I FRONT: John Arne Riise i kjent posisjon: Fremst i køen når landslaget varmer opp foran mandagens trening i Sevilla. 
Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX
I FRONT: John Arne Riise i kjent posisjon: Fremst i køen når landslaget varmer opp foran mandagens trening i Sevilla. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIXVis mer

- Jeg føler at min rolle i laget er sterk og viktig

Men Drillo mener kampen om Riises plass er sterkere enn noen gang.

• Fotballstudio kl. 18: Norge - Ukraina

SEVILLA (Dagbladet): John Arne Riise (32) ble oppgitt over at det ble debatt rundt backplassen på landslaget da han ikke spilte Fulham-kamper mellom 2. juledag og slutten av januar.

Men landslagssjef Egil Olsen er klar på at det ikke er noen som har fast plass på laget hans.

- Nei. Men jeg må innrømme at det er folk som ikke bør sitte og være veldig spente når jeg tar ut troppen, sier Drillo til Dagbladet.

Når det gjelder venstrebacken spesielt, blir Riise pustet i nakken av Vegar Eggen Hedenstad og Jonathan Parr.

- Det er større konkurranse enn på lenge. Hadde John Arne fortsatt sittet på tribunen eller benken, hadde det vært vanskelig, sier Drillo. 

Han har ikke snakket med Riise om situasjonen hans her i Sevilla.

- Men han får tilbakemeldinger om prestasjoner som alle andre. Han vet meget godt hva han må bli bedre på. Det er jeg som tar ut laget, og det tror jeg han har en mistanke om, sier Drillo.

- Viktig rolle Riise kalte diskusjonen om plassen hans for «latterlig» i et intervju med VG på mandag.

- Jeg synes bare man må se litt gjennom fingrene med det. Jeg har spilt fast i 14 år, både på klubblag og på landslag. Så er jeg ute i to-tre kamper og så skal plassen min bli diskutert så fort etter en bra slutt på 2012. Det er mulig «latterlig» er feil ord, men jeg føler at jeg nesten må le av det, fordi enkeltspillere har forskjellige roller i laget. Jeg føler at min rolle er ganske sterk og viktig i landslaget, sier Riise til Dagbladet.

Han synes det blir for dumt når han skal avskrives etter noen få kamper på tribunen eller benken. Riise viser til at han har gjort det bra i de tre siste kampene der han igjen har fått tillit fra Fulham-manager Martin Jol, og mener han spilte sin beste kamp for sesongen og på lang tid mot Manchester United sist helg.

- Men Hedenstad gjør det bra i Bundesliga og Parr spiller godt i Championship. Skjønner du at det blir diskusjon når du da ikke spiller på en måned?

- Det må gå litt mer tid enn to-tre kamper, pluss at jeg føler jeg må spille meg ut av landslaget før det skal bli vurdert. Det er gøy at Hedenstad gjør det bra i Tyskland, og at Parr spiller i Championship - han har kanskje ikke spilt de par siste kampene. Men likevel må man se forskjell på for eksempel Tippeligaen og Premier League. Om du spiller bra i Tippeligaen er du ikke nødvendigvis bedre enn en som ikke spiller i Premier League. Sånn er fotballen. At det blir snakk om det er fullt forståelig, men man må ha litt is i magen, sier Riise.

Flere uten matching Riise er heller ikke den eneste på landslaget som mangler kamptrening.

Åtte av nitten mann i troppen er tippeligaspillere utenfor sesong.Og Vegard Forren har ikke fått Southampton-debuten ennå.

- Her er det mange som ikke har spilt kamper på lang tid, kanskje bare noen få treningskamper. Det er det ikke snakk om i det hele tatt i media. Så kommer jeg som er to-tre kamper ute, så blir det hysteri om det og skriverier. Da skjønner jeg at det er noe med mitt navn som tirrer media og som er annerledes. Det er sånne ting som gjør meg litt småirritert, sier Riise. 

- Misforstått John Arne Riise sier ofte at han elsker å «slå tilbake mot kritikerne». Som da han etter en måned i kulda nå har kommet tilbake på Fulham-laget og spilte en god kamp mot United i helga.

- Du sier du bruker kritikk som tenning. Man kan nesten mistenke deg for ...

- JEG TAR UT LAGET: Egil Olsen sier kampen om venstrebacken er sterkere enn noen gang. I kveld starter enten John Arne Riise, Vegar Eggen Hedenstad eller Jonathan Parr i den posisjonen mot Ukraina.
Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX
- JEG TAR UT LAGET: Egil Olsen sier kampen om venstrebacken er sterkere enn noen gang. I kveld starter enten John Arne Riise, Vegar Eggen Hedenstad eller Jonathan Parr i den posisjonen mot Ukraina. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX Vis mer

- Å gjøre det med vilje? ler Riise.

- Ja, kanskje det også, men at du tolker det som sies om deg mer negativt enn det er ment?

- Du har et visst syn på deg selv, hvordan du mener du er som person og som spiller. Når du ser at du blir misforstått ganske ofte i media eller blant folk generelt, kan det hende jeg ser på det annerledes enn det er ment. Men jeg får med meg ting og bruker det som et slags energikick og en motivasjon til å prestere bedre.

Jantelov og Northug Riise sier han ikke synes det er gøy å få kritikk, men at han synes det er greit så lenge han klarer å vri det til noe positivt og motiverende for seg selv.

- Så du utsetter ikke deg selv for kritikk med vilje?

- Nei. Men det kan også være at man sier ting som blir misforstått av journalister, og av folket, for folk vet ikke hva slags spørsmål jeg har blitt stilt i en sammenheng.

- Du er en person det er sterke meninger rundt. Hvorfor har det blitt sånn?

- Det er ikke noe problem for meg. Det er synd at det av og til blir sånn. Noe har jeg lagt opp til selv med en del ting som jeg har gjort tidligere i karrieren, utenomsportslige ting også. Til syvende og sist har jeg bare prøvd å være meg selv og spille best mulig fotball. Jeg vet selv jeg har sagt en del dumme ting, men det kan bli forstått på feil måte. Jeg mener det alltid godt.

Riise mener også Janteloven spiller en rolle, og tror noen nordmenn får selvtilliten hans i vrangstrupen.

- Jeg har alltid hatt stor selvtillit, og det må jeg ha for å komme dit jeg er kommet. I Norge har vi noe som heter Janteloven, det er ikke mange som ønsker at andre skal lykkes. Sånn er det bare. Jeg tok meg nær av det tidligere, men jeg ser nå at alle som står ut fra mengden og er litt annerledes får kritikk. Petter Northug får det samme, og klarer likevel å prestere. Det er styrken hans. Og for meg er Petter et utrolig stort forbilde der, på måten han klarer å koble ut, drite i hva folk skriver og sier.

• Norge møter Ukraina på Olympiastadion i Sevilla klokka 18.00 i kveld. Det er den siste privatkampen før VM-kvaliken fortsetter mot Albania på Ullevaal 22. mars.