Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg forelsket meg i de guttene

Flere superstjerner er hentet inn til OL-fotball i London. Stig Torbjørnsen tror fortsatt på Spanias unggutter.

DEN NESTE GENERASJONEN: Det spanske U21-landslaget tok et imponerende EM-gull i fjor sommer. Et år etter jager de OL-lykke i London. Foto: SCANPIX/AFP/ HENNING BAGGER /
DEN NESTE GENERASJONEN: Det spanske U21-landslaget tok et imponerende EM-gull i fjor sommer. Et år etter jager de OL-lykke i London. Foto: SCANPIX/AFP/ HENNING BAGGER / Vis mer

(Dagbladet): Herreturneringen i fotball har aldri vært blant høydepunktene i OL for oss her i Norge.

Kanskje mest fordi vi selv ikke har vært med siden Los Angeles 1984, men trolig også fordi de store stjernene heller tar ferie enn å spille i et av de minst prestisjetunge landslagsmesterskapene.

Men er det litt annerledes i år?

I OL i London stiller vertsnasjonen med et samlet Team GB, med spillere som Craig Bellamy, Ryan Giggs, Micah Richards i et storbritisk mannskap.

Brasil har med stjerner som Thiago Silva, Marcelo, Neymar, Hulk og Pato, Uruguay stiller med Edinson Cavani og Luis Suarez blant de overårige deltakerne (man kan ha med tre over 23 år).

Og Spania, regjerende U21-europamester, en av de største favorittene, har David de Gea i målet bak spillere som Javi Martinez, Jordi Alba og Juan Mata.

Fantastiske Spania
Talentspeider Stig Torbjørnsen gleder seg til å se spanjolene i aksjon etter å ha fulgt herjingene deres i EM i Danmark.

- Jeg forelsket meg i de guttene, sier han til Dagbladet.

STORE STJERNER: Uruguays Luis Suarez og Brasils Neymar er blant spillerne som kan stå i veien for Spania. Foto: SCANPIX
STORE STJERNER: Uruguays Luis Suarez og Brasils Neymar er blant spillerne som kan stå i veien for Spania. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det var rett og slett imponerende og et av de beste lagene vi har sett på lang, lang tid. Og dette var i fjor, etter den tid det har jo flere av spillerne blitt enda bedre, Javi Martinez, Iker Munain, Adrian Lopez. De gutta har egentlig spilt seg bedre, og det borger for kvalitet og et favorittstempel, sier Torbjørnsen.

- Hva imponerte deg mest?

- Det er vanskelig å svare på. Det er en kombinasjon av at de hadde et fantastisk lag, med fantastiske enkeltspillere. Det ene slår det ene andre i hjel. Munain har jeg fulgt i år igjen, og han blir drita god, han er så klart det allerede, men han vil bli virkelig god. Javi Martinez - det er én spiller Barcelona vil ha i sommer, og det er han, sier Torbjørnsen.

OL-turneringens status er han mer usikker på. Som nevnt er Brasil blant landene som satser mye på å vinne sitt første OL, spesielt etter at Argentina har tatt de to siste gullene.

Hulk, Thiago Silva og Marcelo er hentet inn som overårige, til en tropp som allerede er stjernespekket med unggutter. Stig Torbjørnsen er imidlertid tvilende til hvor mye dette betyr for de beste spillerne.

- Jeg tror ikke nødvendigvis det gavner lagene å ha med veldig kjente overårige spillerne, jeg tror ikke det betyr noe for de spillerne at de heller vil ha en uke ferie og forberede seg til nye sesonger i La Liga, Serie A og Premier League og så videre, sier han.

- Samtidig ser vi at det er lite blest om OL-fotballen, i hvert fall her i Norge. Det går på sparebluss. I Sør-Amerika har det kanskje en høyere status enn ellerrs, men der er det en kamp mellom to av de beste lagene i verden, og det henger sammen, sier Torbjørnsen.

Ingen tro på britene
Selv reiser han trolig over for å følge noen av kampene likevel, og holder Honduras som en outsider og personlig favoritt. De afrikanske landene, som Torbjørnsen vanligvis har koll på, levner han små sjanser.

INGEN STOR PRESTISJE: Stig Torbjørnsen tror ikke det er en enorm fordel å ha med store stjerner over 23 år til OL. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
INGEN STOR PRESTISJE: Stig Torbjørnsen tror ikke det er en enorm fordel å ha med store stjerner over 23 år til OL. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

Og Team GB?

- Jeg sier som jeg alltid sier: De har bedre navn enn kvalitet. Hvis du tenker på U21-EM, dette har jeg blitt sitert på mange ganger allerede, men en spiller som Jordan Henderson mot Spanias Thiago Alcantara (mister OL med skade, journ.anm), det var rått parti. Jeg tror den avstanden er der ennå. Jeg har ikke veldig tro på britene nå, heller, sier Stig Torbjørnsen til Dagbladet.

De første OL-kampene for herrer spilles torsdag. Team GB skal møte Senegal i første kamp, mens Brasil og Spania møter henholdsvis Egypt og Japan.

NRK viser flere av kampene direkte.

Fullt turneringsoppsett kan du finne her. Nasjonenes komplette spillertropper kan du finne her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media