Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

-  Jeg fikk en kald fot i ræva

Ola By Rise var uvitende om at Rune Bratseth tok opp trenerproblematikken med spillerne på et møte for 14 dager siden. Der og da ble slutten bestemt.

TRONDHEIM (Dagbladet): Men trenerens vedtatte avskjed skulle ikke skje under gårsdagens dramatiske omstendigheter. Bratseth og spillerne var nemlig enige om å la Ola By Rise kjøre løpet i uvitenhet sesongen ut. Men mediekjøret forandret på det.

-  Da jeg leste Dagbladet onsdag, skjønte jeg at enden var nær, sier Ola By Rise. -  Og det var ikke noe hyggelig å få beskjed om at jeg ikke får fullføre kontrakten.

Men Ola By Rise blir likevel. I 46 dager til. Deretter er det over og ut. For Rosenborg-spillerne kan ikke leve med en snill og myk mann. De vil ha en autoritær skikkelse som brøler dem gode og som slår knyttneven i bordet når det virkelig trengs.

Ola By Rise kunne vært bibelsk i går og sagt «Tilgi dem, de vet ikke hva de gjør». Det var nemlig slik han følte det.

-  Ja, jeg er fristet til å si det på den måten, sier han. -  Jeg er nemlig ikke sikker på at spillerne er stolte av prosessen. For mens de roper etter en autoritær trener, klarer de ikke sjøl å være klare i sin egen tale.

-  Akkurat der er det noen logiske brister.

-  Hvilket betyr?

-  At ansvaret for det som har skjedd ikke bare ligger hos meg. Det ligger i spillergruppa også. Men det er ikke lenger mitt lodd å føre jobben videre - nå blir det er en annen som skal løfte sverdet over spillerne.

-  Det må sterkere lut til i Rosenborg.

-  Men likevel blir du fram til 7. desember - hvorfor?

Sparket fra blindsida

-  Da jeg møtte spillerne i garderoben i går trodde de jeg var forbannet på dem, skuffet over dem og at jeg bare ville hjem. De visste ikke om den energien denne situasjonen ga meg. For ja, de ville ha en ny trener, men de ville ikke bli kvitt meg - ikke nå.

-  Og så kjente jeg etter og bestemte meg for å bli.

-  Til tross for behandlingen?

-  Jeg fikk en kald fot i ræva, men jeg er veldig glad i spillerne likevel. Og det eneste som betyr noe nå er at vi klarer å reise oss og vinne seriegullet for 13. gang på rad.

Ola By Rise tror fortsatt han er en god trener. Nei, han vet det - akkurat som han vet at han har mye å lære. Og derfor tar han ansvaret. Sjøl om han sier at «skylden ligger like mye hos de andre».

-  Skal vi mislykkes i år, skal vi mislykkes sammen, sier han. -  Og blir vi seriemestere - og det tror jeg på nå, jeg tror denne prosessen vi har vært igjennom denne dagen vil gi oss et løft - så vil jeg ikke sitte hjemme og se det på TV.

Sparkes fra toppen

Ola By Rise ser også det galgenhumoristiske i situasjonen. Han kan nemlig forlate RBK under tvang - på Norgestoppen.

-  Ja, sier han - jeg kan bli den første norske treneren som får sparken etter å ha vunnet seriemesterskapet. Det er det litt ålreit å tenke på.

Væremåten, den myke mannens atferd, ble altså Ola By Rises fall på Lerkendal. Han var ikke tøff nok, han slo ikke neven i bordet - han var ikke autoritær. Og sånn sett kan du godt si at det til sjuende og sist var Ola By Rise som felte Ola By Rise.

-  Ja, kanskje det var Ola som felte Ola, sier han. -  Jeg kom som meg sjøl og går som meg sjøl. Men alle skal vite at jeg er stolt av den jobben jeg har gjort.

-  Det går an å anmelde barnebøker uten å bli beskyldt for å ha fotformsko til langt oppover øra, sier Ola By Rise.

TAKK FOR MEG: Etter en lang og vond dag på Lerkendal dro Ola By Rise hjem. Nå har han 46 dager igjen som RBK-trener. - Jeg kan bli den første norske treneren som får sparken etter å ha vunnet seriemesterskapet, sier By Rise.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media