BLE LIVREDD: Martin Johnsrud Sundby ble livredd da han på en rolig løpetur 19. september kjente at hjertet oppførte seg unormalt. Foto: Thomas Rasmus SKaug / Dagbladet
BLE LIVREDD: Martin Johnsrud Sundby ble livredd da han på en rolig løpetur 19. september kjente at hjertet oppførte seg unormalt. Foto: Thomas Rasmus SKaug / DagbladetVis mer

- Jeg fikk panikk og skjønte ikke hva som skjedde

Johnsrud Sundby ble hentet med luftambulanse da han var ute og løp.

SJUSJØEN (Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby ble livredd da han på en rolig løpetur 19. september kjente at hjertet oppførte seg unormalt.

- Som idrettsutøver fikk jeg et stort sjokk. Jeg var ute i skogen og løp en mørk mandagskveld, og plutselig kjente jeg noe i bryustet som jeg ikke hadde kontroll over, som var helt unormalt, sier Sundby.

Han kom seg til Tryvannsstua og fikk tilkalt hjelp. Selv var han helt satt ut av situasjonen.

- Der og da hadde jeg panikk, jeg skjønte ikke hva som skjedde. Jeg klarte å komme meg til Tryvannsstua, og de ringte ambulanse. På det tidspunktet hadde ting allerede roet seg. Men i og med at det ikke gikk an å kjøre bil dit, kom det luftambulanse.

- Jeg var helt panisk, om det samme hadde skjedd i dag ville jeg roet meg ned. Men der og da hadde jeg ikke peiling. Det kom som et sjokk, sier 27-åringen.

Hjerterytmeforstyrrelser Etter grundige undersøkelser ved Rikshospitalet fikk Johnsrud Sundby konstatert ufarlig hjerterytmeforstyrrelser. Symptomene er at pulsen går høyere opp enn den bør i enkelte situasjoner, og det kommer gjerne helt uanmeldt.

Siden det første tilfellet 19. september har han opplevd at det har skjedd to ganger til - både da han var i ro og da han var i lett trening.

- Det har vært mye frykt, og jeg synes det har vært veldig ubehagelig. Dette går det an å bli helt bra av, det eneste som er synd med det er at det må bli litt dårligere først, sier han.

Og utdyper:

- Dersom man skal bli kvitt det må det komme oftere, og bli dominant. Da kan må gå inn og fikse det gjennom et inngrep. Jeg har ikke tatt noen medisiner til nå, og lever dagene akkurat som vanlig.

Sundby Johnsen kan forstå at noen vil bagatellisere det han har vært gjennom, men for ham var det en skrekkartet opplevelse.

- Det er mange som har de samme problemene, og som sikkert vil tenke «jøss, hva snakker han om?». Men jeg sitter ikke ved en pult hver dag, jeg bruker kroppen ute hver dag og belaster hjertet, og frykten min handlet om «hva hvis det er et eller annet galt». Det var vanskelig, sier han.

Dagbladet utvider saken.