Kaosoppgjøret på Åråsen

- Jeg følte jeg var med i en krig

Kristoffer Ødemarksbakken ble nesten truffet av en bluss fra Vålerenga-supporterne på Åråsen. Han innrømmer at han følte seg skremt.

KAOTISK: Det var mye som skjedde på tribunene under og etter kampen på Åråsen lørdag. Det påvirket også spillerne, forteller Kristoffer Ødemarksbakken. Supportere kaster her bluss inn i en leilighet tilknytta Åråsen stadio. Kampen mellom Vålerenga og Lillestrøm ble preget av kaos. Video: Christensen / Liereng / Nerli Gussiås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Lillestrøm - Vålerenga 0-0

ÅRÅSEN (Dagbladet): Selve kampen ute på Åråsen-matta ble en stort parentes. Kriging, tøffe dueller og få sjanser. Det som fikk oppmerksomheten var det som skjedde underveis og i etterkant på tribunene.

En som fikk føle det tett på kroppen var Lillestrøm-spiller Kristoffer Ødemarksbakken.

Han innrømmer at han lot seg prege.

- Helt i starten landet det en bluss rett ved siden av meg. Det smalt skikkelig. Jeg følte at jeg var med i en ordentlig krig. Det var helt sykt. Jeg har aldri opplevd maken, sier Ødemarksbakken til Dagbladet.

Spillerne fryktet at det for alvor skulle gå over grensa, forteller han.

- Ja, absolutt. Jeg ble litt redd en periode. Det var mye bluss, og det virket som om det var supportere som ville storme banen. Det var helt sykt.

Ødemarksbakken legger ikke skjul på at det så ut til at kampen var på vei til å bli stoppet og utsatt.

- Det virka sånn. Vi fikk med oss over anlegget at om det kom en til, da ville kampen stoppes. Så kom det en til. Da så vi på hverandre og lurte på hva som kom til å skje, sier 23-åringen.

- Lavmål

Han mener at det som skjedde var over kanten.

- Ja, det ble det. Det som skjedde etter kampen var ikke gøy, sier han, og sikter til skandalescenene som utspant seg da noen av bortesupporterne kastet blusser opp mot flere leiligheter på Åråsen.

- Akkurat det er lavmål. Det får de stå for, så får de straffes deretter, mener Lillestrøm-spilleren.

- Hadde noe å revansjere

Vålerenga-trener Ronny Deila var forberedt på at det kunne komme til å smelle.

- Det ble litt ekstra med det som skjedde sist. Det har Lillestrøm litt skyld i selv også. Vi hadde noe å revansjere fra den kampen. Vi følte oss ydmyket på en del ting. Det gjorde også supporterne. At de reagerte i dag lå vel litt i kortene, sier Vålerenga-trener Ronny Deila til Dagbladet.

Men treneren innrømmer at det bli litt mye.

- Vi har vanvittig gode fans. Folk sier at det er ingen som bryr seg om Vålerenga. Det så i alle fall sånn ut i dag. Men så er det noen få som er overtente og ødelegger for helheten. Det må være trygt å gå på kamp, mener Deila.

- Den raketten var litt voldsom, sier Deila, som sier han ikke fikk med seg dramaet etter kampslutt.

- Fryktet du at kampen skulle bli stoppet?

- Tja. Jeg synes dommerne gjorde en kjempejobb i dag. Det sa jeg også til dem etter kampen.

Dommer Tommy Skjerven forteller at det var like før kampen faktisk ble stoppet.

- Vi var nære. Hadde det kommet mer i andre omgang hadde vi stoppet den, sier Skjerven til Dagbladet.

- Vi hadde lagt visse føringer på dette, men det var godt at vi kom ut med to ganger 45 minutter.

Speaker advarte over anlegget at om det kom en bluss til på banen, ble kampen stoppet. Det skjedde, men dommer Skjerven valgte i samråd med NFFs sikkerhets delegat å la kampen fortsette likevel.

- Vi ville dra det så langt som mulig. Det er inntrykket fra begge lag også. Da er det vår jobb å prøve å få til det, så lenge sikkerheten ikke er truet.

Skjerven forteller at han aldri har opplevd maken.

- Aldri. Ikke på dette nivået. Man hadde forventet at det skulle bli trøkk, men ikke med så mange stopp og avbrytelser i spillet, sier dommeren.

- Vanlig med bøter

Dagbladet snakket også med Vålerenga-sjef Erik Espeseth etter kampslutt. Han ville ikke spekulere i hva klubben kunne vente seg av eventuelle straffer.

- Det må du snakke med fotballforbundet om, for det er umulig for meg å si. Det er vel vanlig at det blir noen bøter i sammenheng med sånne ting. Det er synd at noen få ødelegger for den store massen som gjør en kjempeinnsats, sier Espeseth til Dagbladet.

- Jeg så ikke hva som skjedde der, sier han videre om situasjonen Ødemarksbakken omtaler som lavmål, Vålerenga-supporterne kastet blusser opp mot leilighetene.

- Det eneste jeg fikk med meg var det som skjedde ute på banen her etter kampen.

I opptakten til kampen har det verset mange rykter om at Vålerenga-supporterne vill sørge for å få sin hevn etter Aleksander Melgalvis´ flaggplanting på Intility Arena i vårsesongen. Espeseth forteller at de som klubb har vært med i flere møter for å forhindre at noe alvorlig skulle skje.

- Det har vært veldig gode møter, hvor alle har deltatt. Men NFF og politiet har mer å si rundt dette, sier Espeseth.

- Uakseptabelt

Dagbladet har vært i kontakt med sikkerhetsansvarlig i NFF, Geir Ellefsen. Han ønsket ikke å kommentere saken før han hadde fått mer oversikt på mandag.

Generalsekretær i Norges Fotballforbund, Pål Bjerketvedt, går hardt ut mot bråket i en SMS til VG.

– Dagens hendelser på Åråsen er overraskende, skuffende og uakseptable. I løpet av helgen og fram til første arbeidsdag i neste uke må vi skaffe oss mest mulig oversikt over det som er et trist kapittel i norsk fotball.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer