BLSLETT-DRAMA: Therese Johaug avslører hvordan timene før, under og etter rekordløpet på Bislett var i ukens utgave den ferske YouTube-vloggen. Video: Therese Johaug. Vis mer

Therese Johaug om oppstyret på Bislett

- Jeg følte jeg var på nach

Therese Johaug skremt av Jakob Ingebrigtsen-sammenlikning. - Jeg har da aldri tenkt på hvordan jeg skal bruke armene når jeg springer.

Publisert
Sist oppdatert

Therese Johaug skapte begeistring både i og utenfor Norges grenser etter superløpet på Bislett Stadion 11. juni.

Tiden 31.40,69 var ti sekunder bedre enn VM-kravet og tre sekunder raskere enn tiden Lonah Chemtai Salpeter vant EM-gullet på i 2018, da verdensener Sifan Hassan riktignok glimret med sin fravær.

Johaugs løp vekket internasjonal oppsikt - og spesielt finnene og svenskene slo skiløperens løping stort opp - med en samlet oppmerksomhet som ga en totalpakke som kostet 32-åringen mye krefter.

ÅPNET HARDT: Therese Johaug åpnet hardt da hun tok NM-gull på 10 000 meteren på Hamar i 2019, raskt gikk det også på de første meterne på Bislett. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / NRK Vis mer

Trener Pål Gunnar Mikkelsplass sa forrige uke til Dagbladet at all oppmerksomheten og det utenomsportslige som følte med kan ha vært en av årsakene til at Johaug ble overbelastet for noen uker siden.

- Det har vært mye for Therese. 10 000 meter på Bislett var ikke den store bøygen isolert seg. Men alt rundt krever enda mer av henne. Hun la mye i potten der, sier Mikkeplass til Dagbladet.

- Therese lyktes med det og koste seg, men i ettertid kan det ha vært en medvirkende årsak til en for høy totalbelastning. Det var mye greier rundt, før og i etterkant som både gir positiv energi, men som også tærer på.

- Ikke sammenlikn meg med Jakob Ingebrigtsen!

Therese Johaug var i fyr og flamme etter superløpet på Bislett Stadion og strålte som sola etter målgang.

Johaug var offensiv også i intervjusonen og slo freidig tilbake mot svenske kritikere, varslet maratonsatsing overfor Dagbladet og høstet lovord og støtte fra statsminister Erna Solberg.

VURDERER MARATON: Therese Johaug har imponert voldsomt med løpesko på beina den siste tida. Suksessen gjør at hun ønsker å prøve seg på den lengste distansen. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / NRK Vis mer

Minuttene før start var imidlertid meget nervepirrende for langrennsdronningen.

Det framkommer i all sin tydelighet på Johaug nye vlog (se video øverst), hvor 32-åringen fra Dalsbygda nervøst følger vidunderbarnet og løpsfantomet Jakob Ingebrigtsen i opptakten til hennes eget løp.

- Ikke kom her og sammenlikn meg med Jakob Ingebrigtsen, sa Johaug fra sidelinjen på Bislett.

- «Se hvordan han bruker armene», sier folk. Jeg har da aldri tenkt på hvordan jeg skal bruke armene når jeg springer. Jeg har null peiling på det der, fortsatte hun tydelig preget.

- Jeg vet at kapasiteten min er bra og at det er våpenet mitt, men dette er noe annet.

- Jeg følte jeg var på nach

Johaug lot seg imidlertid ikke knekke og leverte et løp over egne høye forventninger.

Det utløste en ekstra lang seanse i intervjusonen etter målgang, som økte belastningen for 32-åringen.

- Jeg dusja halv to, tror jeg. Jeg følte at jeg var skikkelig på nach, sier Johaug i vloggen om den meget lange kvelden på Bislett.

UENIG: Therese Johaug er uenig med ekspertene som mener lyset på Bislett gjorde det enklere å løpe gode tider. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / NRK Vis mer

Glad var hun likevel for opplevelsen, selv om trener Mikkelsplass mistenker at totalbelastningen var i overkant stor.

- Jeg er nesten mer glad for å løpe så bra her enn å vinne verdenscuprenn i langrenn. Jeg var så overrasket over at jeg klarte det, sa Johaug til Dagbladet etter 10 000-meteren.

Samtidig tror Mikkeplass overbelastningen er kompleks og skylder flere sammensatte årsaker.

Savner høydeopphold

Én annen medvirkende og viktig årsak kan være corona-situasjonen som har hindret Johaug i å dra på sitt sedvanlige høydeopphold til Aspen i USA.

Her har langrennsdronninga tidligere tilbrakt tre-fire uker sammen med bror Karstein og lagvenninne Ingvild Flugstad Østberg i rolige omgivelser med 100 prosent fokus på trening og restitusjon.

- Tidligere har hun hatt flere ukers høydeopphold i Aspen, helt isolert, med bare fokus på trening og hvile. De tre ukene i USA var hun i stedet hjemme i Oslo i år. Da skjer det mye rundt henne. Det kan også bidra til en merbelastning i år sammenliknet med de siste tre åra, mener Mikkelsplass.

Å trene i lavlandet kontra i høyden impliserer som regel trening med høyere intensitet.

- Vi har prøvd å kjøre omtrent det samme opplegget, men det blir automatisk hardere trening i lavlandet. Samtidig er det mer alt rundt - alle de andre timene i døgnet - som blir mer hektisk når man er i Norge, mener Johaugs trener.

- Den høydesamlingen har vært veldig viktig for henne. Vi ser enda mer viktigheten av høydesamlingene nå som vi ikke har dem lenger. Å komme seg bort fra hverdagen er bra treningsmessig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer