- Jeg føler meg mye bedre

Thorkildsen med full kontroll i kvaliken.

OSAKA (Dagbladet.no): Kvalifiseringen til søndagens spydfinale ble en formalitet for Andreas Thorkildsen. Norges eneste gullhåp i Osaka-VM trengte to kast for å ta seg videre, og mest gledelig: Han kjente så godt som ingenting til ryggprolapsen som har plaget ham de siste månedene.

- Det kan nok gjøre litt vondt i morgen, men det føles mye bedre, sier Thorkildsen.

Han klinket til med godt over 85 meter i det første kastet, men gjorde noe så sjeldent som tråkke hårfint over streken.

- Ikke full fyring

Trener Åsmund Martinsen fnyser imidlertid av påstander om at eleven var «småsløv».

- Det handler ikke om sløvhet. Han utøver en sport i verdensklasse, og da blir det nesten småfrekt å si slikt. Det er sånt som kan skje. Det var et veldig fint kast, det var synd han tråkket på streken, sier treneren.

- Det var litt uflaks. Kastet var mer enn langt nok, men jeg var en halv centimeter over streken. Irriterende og litt unødvendig, men banen var glatt og fuktig, sier Thorkildsen til Dagbladet.no.

I det neste forsøket anstrengte han seg akkurat så mye som nødvendig - og spydet seilet over kvalifiseringsgrensa på 82 meter, til 82,33. Det holdt til en 4.-plass i den første av dagens to kvalifiseringer.

GREIT TIL FINALEN: Det tok to kast, men Andreas Thorkildsen kvalifiserte seg til finalen uten store problemer. Foto: THOMAS KIENZLE
GREIT TIL FINALEN: Det tok to kast, men Andreas Thorkildsen kvalifiserte seg til finalen uten store problemer. Foto: THOMAS KIENZLE Vis mer

- Jeg tok det litt rolig der, det var ikke full fyring. Jeg visste at det ikke ville bli noe problem, sier han.

Konkurrentene slet

I søndagens finale sparer selvsagt ikke Thorkildsen på noe. Nordmannen har vunnet både OL og EM, men har bare sølv i VM.

Om det skal bli gull denne gangen, må han trolig levere årsbeste.

- Jeg regner med at gullvinneren må kaste over 90 meter. Det vil ikke overraske meg, sier Thorkildsen til Dagbladet.no.

Amerikanske Breaux Green, som er regnet som en av Thorkildens argeste konkurrenter til spydgullet, feilet grundig i sine to første forsøk.

Først skled han i tilløpet, så spydet stupte i bakken på drøye 64 meter. Deretter kastet han beskjedne 79,67 - før han viste klasse i siste og avgjørende forsøk.

Da fikk mannen med årsbeste i verden opp en lengde på 86,78, som var nok til å vinne kvaliken.

KLAR TIL DYST: Thorkildsen trekker på seg den hvite konkurransetrøya før kast. Foto: ARNT E. FOLVIK
KLAR TIL DYST: Thorkildsen trekker på seg den hvite konkurransetrøya før kast. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer

- Han sklei i første forsøk, noe som kan gjøre en litt anspent. Men jeg regnet med han ville klare det på tredje, sier Thorkildsen.

For en annen av kanonene, Sergej Makarov, er VM over allerede før det har begynt. Russeren skuffet voldsomt med bare 78,22 meter, og klarte dermed ikke kvalifiseringsgrensa.

Finske Tero Pitkämaki skuffet også, og med 80,62 meter klarte han ikke kvalifiseringsgrensa. Men kastet var likevel såpass langt at finnen endte på 10. plass i kvaliken, og han avanserte dermed til finalen. 

Aller lengst var latvieren Vadims Vasilevskis med 87,37 meter.  

FOTOGRAFERTE KONKURRENTENE: Thorkildsen brukte kameraet flittig fra tribunen mens konkurrentene kastet.