- Jeg fikk sjokk

Da en ung og langhåret Kåre Ingebrigtsen (56) skulle ta Manchester City med storm, fikk han «megasjokk». Nå tror han på Haaland-suksess, men advarer mot engelske medier: - De er verre enn alle andre.

SPENT PÅ HAALAND: Kåre Ingebrigtsen. Foto: Hans Arne Vedlog
SPENT PÅ HAALAND: Kåre Ingebrigtsen. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MANCHESTER (Dagbladet): - Vi har ikke sett noe liknende i norsk fotball, sier Kåre Ingebrigtsen om Erling Braut Haaland (22).

- Vi må bøye oss i støvet for hva den gutten har fått til. Det er helt makeløst. Så håper og tror jeg at han bare er i startgropa.

TELLER NED: Erling Braut Haaland og Manchester City møter West Ham klokka 17.30 søndag. Foto: NTB
TELLER NED: Erling Braut Haaland og Manchester City møter West Ham klokka 17.30 søndag. Foto: NTB Vis mer

Med få dager til Premier League - Manchester City spiller mot West Ham søndag - stiger temperaturen. Fokuset på Haaland og City er allerede enormt. Ikke bare i Norge, men også England.

- Jeg har store forventninger, basert på det han har prestert tidligere. Det tror jeg alle har. Han er en klassespiller, sier Ingebrigtsen, som nå er sportssjef i OBOS-klubben Åsane.

LANGT HÅR: Kåre Ingebrigtsen spilte på Rosenborg og landslaget da han ble hentet til Manchester City. Dette bildet er fra en landskamp mot Italia i 1991. Foto: NTB
LANGT HÅR: Kåre Ingebrigtsen spilte på Rosenborg og landslaget da han ble hentet til Manchester City. Dette bildet er fra en landskamp mot Italia i 1991. Foto: NTB Vis mer

Fra 1992 til 1994 var han selv City-spiller. Han var Rosenborg-stjerna som fikk muligheten i England og skulle skape seg et glohett navn på daværende Maine Road.

Det endte ikke bra. Og han ble lånt ut.

- Nivået er noe helt annet i dag, både sportslig og utenomsportslig. Da jeg kom til City, var jeg en av spillerne i Norge som var best trent. Men jeg fikk megasjokk, forteller han.

- Premier League er en helt annen verden. Fysikken, farten og trykket var noe jeg ikke hadde vært med på før. Det tar tid å venne seg til det. Men Erling har alle forutsetninger.

Stikkordet er tid, mener Rosenborgs tidligere trener og toppmann.

Etter en svak kamp mot Liverpool i Community Shield lørdag, har noen allerede stilt spørsmålet: Vil Haaland takle overgangen fra Bundesliga til Premier League?

DAILY STAR I GÅR: Avisa fokuserte på uttalelser Sergio Agüero har kommet med om Haaland. Han mener nordmannen fortsatt har for mye Tyskland i seg, og at Premier League er noe annet.
DAILY STAR I GÅR: Avisa fokuserte på uttalelser Sergio Agüero har kommet med om Haaland. Han mener nordmannen fortsatt har for mye Tyskland i seg, og at Premier League er noe annet. Vis mer

Seinest onsdag var nordmannen på baksida av tabloidavisene. Årsaken er uttalelser fra tidligere City-angriper Sergio Agüero etter Liverpool-kampen

- Han var for vant til Tyskland. Så kom Virgil van Dijk og sa: «Velkommen til Premier League», sier Agüero.

Ingebrigtsen påpeker at Haaland må legge støy i mediene til side. Det samme tusenvis av meninger på sosiale medier.

- Mediene vil kritisere. Og engelske medier er verre enn alle andre. Klubben kommer til å gi ham tid. Alle som jobber med fotball skjønner at det tar tid. Det er jeg ikke redd for. Men media, du vet, det er himmel eller helvete.

SJEF PÅ STADION: Kåre Ingebrigtsen trente Brann i 2020 og 2021. Foto: NTB
SJEF PÅ STADION: Kåre Ingebrigtsen trente Brann i 2020 og 2021. Foto: NTB Vis mer

Ingebrigtsen er overbevist om at Haaland kommer til å tåle trykket i England. Det vil være sol og storm om hverandre.

- Han er vant til det. Og ikke minst: Han krever mye av seg selv. Han lever nok i sin lille City-boble. Det var enklere før. Da kom Manchester Evening News i rosa utgave på lørdager. Nå er alle på sosiale medier. Men jeg tror de vet å skjerme seg selv.

Ingebrigtsen trekker fram trener Pep Guardiola.

- Han og Jürgen Klopp er fantastisk flinke til å ta vare på spillerne. De gir dem trygghet og den tida de trenger til å finne seg til rette. Det handler om relasjoner og samhandling. Og relasjoner og samhandling. Men dette går fortere med bedre spillere. Jeg tror ikke det vil ta lang tid før City får utbytte av Haaland.

- Hvor mange mål bør han score i Premier League?

- Mellom 15 og 20 vil være bra. Det handler bare om når det begynner å rulle. City har vel bare hatt to-tre kamper i sesongoppkjøringen. Men laget har spilt sammen ganske lenge. At han scorer 15-20 mål tror jeg på. Det vil heller ikke overraske meg om han blir toppscorer.

KORT OG GREIT: Dette klippet viser Haalands velkomsttale til sitt nye lag, Manchester City. Video: Jack Grealish via Instagram Vis mer

Ifølge det tyske nettstedet Transfermarkt var Haaland ute i 95 dager for Borussia Dortmund forrige sesong. Med et medisinsk apparat i toppklassen kan antall skadedager gå ned.

- Når du er på anlegget til City i dag, så er du på et forskningssenter. Du har alle fasiliteter til å restituere og ta vare på kroppen. Men du trenger å venne deg til å spille 70 kamper i sesongen. Jeg regner med at Ståle Solbakken tar ham med på noen landskamper også.

FRONTFIGURER: Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland jubler etter scoring mot Sverige på Friends Arena i sommer. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
FRONTFIGURER: Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland jubler etter scoring mot Sverige på Friends Arena i sommer. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

Ingebrigtsen er mektig imponert over Haaland og Martin Ødegaard som tilsynelatende tenker fotball 24 timer i døgnet.

- De er forbilder for alle sammen. Hvis du snakker med de to, og får ut historien om hva som kreves for å bli så god, så vil du forstå at dette ikke er for alle. Alt de tenker på er neste trening, restitusjon, spise riktig og søvn.

Og:

- Se på Cristiano Ronaldo: Når du gjør som han, kan du spille til du er 40 år. Det tror jeg Haaland og Ødegaard også kan gjøre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer