- Jeg følte jeg kunne fly. Det var en utrolig følelse

Kapteinen sendte heroiske Aalesund-gutter til himmels.

• VIF - AaFK 1-2 (1-0)

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Aalesund kom til oppgjøret mot Vålerenga som et skadeskutt dyr. Og et skadeskutt dyr er som kjent alltid farlig.

Etter klubbens svakeste sesongstart noen sinne, fikk hovdetrener Harald Aabrekk sparken på tirsdag. Derfor ledet Trond Fredriksen tangotrøyene på Ullevaal i kveld. Stående på sidelinjen gjennom samfulle 90 minutter, formanet den midlertidige sjefen gutta sine til en fantastisk innsats.

Etter at Niklas Gunnarsson headet Vålerenga i ledelsen like før pause, ga det et voldsomt utslag i 2. omgang. For Aalesund nektet å gi seg og kjempet heroisk for å snu kampen.

14 minutter før full tid fikk de også utteling: Først kriget Leke James inn 1-1, så tok kaptein Sakari Mattila ekstra ansvar og skrudde inn seiersmålet på frispark bare fem minutter senere.

- Jeg følte jeg kunne fly. Det var en utrolig følelse. Og det var en utrolig viktig seier for oss. Dettte var kanskje også den beste plassen vi kunne vunnet, sier Mattila til Dagbladet og smiler.

Dramatisk AaFK-uke Vålerenga var den store forhåndsfavoritten, men forutsetningene endret seg da Aalesund-ledelsen bestemte seg for å sparke Aabrekk for bare to dager siden.

AaFK-spillerne hadde fått viljen sin. Og om trenerbyttet vil gi en umiddelbar effekt var det store spenningsmomentet. Mattila forklarer sesongstarten og sparkingen av Aabrekk slik:

- Innad i laget har det ikke vært noe turbulens. Vi har jobbet med våre ting. Men da vi hørte nyheten begynte vi umiddelbart å fokusere på denne kampen. Jeg tror det handlet om tankesettet vårt. Det ble så store forandringer for oss når Aabrekk forsvant, sier Mattila, uten at han ønsker å utdype i detalj hva misnøyen mot Aabrekk gikk på.

VIF tok ledelsen I 1. omgang lyktes tangotrøyene lenge med å temme et tafatt Vålerenga-lag. Fredriksen, nå med det midlertidige hovedansvaret, sto oppreist langs sidenlinjen og kom kontinuerlig med direktiver til spillerne sine.

Fredriksen hadde kun ledet Aalesund én trening før dagens kamp, men den nye sjefen hadde likevel klart å få en bedre fasong på laget enn tidligere.

Lenge så det også ut til at gjestene kunne gå til pause på stillingen 0-0, etter at de kun hadde sluppet Vålerenga til én stor målsjanse. I det 43. spilleminutt sviktet det imidlertid i markeringsspillet på en defensiv dødball.

Vålerenga-spiller Rasmus Lindkvist slo en presis corner inn foran mål og på første stolpe kom høyre back Gunnarsson og styrte ballen vakkert inn i det lengste hjørnet.

Snudde kampen Det var et tungt slag for allerede hardt prøvede Aalesund-gutter, men de oransjekledde nektet å gi seg.

Anført av kaptein Mattila tok Aalesund mer og mer over. Utligningen kom likevel ikke før det var spilt 74 minutter. James startet på et fint løp inn i 16-meteren og møtte innlegget til Akeem Latifu mellom to VIF-spillere. Med et perfekt hodestøt stanget spissen inn 1-1.

Målet utløste euforiske gledescener på blant spillere, trenere og tilreisende AaFK-supportere. Samtidig virket Vålerenga paralysert. Etter lagets beste seriestart siden 1999, var Kjetil Rekdals menn plutselig redusert til det ugjenkjennelige.

Og bare fem minutter senere slo Aalesund til igjen. Fra hjørnet av 16-meteren skrudde Mattila ballen over VIF-muren og ned i korthjørnet til burvokter bMichael Langer.

Det var en nydelig scoring og en verdig avslutning på en imponerende opphenting av Aalesund. Aldri før hadde Fredriksens mannskap vunnet en bortekamp mot Vålerenga. Torsdag 29. april føles nok som den beste dagen de kunne klart å bryte forbannelsen på.

- Da vi fikk 1-1 følte vi at vi var så godt inne i kampen, Vi hadde en kamplan som gikk ut på at vi skulle satse alt. Med det håpet vi fikk på 1-1, var det bare å kjøre på. Da vi fikk 1-2, føltes det helt ellevilt, forteller Fredriksen til Dagbladet og fortsetter:

- Det vi viser i dag håper jeg hele Sunnmøre er stolt av. Den vinnerviljen og engasjementet vi viser her håper jeg kan fylle hele Color Line stadion. Dette handler ikke om enkeltpersoner, men om Aalesund fotballklubb.