- Jeg får søke hjelp

Bø kollapset på standplass, pustes i nakken av Svendsen.

Foto: Heiko Junge / Scanpix
Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

(Dagbladet): 75 poeng var alt som skilte verdensleder Tarjei Bø fra verdenscuptoer Emil Hegle Svendsen før dagens sprint i Holmenkollen.

- Det er litt for mange poeng opp, sånn jeg ser det, sa Svendsen til Dagbladet i går.

Men selv om han på langt nær hadde noen toppdag er kampen om sammenlagtseieren plutselig ganske åpen igjen:

Mens Hegle Svendsen ble nummer seks, kollapset Bø på standplass og havnet utenfor de 40 som får verdenscuppoeng. Avstanden mellom de to foran jaktstarten er nå halvert og nede i 37 poeng.

- Jeg får søke hjelp. Jeg vet ikke selv hva som skjedde på siste skyting, egentlig. Jeg bare skjøt, og så ble det bom, sier Bø til NRK.

Andreas Birnbacher fra Tyskland vant rennet, men måtte av «personlige årsaker» forlate Holmenkollen allerede før premieseremonien.

Fire bom på stående
Bø innledet sprinten sterkt og var blant de kjappeste opp til første passeringspunkt i løypa. Så bommet han én gang på den liggende skytingen, før det ble helsprekk på stående: Bø feilet fire ganger og serverte verdenscuptrofeet på et sølvfat til romkompisen Svendsen, som på det tidspunktet hadde notert en feilfri serie.

- Jeg har aldri skutt fire bom på stående før. Vanligvis skyter jeg ganske offensivt, men det var en del vind, og da kan hjernen endre innstilling uten at man vet det selv. Da blir det en mellomting. Og det fungerer aldri, sier Bø.

Emil Hegle Svendsen skjøt feilfritt på liggende og så ut til fylle også på sisteskytingen. I så fall ville han gått ut på sisterunden like bak lederen Alexander Birnbacher, men på det siste skuddet gikk det galt.

Han måtte ut i en strafferunde og passerte ut 34,6 sekunder bak tyskeren. I mål hadde avstanden økt til hele ett minutt og fire sekunder - som tyder på at han på langt nær hadde noen optimal dag i sporet. For eksempel var han 44 sekunder bak Arnd Peiffer i langrennstid.

Men det holdt likevel til å knappe solid inn på Bø i sammendraget, og nå er Svendsen bokstavelig talt på skuddhold foran sesongens to siste konkurranser.

Resultatene fra dagens sprint utgjør nemlig grunnlaget for startrekkefølgen på lørdagens jaktstart.

- Utgangspunktet mitt blir elendig på jaktstarten, og det var ikke akkurat planen. Planen var å cruise inn dette, men nå må jeg virkelig ta i resten av helga. Dette blir ikke avgjort før siste konkurranse. Men for spenningen er det jo bra, sier Bø.

Emil Hegle Svendsen lover å gi kompisen kamp til siste slutt:

- Det er spennende nå, men jeg håpet å gjøre det uten at Tarjei skulle gå på en totalsprekk. Jeg er sliten, men lover å gi alt i helga uansett, sier han til NRK.

- Du tapte 44 sekunder til en mann som Peiffer i sporet?

- Det er mye. Skytinga var brukbar, men jeg ble rett og slett litt fragått i dag. Jeg håper det ikke bare var min feil, sier han - og sikter trolig til skiene.

Elendige ski
Tarjei Bø hadde fjerde beste langrennstid i dag, til tross for at skiene var elendige.

- Jeg gikk bra i sporet, men ble fraglidd av Bulgaria uti der. Det er ikke de beste skiene jeg har hatt, sier han.

Bø-sprekken betyr at Svendsen har en gyllen mulighet til å lage en thrilleravslutning på helga.

Distansene som gjenstår er jaktstart (lørdag) og fellesstart (søndag).

PS! Lars Berger ble nummer 10 med to bom, ett minutt og 11 sekunder bak. Ole Einar Bjørndalen ble nummer 13 (to strafferunder), Rune Brattsveen nummer 20 (én strafferunde) og Alexander Os nummer 32 (to strafferunder).