- Jeg føler det som en ekstra trygghet

Gabriel Rasch er glad for at proffsyklister avkreves en årlig hjertetest.

BETRYGGENDE: For å få lisens må Gabriel Rasch ta EKG og ultralyd av hjertet hvert år. Annenhvert år skal hjertet ultralydtestes i forbindelse med en fysisk maksimaltest. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
BETRYGGENDE: For å få lisens må Gabriel Rasch ta EKG og ultralyd av hjertet hvert år. Annenhvert år skal hjertet ultralydtestes i forbindelse med en fysisk maksimaltest. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

Alle verdens proffsyklister avkreves en årlig hjertetest for å få lov til å delta i internasjonale ritt. - Jeg føler det som en ekstra trygghet, sier Gabriel Rasch (36) til NTB.

I flere år har Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) krevd bestått EKG- og ultralydtest av utøvernes hjerter før de får utstedt lisens.

Enkelte profflag tilrettelegger og betaler for testene av egne utøvere, mens en rekke syklister selv må sørge for å la seg teste og betale regningen selv.

- Jeg føler det som en ekstra trygghet. Jeg er glad for at vi blir pålagt å gjøre det vi kan for å avdekke eventuelle hjertefeil. Helt klart er det en rimelig forsikring. Jeg mener alle toppidrettsutøvere, også i lagidretter, bør få gjennomført slike tester, sier Rasch til NTB.

Møttes i OL Sykkelveteranen mottok budskapet om Alexander Dale Oens (26) bortgang med sorg, i likhet med det øvrige Idretts-Norge. Rasch møtte svømmeverdensmesteren i Beijing-OL, men kjente ikke Dale Oen personlig.

- Det er sjokkerende og sinnssykt tragisk. Man tror liksom ikke at det er skjedd. Det er ubegripelig.

Helt siden holeværingen var amatørsyklist, har han vært til årlig hjertetesting. I år ble testingen organisert ved en fransk klinikk i regi av FdJ-laget hans. I fjor måtte den daværende Garmin-syklisten ordne testen selv ved privatsykehuset NIMI i Oslo.

Prisen var på rundt 1500 kroner.

- For å få lisens må vi ta EKG og ultralyd av hjertet hvert år. Annenhvert år skal hjertet ultralydtestes i forbindelse med en fysisk maksimaltest. Tester har vist at mitt hjerte er større enn normalt, og det er jeg blitt gjort kjent med først de senere år.

- Med tanke på det forferdelige som skjedde med Dale Oen, er det betryggende å ha vært gjennom slik testing ganske nylig. Etter først å bli sjokkert og forferdet, synker virkeligheten inn etter hvert, forteller Rasch.

Ble nektet Da han syklet for et italiensk amatørlag tidligere i karrieren, ble en norsk lagkamerat nektet ny lisens etter at testingen avdekket en hjertefeil. Ytterligere testing i Norge viste at det var falsk alarm.

- Ut over det har ikke jeg hørt om noen i sykkelsporten som har fått avdekket hjertefeil gjennom disse testene.

De siste dagene har blant andre hjertespesialist Kenneth Knutsen ved Sykehuset Vestfold etterlyst bedre systematisering av hjertescreening (spørreskjema, EKG og undersøkelse av kardiolog) for norske toppidrettsutøvere. Det skal hittil ikke være vist særlig interesse for dette i Norge selv om flere profilerte utøvere har vært rammet av hjertestans.

Utøvere på høyt nivå har økt forekomst av plutselig hjertestans. Anslag sier at cirka 50 yngre nordmenn, de aller fleste menn, årlig rammes av hjertestans i forbindelse med fysisk aktivitet.

(NTB)