- Jeg føler meg gammel når jeg kommer på landslaget

Disse fire har 292 landskamper tilsammen. Nå ønsker de en ny generasjon velkommen.

Pressetreff fotballandslaget Ullevål Stadion
Pressetreff fotballandslaget Ullevål StadionVis mer

• Fotballstudio kl. 20.45: Nord-Irland -Norge

BELFAST (Dagbladet): Troppen til kveldens kamp mot Nord-Irland er yngre enn vi har vært vant til på lang tid i norsk landslagssammenheng.

Fire spillere er født på 90-tallet, og siste tiårs nykommer er blitt veteraner nå.

- Jeg kjenner at jeg begynner å bli gammel, sier Christian Grindheim og ser seg rundt i rommet der den unge, norske troppen holder pressemøte dagen før årets første landskamp med alle utenlandsproffer tilgjengelig.

FCK-spilleren er bare 28 år gammel, men med sine 48 landskamper er han den med fjerde mest rutine i troppen.

Bare John Arne Riise (31 år, 100 landskamper), Brede Hangeland (30 år, 73 kamper) og Morten Gamst Pedersen (30 år, 71 kamper) har flere kamper med flagget på brystet.

Urutinerte i kortspill I den andre enden av skalaen er yngstemann Valon Berisha, som fylte 19 tidligere denne måneden. Sammen med Markus Henriksen (19), Håvard Nordtveit (21) og Thomas Rogne (21) utgjør han kvartetten som er født på 1990-tallet. Et generasjonsskifte er i gang på landslaget.

- Jeg føler meg gammel når jeg kommer på landslaget. Men det er fint det, at det kommer noen unggutter og banker på døra, det er bare bra for norsk fotball, sier Grindheim til Dagbladet.

Med smilet på lur lener han seg tilbake i sofaen og forteller om nye tider rundt kortbordet på kveldene.

- Jeg er så rutinert nå, vet du. I går satt vi og spilte kort med disse unggutta, og de har en lang vei å gå, for å si det sånn. Spesielt i kortspill, sier han.

Tre fra 90-tallet starter Men på banen biter unggutta fra seg. Berisha fikk sine første tre seniorlandskamper i Thailand, og overbeviste nok til at Drillo tok ham med også nå. Nordtveit og Henriksen utgjør den sentrale midtbanetrioen sammen med Grindheim i kveld. Rogne debuterer på a-landslaget i kveld.

De nye veteranene ønsker den nye generasjonen hjertelig velkommen inn i gruppa.

- Det er bra at det kommer unge spillere inn i troppen. Det er mange spennende spillere, synes jeg. Både Valon og Tarik Elyounoussi - han har jo vært med en del før - og Markus Henriksen har jo alle sett hva kan gjøre. Rogne har imponert hver gang han har vært med her, og etter det jeg forstår gjør han det jo bra i Skottland også, sier Brede Hangeland.

Kapteinen måtte i går trekke seg fra kampen på grunn av en lårstrekk.

- Riktig retning John Arne Riise er med klar margin den med flest kamper. Selv debuterte han på landslaget som 19-åring i 2000, og i høst spilte han kamp nummer 100.

- Det er tre-fire spillere som kunne vært på U21-laget, men som har tatt steget opp og er sammen med oss her. Det er et steg i riktig retning, mener Riise.

Han gleder seg også over at unge, norske spillere finner veien til utlandet som Danmark og Belgia.

- Det eneste lille minuset er at vi kunne trengt flere som spiller fast i utlandet, men det kommer. De må få tid til å bli vant til nye ligaer og nye medspillere, sier han.

Riise føler seg langt fra gammel selv om yngste lagkamerat nå er 13 årganger yngre.

- Jeg er ung i hodet. Alder er bare et tall. Jeg føler meg sprek, og er like barnslig som alltid, forsikrer Fulham-backen. 

- Ingen gamlinger igjen Morten Gamst Pedersen debuterte som 22-åring nettopp her i Belfast, og scoret like godt de to første målene i den norske 4-1-seieren.

MORGENDAGENS MENN? Tarik Elyounoussi og Valon Berisha er blant spillerne som håper å etablere seg på landslaget i løpet av den kommende VM-kvaliken. Her i Thailand tidligere i år. Foto: Hans A. Vedlog
MORGENDAGENS MENN? Tarik Elyounoussi og Valon Berisha er blant spillerne som håper å etablere seg på landslaget i løpet av den kommende VM-kvaliken. Her i Thailand tidligere i år. Foto: Hans A. Vedlog Vis mer

Nå vil den rutinerte Blackburn-spilleren hjelpe nye unggutter til å få liknende gode opplevelser.

- Det er bare bra at det kommer nye spillere opp, og at det er unge spillere sånn som vi var det. Det er normalt at det skiftes gradvis ut. Nå er det jo ingen av de ordentlige gamlingene igjen lenger. Vi får prøve å integrere de nye så godt som mulig. Det er hyggelige gutter, jeg håper også de kan være med å bidra med det de kan.

Han har blant annet blitt introdusert for yngstemann i troppen, Valon Berisha.

- Det er første gang jeg møtte Valon. Han er en fin fyr, og byr på seg sjøl, så vi får håpe han tør å bruke de tingene han har gjort bra i Viking, sier Gamsten.

Drømmer om Brasil-VM For den nye generasjonen er det selvsagt et sterkt ønske å endelig spille Norge til nye mesterskap.

- Jeg håper og tror jeg får en sjanse til å vise meg fram her. Jeg vil veldig gjerne være med videre sammen med de mer etablerte her, klore meg til en fast plass på laget og hjelpe Norge til å komme til VM i 2014. Det hadde vært sinnsykt - i selveste Brasil også - det kunne ikke blitt større enn det, sier Tarik Elyounoussi.

Med sine 24 år er han ikke av de aller yngste lenger, men venter fortsatt på det virkelige landslagsgjennombruddet. Så langt har det blitt to mål på sju kamper.

- Drillo sier at laget er en del yngre nå, og det er et godt tegn på at han vil friske opp litt. Det gir også motivasjon til de yngre som vil opp hit, så jeg synes det er positivt. For oss er det bare å gripe sjansen når vi får den og håpe at vi får være med videre.

Tarik mener det ikke er urealistisk å håpe på en VM-plass i kvaliken som starter etter sommeren.

- Vi er veldig sultne på å komme til Brasil, og det er en fin gruppe vi er kommet i, også.

26 år i snitt Norges startellever i kveld med alder ser slik ut:

Jarstein (27) - Høgli (28), Demidov (25), Rogne (21), Riise (31) - Huseklepp (27), Henriksen (21), Nordtveit (21), Grindheim (28), Gamst Pedersen (30) - Abdellaoue (26).

Gjennomsnittsalderen basert på hele år er dermed 25,9 år. Reelt gjennomsnitt vil være noe over 26 år.