NÅDELØST: Videograb av fallet til Aksel Lund Svindal i 2007. Nordmannen havnet på sykehus med bruddskader og stygge kutt. Allerede året etter vant han to renn i Beaver Creek.
 
Foto: Skiforbundet
NÅDELØST: Videograb av fallet til Aksel Lund Svindal i 2007. Nordmannen havnet på sykehus med bruddskader og stygge kutt. Allerede året etter vant han to renn i Beaver Creek. Foto: SkiforbundetVis mer

- Jeg feilet, og det er best jeg ikke gjør det igjen

Lund Svindal har lært mye av det stygge fallet i Beaver Creek.

(Dagbladet): I morgen starter alpinthelga i Beaver Creek for alvor, med utfor for Aksel Lund Svindal og de andre norske gutta.

Nordmannen kommer til Colorado stappfull av selvtillit etter to suverene seire i Lake Louise forrige helg, og utforløypa kjenner han naturlig nok godt.

Det var her på Golden Eagle-hoppet han falt stygt i 2007, og havnet på sykehus med flere bruddskader og dype kutt. Men Lund Svindal lærte fort.

Allerede året etter tok han to seire i samme bakke, og nordmannen mener han har blitt en bedre utøver av det som skjedde for fem år siden.

- Hvis du gjør noe dårlig, så lærer du i hvert fall noe av det, ikke sant? Jeg har respekt for det som skjedde, sier Aksel Lund Svindal i et intervju med Sports Illustrated.

- Jeg gjorde en feil. Det er bedre å tenke at: «Jeg gjorde en feil, og det er best jeg ikke gjør det igjen». Men hvis jeg først skulle falle hardt og havne på sykehus, er dette et bra sted å gjøre det. Jeg liker meg godt her - uten at jeg ønsker meg tilbake til sykehus, sier nordmannen lystig.

For tidlig for sammenlagtprat
Svindal ble nummer 17 på gårsdagens trening, noe han var langt fra fornøyd med. Likevel er det han konkurrentene trekker fram som favoritten før morgendagens utfor - han har tross alt åtte pallplasseringer i karrieren i Beaver Creek.

Sports Illustrated påpeker at bare to utøvere tidligere har vunnet begge fartsløpene i Lake Louise: Stephan Eberharter og Bode Miller. Begge endte som sammenlagtvinnere samme sesong.

LÆRTE MYE: Svindal etter seieren i utfor i 2008. I morgen prøver han igjen i Colorado. Foto: Arnt E. Folvik/ Dagbladet
LÆRTE MYE: Svindal etter seieren i utfor i 2008. I morgen prøver han igjen i Colorado. Foto: Arnt E. Folvik/ Dagbladet Vis mer

- Svaret mitt på det er at kanskje at de ikke hadde Marcel Hirscher som konkurrent, sier Aksel Lund Svindal.

- Han var ikke i Lake Louise, og jeg har en følelse av at han kommer til å vinne mange slalåm og storslalåmrenn denne sesongen. Det er altfor tidlig å snakke om det, det er så mye som kan skje, sier Svindal.

Følges tett av de andre
Likevel erkjenner den norske alpinstjernen at han er blitt nettopp det - en stor alpinstjerne. Men han skulle helst ha vært litt mer anonym.

- Kunne jeg velge, skulle jeg helst ha sluppet. Men jeg vil heller være rask enn treg, og dette følger med det å være rask, sier Lund Svindal.

- Når du er utøver og kjemper i toppen, så blir du vant til det. Når du er i form, følger folk med på deg. De følger med på alle løpene dine på video, de følger deg i besiktigelsen, de følger med på kjørelinja di. Du følges. Når du ikke leverer, er det ingen som følger med, sier Aksel Lund Svindal.

Herrene har utfortrening i Beaver Creek kl. 18.45 i kveld.