- Jeg føler meg litt distansert fra det norske publikummet

Likevel er Cecilia Brækhus suveren vinner av Folkets Idrettspris.

STOLT VINNER: Cecilia Brækhus viser stolt fram beviset på at hun er kåret til årets idrettsutøver av Dagbladets lesere i 2011 i sterk konkurranse med nasjonens største idrettshelter.

Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
STOLT VINNER: Cecilia Brækhus viser stolt fram beviset på at hun er kåret til årets idrettsutøver av Dagbladets lesere i 2011 i sterk konkurranse med nasjonens største idrettshelter. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Cecilia Brækhus (30) står med statuetten i hånda og tror det nesten ikke.

- Dette er helt utrolig. Helt fantastisk, sier Cecilia Brækhus til Dagbladet med Folkets Idrettspris-statuetten i hånda.

Proffbokseren som i 2011 vant tre av tre kamper, og nå står med 19. strake seire, er stolt og glad.

- Stor seier Og Brækhus hadde ingen enkel kamp da Folkets Idrettspris skulle kåres. Boksedronningen sto opp mot Petter Northug jr., Therese Johaug, Marit Bjørgen, Thor Hushovd, Mohammed «Moa» Abdellaoue, Edvald Boasson Hagen, Tarjei Bø, Alexander Dale Oen, Johan Remen Evensen, Suzann «Tutta» Pettersen og Magnus Carlsen.

- Den konkurransen jeg hadde... Det er de største idrettsnavnene i Norge. Punktum, sier Cecilia.

- Northug skal nok få en liten melding, legger hun til med et lurt smil.

I tillegg synes 30-åringen det er stort å vinne en pris for en idrett som ikke utøves i Norge.

- Jeg føler meg litt distansert fra det norske publikummet, siden jeg bokser utenlands. Jeg får ikke den samme kontakten ved å være der og treffe folk før og etter kamper. Og sånn sett er det helt fantastisk at de har stemt meg frem som vinner. Jeg er utrolig, utrolig glad for denne prisen her.

FRA SEIER TIL SEIER: Cecilia Brækhus jubler etter å ha slått prestaKu'ulei
Kupihea fra Hawaii i Hartwall Arena i Helsinki. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
FRA SEIER TIL SEIER: Cecilia Brækhus jubler etter å ha slått prestaKu'ulei Kupihea fra Hawaii i Hartwall Arena i Helsinki. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Og Cecilia mener prisen er mer enn en seier for henne personlig. Den viser en utvikling hun lenge har forutsett. I 2011 har fokuset rundt proffboksing økt - også her hjemme.

- Først og fremst er det veldig morsomt å vinne, men jeg syns også det er utrolig bra for idretten, og for boksesporten generelt. Det var det første jeg tenkte, egentlig. At det var en kjempeseier for boksing i Norge. Det har liksom tatt litt av i år, og det syns jeg er fantastisk. Det beviser det jeg har ment hele tiden - at boksing har en plass her også.

- I ringen er jeg best 2011 står igjen som det året der de aller gjeveste kampene uteble for Cecilia. Hun har likevel lært mye og tar med seg viktig ballast inn mot neste år.

- Jeg har begynt å slappe av litt mer. Før var jeg veldig høyt oppe hele tiden. Nå er jeg flinkere til å restituere meg etter kamp, og begynne forberedelsene først når jeg trenger det.

I dag har hun en større trygghet, både fordi hun er blitt eldre og på grunn av tempoet i Tyskland, som har medført at hun nå tåler treningen på en helt annen måte enn før.

- Det handler om å være trygg på meg selv og legge opp et riktig løp. Jeg kan ikke være best overalt, men jeg vet hvertfall at i ringen - der er jeg best. Og der vet jeg 100 prosent hvordan jeg skal være best også.

Årets tøffeste kamp kom mot Chevelle Hallback. Også kampen mot Jill Emery i april ble hard. Dermed var hun godt forberedt da hun slo Ku'ulei Kupihea i Finland i desember.

- Da hadde jeg full kontroll. Derfor ser jeg ikke noe negativt på disse arbeidskampene. Det er viktig å ha noen sånne under beltet, før vi går opp til de kampene som forhåpentligvis kommer neste år.

- Juleoverdose Men først er det juleferie. Og den skal feires i Bergen med familie og venner.

: WBA, WBC og WBO. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
: WBA, WBC og WBO. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Julen er fantastisk og har en helt spesiell ro og stemning. Jeg er veldig glad i julen, sier Brækhus.

Hun ser frem til å kose seg med god mat, og gjensyn med kjente og kjære. Trening og kost skal hun ikke tenke for mye på.

- Det er litt sånn rolig periode. Men jeg kan ikke komme hjem igjen med ti kilo overvekt, sier hun og ler.

Litt trening blir det imidlertid, i Fjellveien, Stoltzen og Fløyen. Fjellene i Bergen passer fint til kondisjonstrening.

- Jeg skal ut og løpe. Og det er så flott at jeg har disse fantastiske fjellene å løpe på. Når jeg bodde i Bergen var det der jeg hadde kondisjonstreningen min.

Men mest av alt blir det julekos. Og det er spesielt en hendelse som gjør at det virkelig blir jul for «Førstedamen».

- Julefrokost er veldig typisk jul for meg. Da putter vi ut alt som finnes av godsaker, julesnop og pynt. Og den lukten som setter seg i huset... Da er det juleoverdose!

Enveiskjøring og negativt fokus Det har vært et innholdsrikt år for 30-åringen. I forbindelse med den pågående debatten om forbudet mot proffboksing skal oppheves, snakket hun i en høring på Stortinget, der hun la frem hvordan hun opplever hverdagen som proffbokser.

- Jeg syns det gikk veldig bra. Jeg fikk frem det jeg hadde lyst til å si og vi hadde en positiv dialog. For meg er det ikke noe problem å diskutere dette med noen som er motstandere av proffboksing. Men det må være på et saklig nivå, sier Cecilia.

Hun mener proffboksingen får for mye negativt fokus og at det ikke alltid er begge sider av saken som blir hørt.

- Det har vært enveiskjøring. Vi har tatt mye mer pes enn det vi fortjener og det får være grenser. Derfor var det viktig å stille opp.

På nyåret skal forbudet vurderes på nytt. Cecilia mener den politiske kampen ikke er hennes.

- Jeg gikk ikke inn i proffboksing for å endre dette. Da var det forbudt. Jeg syns kanskje andre burde vært mer til syne i denne debatten her, men jeg skjønner at ikke alle har mot nok til å stille opp. Jeg syns ikke det er jeg som skal ta denne kampen. Min jobb er å formidle boksing og det at det er utrolig mange fine idrettsutøvere som driver med boksing og kampsport i Norge.

- Et skritt videre Nå er det ferie, men hun drømmer allerede om en storkamp i april. Hun har ventet lenge på det.

- Det hadde vært veldig morsomt å starte med en kamp i april mot Noni Tenge og det siste beltet. Det hadde vært utrolig morsomt. Jeg krysser fingrene og alt jeg har for det.

Og nyttårsforsettet er klart. Opp et hakk - tøffere og sterkere.

Cecilia Brækhus:

Fullt navn: Cecilia Carmen Linda Brækhus
Født: 28.09.1981
Bosted: Berlin, Tyskland
Yrke: Proffbokser
Ble nominert for: Verdensmester i WBA, WBC og WBO.

- I år har jeg kanskje tillatt meg å ta litt ekstra tid borte fra treningen og boksingen, og gjøre litt andre prosjekter. Men til neste år må jeg nok sette opp tempoet et ekstra gir. Komme meg enda et skritt videre, avslutter en målbevisst boksedronning.

Vinnere av Folkets Idrettspris:

1990: Johann Olav Koss
1991: Johann Olav Koss
1992: Vegard Ulvang
1993: Drillos
1994: Johann Olav Koss
1995: Bjørn Dæhlie
1996: Vebjørn Rodal
1997: Rosenborg
1998: Drillos
1999: Håndballjentene
2000: Knut Holmann
2001: John Arne Riise
2002: Petter Solberg
2003: Petter Solberg
2004: Andreas Thorkildsen
2005: Thor Hushovd
2006: Ole Einar Bjørndalen
2007: Aksel Lund Svindal
2008: Håndballjentene
2009: Magnus Carlsen
2010: Thor Hushovd
2011: Cecilia Brækhus

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer