Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg føler meg ikke som en nyttig idiot for idrettens omdømmebygging

Norges største antidopingekspert.

TROR PÅ JOBBEN: Peter Hemmersbach, her sammen med daglig leder av Antidoping Norge, Ander Solheim, jobber kontinuerlig for å sikre de rene utøverne i toppidretten. Her er de avbildet foran et seminar før Vancouver-OL. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
TROR PÅ JOBBEN: Peter Hemmersbach, her sammen med daglig leder av Antidoping Norge, Ander Solheim, jobber kontinuerlig for å sikre de rene utøverne i toppidretten. Her er de avbildet foran et seminar før Vancouver-OL. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): I dag holdt Antidoping Norge et seminar i forkant av Sotsji-OL, der blant annet den mye omtalte boka «Den store dopingbløffen» ble tema.

I den mye omtalte boka går forfatteren Mads Drange knallhardt ut mot antidopingarbeidet internasjonalt, og mener blant annet at doptestingen under OL ikke har noen ting for seg.

Den internasjonale olympiske komité tar nemlig bare ansvaret for testingen i perioden 30. januar til 23. februar. Resten av året, og årene, er det opp til de nasjonale antidopingbyråene og det internasjonale antidopingbyrået Wada å teste utenfor konkurranse.

Trekker i samme retning
De store internasjonale forbundene tester også stort sett bare under konkurranser, og dermed blir det opp til kvaliteten på de nasjonale byråene hvorvidt antidopingarbeidet fungerer.

Den kvaliteten vet vi at er varierende.

I tillegg foretar Wada et stadig mindre antall dopingtester utenom sesongen.

- Vil vi ha en effektiv dopingkontroll må de som er invovlert trekke i samme retning. 30. januar er for sent om det ikke er en nasjonal dopingkontroll som fungerer bra, sier lederen for Norges laboratorium for dopinganalyse, Peter Hemmersbach.

Ikke idiot
Av den grunnen klistret Drange merkelappen «nyttige idioter» på de nasjonale antidopingbyråene. Drange mente at de bare opprettholdt et skinn av legitimitet for en idrett man ikke er i stand til å holde ren.

- Jeg føler meg ikke som en nyttig idiot for omdømmebyggingen av idretten, fastslår Hemmersbach, som selvfølgelig også er klar over, og enig i, at antidopingarbeidet har et stykke igjen til at toppidretten garantert er ren.

Til det er det for mange kommersielle interesser som vokter antidopingarbeidet, i tillegg til at antidoping er kronisk underfinansiert.

- Men vi har ikke råd til å la være, og alternativet, å slippe dopingen fri, er ikke så bra, sier Hemmersbach.

 

-

Hele Norges coronakart