<strong> SMILTE IKKE:</strong>  Lionel Messi vant gullballen, uten at det så ut til å glede argentineren. Mange mener at Messi ikke fortjente prisen. Manuel Neuer (t.v) vant prisen for mesterskapets beste keeper. Foto: AFP PHOTO / JUAN MABROMATA
SMILTE IKKE: Lionel Messi vant gullballen, uten at det så ut til å glede argentineren. Mange mener at Messi ikke fortjente prisen. Manuel Neuer (t.v) vant prisen for mesterskapets beste keeper. Foto: AFP PHOTO / JUAN MABROMATA Vis mer

- Jeg fikk litt den samme følelsen som da Obama fikk Fredsprisen

Debatten raser rundt Gullballen-kåringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lionel Messi (27) ble kåret til VMs beste spiller etter 1-0-tapet mot Tyskland i VM-finalen.

Messi ble argentinernes VM-toppscorer med fire mål, men flere stusser over kåringen som fant sted etter finalen på Maracana i går kveld. Enkelte gikk så langt som å kalle kåringen en skandale.

- Jeg er sjokkert. Jeg fikk litt den samme følelsen som da Barack Obama fikk Fredsprisen, sier C More-kommentator Kenneth Fredheim til Dagbladet.

Den amerikanske presidenten mottok Nobels fredspris i 2009 for å styrke internasjonalt diplomati og mellomfolkelig samarbeid. Senest i mai ble det bråk rundt Nobels Fredspris.

- Messi så litt skamfull ut da han skulle hente prisen. Han var ikke Argentinas beste engang. Det var Javier Mascherano, sier Fredheim.

Han får støtte av Dagbladets kommentator Morten Pedersen.

<strong>SJOKKERT:</strong> C More-kommentator Kenneth Fredheim mener det var feil å gi Gullballen til Lionel Messi.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SJOKKERT: C More-kommentator Kenneth Fredheim mener det var feil å gi Gullballen til Lionel Messi. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Å kåre Lionel Messi til VMs beste spiller er helt feil. Det så du på Messi selv da han mottok prisen. Han var ikke bare skuffet, men han mente det var tøv at han vant, sier Morten Pedersen.

Slakter kritikken Lionel Messi ble hyllet på tribunen og overrakt trofeet som bevis på at han var VMs beste spiller, samtidig ble Tysklands målvakt Manuel Neuer kåret til beste keeper.

Tidligere Norge-kaptein og Viasat-ekspert Rune Bratseth kan forstå at Messi vant.

- De som mener det er en skandale er helt på jordet. Messi har vært viktig for Argentina og levert et godt mesterskap, sier Rune Bratseth til Dagbladet.

- Jeg synes ikke det er en skandale at Messi vinner, men jeg synes heller ikke det er riktig. Messi har vært god, men kåringen har nok tippet hans vei fordi han er et stort navn, sier Bratseth.

NRK-ekspert Lars Tjærnås støtter den tidligere landslagsprofilen.

- Jeg synes ikke Messi var aller best. Jeg mener at Rodriguez og Robben har vært bedre. Men Messi har vært den klart dominerende spiller hos et lag som nesten vant, så skandale eller andre utrykk som blir brukt var det ikke, sier Tjærnås til Dagbladet.

Filming stoppet Robben Tv-bildene fra finalearenaen i går viste en slukøret Messi som tok i mot prisen fra Fifa-president Sepp Blatter.

<strong>KRITISK:</strong> Dagbladet-kommentator Morten Pedersen støtter ikke valget av Lionel Messi som VMs beste spiller.  Foto: Hans A. Vedlog
KRITISK: Dagbladet-kommentator Morten Pedersen støtter ikke valget av Lionel Messi som VMs beste spiller. Foto: Hans A. Vedlog Vis mer

- Messi har gjort mye bra i mesterskapet, og han er den som ble best passet på i VM. Du ser i glimt hvor god han er, men det holder ikke til å bli kåret til VMs beste. Fifa gjorde en stor feil, sier Dagbladet-kommentator Pedersen.

- Jeg tror ikke Messi ville ha prisen en gang. Han følte ikke det var riktig. Jeg blir overrasket hvis han tar den med seg hjem til Argentina, sier Pedersen.

- Hvem burde vunnet?

- James Rodriguez (Colombia) var den klare vinneren. Arjen Robben (Nederland) hadde vært med i kåringa hvis han ikke kastet seg så ofte, sier Dagbladets kommentator.

Bratseth er av samme oppfatning:

- Ja, si det. Hvem burde egentlig vunnet? Arjen Robben hadde nok det beste mesterskapet. Han imponerte meg, men den filminga har nok ødelagt for ham. Han overspiller for mye, og det er ikke utenkelig at det er blitt tatt med i vurderinga. Jeg synes Robben har vært kanongod. Det samme har James Rodriguez og en god del tyske spillere, sier Rune Bratseth.

Fredheim mener Neuer burde fått prisen.

<strong>FORSTÅR VALGET:</strong> Rune Bratseth synes ikke Lionel Messi var VMs beste, men kan forstå valget av Argentinas nummer 10.   Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
FORSTÅR VALGET: Rune Bratseth synes ikke Lionel Messi var VMs beste, men kan forstå valget av Argentinas nummer 10. Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet Vis mer

- Det er mange å velge mellom. Neuer, Müller eller Robben, selv om det smerter meg å si, så lett som Robben faller. Det virker nesten som om prisen måtte gå til en søramerikaner. Det måtte nok ha blitt Neuer. Det er sjeldent vi har sett en keeper som dominerer så mye. Det virker som om det må noe ekstraordinært til for å score på ham, sier Fredheim.

Neuer slår Messi Statistikken til Fifa viser at Messi har slått 242 velykkede pasninger i VM. Med totalt 356 pasningsforsøk, er det en treffprosent på 68.

Messi havner langt ned på lista over de mest pasningssikre spillerne - men mer overraskende er det at keeper Neuer har flere vellykkede forsøk.

Manuel Neuer traff på 244 pasninger - to mer enn Messi.

Tyskeren hadde totalt 297 pasningsforsøk og en treffprosent på 82.

Den beste pasningsleggeren i VM var forøvrig Tyskland-kaptein Phillipp Lahm. Han slo 562 vellykkede pasninger av 651 forsøk. Han traff på 86 prosent av forsøkene.

- Jeg synes ikke den statisikken han brukes i det hele tatt. Keepere spiller alltid på trygghet og det er noe helt annet enn offensive spillere. Det blir helt feil å gjøre noe ut av det. Men Neuer har vist keeperspill fra en ny side og vært meget aktiv, sier Bratseth.

- IKKE SKANDALE NRKs VM-ekspert Lars Tjærnås mener det ikke var noen skandale å gi Gullballen til Messi. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
- IKKE SKANDALE NRKs VM-ekspert Lars Tjærnås mener det ikke var noen skandale å gi Gullballen til Messi. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Fredheim sier følgende:

- Messi var strålende i starten. Da var han VMs beste. Men når det tettet seg til i sluttspillet, hvor var han da? Maradona bar Argentina på sine skuldre i 1986. Messi var en helt annen utgave dette mesterskapet. To fryktelig forskjellige ting. Med Di Maria ute, så var Argentina ekstremt avhengig av han offensivt, sier Fredheim.

Han legger til:

- Jeg elsker fortsatt Messi og mener han er verdens suverent beste spiller, sier Fredheim lurt.

Også selveste Diego Maradona mener Messi ikke fortjente å vinne prisen.

- Det er urettferdig. James Rodriguez burde ha vunnet, sier Maradona til kanalen TeleSUR.

Beste spillere fotball-VM:

2014: Lionel Messi, Argentina
2010: Diego Forlan, Uruguay
2006: Zinedine Zidane, Frankrike
2002: Oliver Kahn, Tyskland
1998: Ronaldo, Brasil
1994: Romario, Brasil
1990: Salvatore Schillaci, Italia
1986: Diego Maradona, Argentina
1982: Paolo Rossi, Italia
1978: Mario Kempes, Argentina
1974: Johan Cruyff, Nederland
1970: Pelé, Brasil
1966: Bobby Charlton, England
1962: Garrincha, Brasil
1958: Didi, Brasil
1954: Ferenc Puskas, Ungarn
1950: Zizinho, Brasil
1938: Leonidas, Brasil
1934: Giuseppe Meazza, Italia
1930: José Nasazzi, Uruguay

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer