«Jeg føler fremdeles at jeg var den nest beste på jaktstarten»

LAHTI: Kvelden før både 15 kilometeren og jaktstarten fikk Jari Isometsä injisert over en halv liter av det prestasjonsfremmende stoffet HES. - Jeg brukte det ikke for å skjule EPO-bruk, men for å senke mitt naturlige hemoglobinnivå som er høyere enn det FIS tillater, sier Jari Isometsä.

Han ankom den internasjonale pressekonferansen som kledd opp til begravelse i svart dress og slips. Akkompagnert av sin kone Johanna og ledelsen i det finske skiforbundet, var han sterk og klar og tidvis flørtende med pressen gjennom den timelange seansen.

Jari Isometsä startet med å fortelle at hans naturlige hemoglobinnivå i blodet tidvis er så høyt at det overskrider den lovlige grenseverdien.

Tok medisin

- Denne sesongen i verdenscupen har jeg ligget tett opptil den lovlige grensen. Medisinen tok jeg fordi jeg var urolig for VM-starten.

- Jeg forberedte meg til Lahti som best jeg kunne og gikk i høydehus. Hemoglobinnivået mitt var svært høyt. Jeg brukte ikke medisinen for å forbedre resultatene mine, men for å føle meg sikker på at jeg kunne stille til start, sier den tidligere publikumsyndlingen.

Isometsä mener han ikke er en juksemaker.

- Jeg føler det ikke som om jeg har brukt dop, fordi medisinen jeg har tatt ikke forbedrer prestasjonsnivået, sier Isometsä.

Han mener det motsatte av FIS'medisinske komité, som har fastslått at den aktuelle medisinen styrker utøverens prestasjoner.

- Verken legen eller andre i det finske laget visste om at jeg brukte den skjebnesvangre medisinen, fastslo Isometsä før det ble åpnet for spørsmål fra pressekorpset i salen.

- Hvorfor opplyste du ikke den finske legen om hvilke medisiner du bruker?

- Hvis jeg hadde vært i tvil om medisinen, ville jeg ha fortalt det. Men jeg trodde den var lovlig siden jeg ikke tok den for å styrke prestasjonene.

- Hvor får du denne medisinen fra?

- Det kan jeg ikke svare på. En person hjalp meg, men jeg vet ikke hvor medisinen kommer fra.

Hvorfor ønsker du å beskytte denne Mr. X?

- Hva ville dere gjøre med informasjonen dersom jeg ga den til dere? Jeg har lovet denne personen å holde munn. Det vil jeg gjøre så lenge jeg lever. Om han har gitt denne medisinen til andre utøvere, vet jeg ingenting om.

- Møtte du Mr. X i deltakerlandsbyen?

- Jeg måtte selvfølgelig ut av deltakerlandsbyen.

- Har du vært i kontakt med denne mannen etter avsløringen?

- Ja, men ikke mye. Vi kommer ikke til å prate så mye mer.

- Harri lei seg

Før pressen rakk å komme med neste spørsmål trakk Isometsä uoppfordret fram sin gode venn og superveteran på det finske landslaget, Harri Kirvesniemi.

- Harri visste om mine problemer med høyt hemoglobinnivå. Alle i Finland visste det. Det har stått om det i finske aviser. Harri er lei seg på mine vegne. Og han er lei seg fordi jeg gjorde dette. Jeg ønsker ham lykke til videre, sier Jari Isometsä.

- Hva vil du si til de finske tilskuerne nå? Tror du de vil tilgi deg?

- De vil selvfølgelig tilgi meg. Jeg takker for deres støtte. De vil glemme dette. Jeg føler fremdeles at jeg var den nest beste på jaktstarten.

- Hvordan vil dopingavsløringen gi seg utslag i din økonomi?

- Godt spørsmål. Dette kan få store konsekvenser for meg. I 15 år har jeg levd av å gå på ski. Nå er jeg uten jobb. Jeg vet ikke hva jeg kommer til å gjøre.

Presseflørt

Etter at den timelange spørsmålsrunden var slutt grep Isometsä nok en gang ordet på eget initiativ.

- Bare én ting til. Jeg vil takke dere journalister for de siste 10 årene. Det har vært fint å samarbeide med dere. Dere har likt å skrive om meg. Og nå skal dere skrive den siste saken om meg.

- Jeg håper dere vil gjøre den god, avsluttet Jari Isometsä - galgenhumoristisk og smilende.

<B>I FOKUS:</B>Jari Isometsä stilte på pressekonferansen i går sammen med kona Johanna. -Hun har lovet å holde sammen i gode og dårlige dager. Dette er en av de tunge dagene, sa Isometsä før han ble grillet av internasjonal presse i Lahti.