Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg fikk en pille, tok den og suste forbi de andre

Tidligere norsk Tour de France-syklist prøvde doping.

FIKK AMFETAMIN-PILLE: Ole Kristian Silseth har aldri tidligere innrømmet å ha prøvd doping, men avslører overfor Dagbladet i kveld at han i 1984 fikk en amfetaminpille av en svensk syklist. Foto: Dagbladet
FIKK AMFETAMIN-PILLE: Ole Kristian Silseth har aldri tidligere innrømmet å ha prøvd doping, men avslører overfor Dagbladet i kveld at han i 1984 fikk en amfetaminpille av en svensk syklist. Foto: Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Tidligere toppsyklist Ole Kristian Silseth innrømmer overfor Dagbladet i kveld at han prøvde doping i et svensk gateritt i Falun etter Postgirot Open i 1984. Rittet var rett etter Silseths deltakelse i Giro d'Italia samme år.

Silseth påpeker at det bare ble med den ene gangen. Han kunne ikke forstå hvordan enkelte syklister i perioder hadde uforklarlige og varierte prestasjoner.

- Jeg fattet ikke hvordan noen plutselig syklet så lett fra oss i enkelte ritt, spesielt gateritt. Jeg husker vi snakket høyt om dette, og en kjent svensk syklist sa til meg: «Da skal du prøvde denne her».

- Han ga meg en boks med noen tabletter. Jeg trodde han hadde gitt meg noen koffeintabletter, men det var Centramin (amfetamin, journ. anm). Jeg tok den og suste forbi de andre, sier Silseth som vant rittet.

- Jeg ble ikke sliten, ikke tørst og sov ikke på to døgn, sier Silseth til Dagbladet.

Deltatt i samtlige Birken-ritt Silseth forteller historien bare timer etter at Steffen Kjærgaard innrømmet å ha brukt doping på slutten av 1990- og 00-tallet. Silseth svarte «nei» da han i 2010 ble spurt om han selv hadde prøvd doping av VG.

Den nå 53 år gamle eks-syklisten ble profesjonell i 1982 og syklet for totalt fire lag før proffeventyret tok slutt etter sesongen i 1984. I 1983 syklet han Tour de France for Metauro Mobili, men måtte bryte underveis på den tredje etappen.

Da proffeventyret tok slutt i 1984 syklet han for amatørklubben Molde og Omegn, og ble blant annet den første som vant Birken i 1993. Han er en av få som har deltatt i alle utgavene av rittet, og syklet i år på tiden 3:04:52 som ga ham en 289. plass.

Mellom 1996 og 2001 var Silseth landslagstrener for terrengsyklistene, blant annet Gunn Rita Dahle.

Skremmende Silseth forteller at opplevelsen fra 1984 sitter igjen som en skremmende hendelse.

- Det var skremmende. Tuller du med kroppen din, så tuller kroppen tilbake.

Silseth, som altså syklet i et Tour de France og et Giro d'Italia, er klar på at han aldri dopet seg i et stort ritt.

- Jeg ville aldri gjort det i et stort ritt, og det var ganske tilfeldig at det ble gjort den ene gangen, fastslår Silseth.

Men han legger ikke skjul på at det i sykkelmiljøet også på den tiden var utstrakt bruk av doping, og så da han selv syklet mye bruk av medikamenter.

- Jeg visste selvfølgelig at det det foregikk noe. Ofte hørte jeg spørsmål som «har du gjort forberedelsene dine?» og «Går du på noen kur?».

Tror Kjærgaard hadde holdt tett Silseth tror Steffen Kjærgaard aldri stått fram om dopingbruken hvis han hadde syklet på et annet lag enn US Postal.

- Etter presset rundt US Postal har blitt presset fram til å legge alle kortene på bordet. Hadde han syklet for et annet lag uten det fokuset US Postal og Lance Armstrong har hatt,  ville han aldri stått fram slik han gjorde i dag, sier den tidligere syklisten til Dagbladet, som liker dårlig at noen av sine tidligere norske sykkelkolleger hevder at de ikke har hatt noe kjennskap til doping.

-Jeg blir provosert av de som hevder at det ikke har vært noe doping.