- Jeg får heller slå av hvis det blir for ille

Johnsen frykter gamleklubben Chelsea får tempotrøbbel mot Barcelona.

RYGGEN MOT VEGGEN: John Terry og Chelsea fikk med seg et meget godt resultat mot Barcelona før returkampen på Camp Nou, men ble tidvis utspilt på eget gress.Foto: REUTERS/Dylan Martinez/NTB scanpix
RYGGEN MOT VEGGEN: John Terry og Chelsea fikk med seg et meget godt resultat mot Barcelona før returkampen på Camp Nou, men ble tidvis utspilt på eget gress.Foto: REUTERS/Dylan Martinez/NTB scanpixVis mer

Barcelona - Chelsea direkte i fotballstudio fra kl. 20.45.

(Dagbladet): Chelsea er et av ytterst få fotballag som kan skryte på seg å ha et godt tak på Barcelona.

Ikke siden John Terrys seine selvmål og Samuel Eto'o sitt enda seinere seiersmål i første åttedelsfinale i Champions League på Stamford Bridge i februar 2006 har katalanerne slått blåtrøyene fra Vest-London.

Siden har de møttes seks ganger i den gjeveste europacupen. Chelsea står med tre seirer, tre har endt uavgjort.  Dessuten har Lionel Messi gått 565 minutter - eller mer enn seks hele kamper - uten å finne veien til nettmaskene mot engelskmennene.

- Akkurat det lover bra, og sånn sett får de bruke statistikken for hva den er verdt. Det gjør de sikkert også. Likevel er jeg bekymret for tempoet i backfireren til Chelsea og hvordan de skal stoppe Barcelona én mot én når de begynner med småspillet sitt, sier tidligere Chelsea-spiller Erland Johnsen til Dagbladet.

30 prosent Østfoldingen som tilbrakte sju og et halvt år på Stamford Bridge er med andre ord ikke spesielt optimistisk på gamleklubbens vegne, tross et godt utgangspunkt med 1-0 seier og ingen bortemål i bagasjen forrige onsdag.

- Jeg beveger meg på "feil" side av 50 prosenten, og lander på rundt 30 prosent sjanse for Chelsea til å gå videre. Jeg håper de tar bedre vare på ballen enn de gjorde sist. De er nødt til å kjøre overganger, og score minst ett mål. Jeg tror ikke det går å ri på 0-0 i 90 minutter. Derfor blir nøkkelen ikke bare å tenke defensivt, sier Johnsen.

LEIT: Erland Johnsen synes det tidvis var leit å se hvordan Barcelona herjet med Chelsea på Stamford Bridge, og anslår sjansene til å gå videre til 30 prosent.Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
LEIT: Erland Johnsen synes det tidvis var leit å se hvordan Barcelona herjet med Chelsea på Stamford Bridge, og anslår sjansene til å gå videre til 30 prosent.Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

Det er Frode Olsen helt enig i. Han mener Chelsea skyter seg selv i foten med samme defensive tilnærming på Camp Nou som på Stamford Bridge.

- Barcelona jo score mål, så jeg tror ikke det nytter å reise dit for å spille 0-0, da gir de seieren til Barcelona. Jeg har ingen tro på at Chelsea kan basere seg på å gå videre med 1-0 sammenlagt, sier Olsen til Dagbladet.

Trist syn Den tidligere Sevilla-keeperen var skuffet over det de regjerende spanske mestrene presterte mot erkerivalene Real Madrid på lørdag. Samtidig sparte Barcelona litt på kruttet, og slapp til ungguttene Tello og Thiago uten at det ble noen stor suksess. Olsen tror på et mer rutinert og slagkraftig mannskap i kveld.

- Det var tilfeldigheter som gjorde at de ikke scoret mål mot Chelsea. Mot Real virket de mer tafatte. Jeg tror vi får se Piqué inn i midtforsvaret i stedet for (Javier) Mascherano, og Xavi og (Andres) Iniesta på sine favorittposisjoner. Og med (Alexis) Sanchez inn fra start, vil vi se et bedre Barcelona-lag enn mot Real Madrid, sier han.

Chelsea har fått kritikk fra flere hold for kun å konsentrere seg om å forsvare seg. 21-79 i ballinnehav, 4-24 i avslutninger og 158 - 754  i antall vellykede pasninger understreker at Barcelona dominerte alle andre steder enn der det teller - i målprotokollen. Også Johnsen mener gamleklubben slapp svært billig fra det.

- Det var litt leit å se en så ensidig kamp sist, hvor Barcelona herjet som de til tider gjorde med Chelsea. Det som skuffet meg var at Chelsea gjorde mye rart med ballen. Når du først får tak i den mot Barcelona må du klare å holde på den, skjerme, vinne frispark og trekke ned tempoet. I stedet ble det mange håpløse løsninger offensivt, sier Strømmen-treneren.

- Må tette igjen i midten - Barcelona hadde sjanser nok på Stamford Bridge, og er vanligvis mer effektive enn de var da. Sånn er fotballen noen ganger. Samtidig var Chelsea, og da særlig John Terry, flinke til å ofre seg i egen boks og kaste seg foran og blokkere skudd. Når Chelsea setter opp forsvarsmuren rundt egen 16-meter kan det være vanskelig å komme til. Barcelona prøver å tre gjennom midten hele tida. Tetter man igjen, og tvinger Barcelona til å komme rundt på kantene for innlegg, har de ingenting, fortsetter Johnsen.

Og får støtte fra Olsen:

LÆRDOM FRA «EL CLASICO»: Tidligere Sevilla-keeper Frode Olsen mener Chelseas mulighet ligger i å stenge rommene rundt Messi, Xavi og Iniesta. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX .
LÆRDOM FRA «EL CLASICO»: Tidligere Sevilla-keeper Frode Olsen mener Chelseas mulighet ligger i å stenge rommene rundt Messi, Xavi og Iniesta. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX . Vis mer

- Chelsea må se litt på El Clasico, og stenge rommene rundt Messi, Xavi og Iniesta. Barcelona er jo ganske smale i angrepsspillet sitt. Om de klarer det, er det mulig at Barcelona ikke skaper så mange sjanser. Det tøffe kampprogrammet kan også spille inn. Barcelona virket tunge, de var ikke så friske og frenetiske i sitt eget spill som de kan være. Det blir spennende å se om de får til omstillingen og restitueringen før denne kampen, sier Olsen.

Engelskmennene har heller ikke fått særlig mer med hvile enn sine spanske motstandere med en tøff kamp mot Arsenal på Emirates lørdag ettermiddag og påfølgende flyreise til Barcelona. Johnsen er usikker på om han vil utsette seg selv for den påkjenningen det er å se sin gamle arbeidsgiver kjempe med ryggen mot veggen i minst 90 minutter.

- Jeg lurer på det, men får se hva jeg gjør. Jeg tror nok jeg skal se den hjemme, men jeg er redd for å bli skuffet. Jeg får heller slå av hvis det blir for ille, sier den tidligere midtstopperkjempen.