INGEN JULESTJERNE: Astrid Uhrenhold Jacobsen går sjelden sine beste renn i november og desember, men er i bra slag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
INGEN JULESTJERNE: Astrid Uhrenhold Jacobsen går sjelden sine beste renn i november og desember, men er i bra slag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

- Jeg følte meg som en taper, et null

Astrid Uhrenholdt Jacobsen trodde VM-toget gikk fra henne i september.

GÄLLIVARE (Dagbladet): Det er fem og et halvt år siden Astrid Uhrenholdt Jacobsen som juniorløper ble seniorverdensmeser i sprint i Sapporo. Nå lever medisinstudenten fra Smestad i Oslo litt i skyggen av stjerner som Marit Bjørgen, Therese Johaug og stjernskuddet Heidi Weng.

Likevel er hun en topp ti-kandidat i alle renn hun stiller i, også dagens verdenscupåpning over 10 km fristil i Gällivare. For Uhrenholdt Jacobsen som for alle andre, er det første steg på veien mot vinterens hovedmål, VM i Val di Fiemme.

Der har 25-åringen blinket seg ut klassisk sprint og nettopp 10 km fristil som sine vikigste distanser. Og nå er hun sterk i troen på både å få gå dem - og å kunne hevde seg i dem.

For bare et par måneder siden så det veldig annerledes ut. I september var Uhrenholdt Jacobsen nemlig langt nede.

- Føltes veldig umulig - Plutselig følte jeg meg som en taper, et null, som ikke fikk til noen ting, skriver hun i en blogg.

- Samtidig med at min utvikling gikk bakover, hadde mine lagvenninner framgang, og jeg hørte ikke omm annet enn fantastiske testresultater, lave laktatverdier, teknisk framgang og tunge vekter i styrkerommet, skriver hun.

- Jeg vil ikke si at jeg ga opp, men jeg følte toget gikk, forteller hun når Dagbladet ber henne utdype.

Og fortsetter:

- Jeg tenkte veldig sånn at skal du til VM, må du til Tour de Ski, og skal du til Tour de Ski, så må du gå fort i Kuusamo. Da ble det veldig nærme og det føltes veldig umulig.

Sist på trening Uhrenholdt Jacobsen har vært nede i bølgedaler før. Denne gangen valgte hun en litt annen vei ut, i samarbeid med sprintlandslagstrener Roar Hjelmeset, sin personlige trener Dag Kaas og Olympiatoppens mentale rådgiver Anne Marte Pensgaard.

- Jeg måtte bli mer bevisst på å få fokuset bort fra resultater og det å skulle prestere hele tiden. Det er en veldig stor utfordring for meg som ikke er god på sommerstid å være sist på de fleste treninger. Du føler at ingen har tro på deg. Men man må heller fokusere på akkurat det man gjennomfører, ikke hvor langt bak de andre man er, poengterer Uhrenholdt Jacobsen.

Mens de fleste andre langrennsjentene bruker London-baserte Britt-Tajet Foxell som mental rådgiver, var det ikke tilfeldig at Astrid valgte Pensgaard

Sirupsfølelse - For meg var det viktig at vi kunne møtes ansikt til ansikt på Olympiatoppen. Jeg er ikke så god på telefon. Jeg tror det er fordi jeg er litt avhengig av å se reaksjonen til den jeg prater med, og det gjør man ikke på telefon, forklarer hun.

Nå er altså sprintverdensmesteren fra 2007 tilbake på skinnene. Den nasjonale sesongåpninga på Beitostølen sist helg, var faktisk hennes beste noen gang - selv om hun ikke kjempet om pallplasser.

- Jeg hadde litt sånn sirupsfølelse forrige helg, og mye mer overskudd nå. Så det blir veldig spennende, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen om åpningsrennet.

Det starter altså kl. 10.30.