre enn folk forventer av oss. Som i fjor, da vi lå litt nede for telling etter det skuffende verdensmesterskapet i Russland.

Hvis Breivik fortsetter noen år til, kommer hun til å ha vært landslagssjef like lenge som de kommende talentene hun henter opp har levd.

Kontrakten hennes med Norges Håndballforbund strekker seg til mai 2009, og hun har foreløpig ikke bestemt seg for hva som skjer etter det.

- Miljøet i forbundet og Olympiatoppen er veldig inspirerende. Dessuten har jeg veldig flinke folk med meg. Thorir (Hergeirsson, assistenttrener) er en kløpper og veldig arbeidsom, sier Breivik.

Tenker lite på framtida

Se imidlertid ikke bort fra at 52-åringen går tilbake til klubbhåndballen når hun gir seg med landslaget. Hun liker å jobbe med spillerne jevnlig og over tid, og det blir det ikke så mye av som landslagssjef.

- Jeg vet ikke om jeg blir klubbtrener igjen. Jeg liker meg veldig godt på gulvet med spillerne, men har ikke begynt å tenke på framtida etter landslaget.

Hun har vunnet alt som kan vinnes i Norge som klubbtrener og neste sommer kanskje også alt som kan vinnes med Norge - om jentene tar OL-gull i Beijing.

Derfor er det fristende å spørre om hun kan tenke seg å bli klubbtrener i Danmark, hvor de fleste av verdens aller beste spillere befinner seg.

- Det vil jeg ikke spekulere i, svarer Marit Breivik.

Nøkternt og tilbakeholdent. Slik vi kjenner henne. Hun buldrer sjelden og stikker ikke hodet fram.

VM-START I GÅR:</B> Norge vant enkelt mot Angola i Frankrike-VM i går, uten at Breivik var helt fornøyd.