- Jeg forhørte meg om forbudte stoffer

Trenerprofilen Petar Vukicevic innrømmer at han har forhørt seg om veksthormoner og testosteron. - Det er helt naturlig, mener han.

INNRØMMER: Konfrontert med Dagbladets opplysninger, innrømmer trener Petar Vukicevic at han forhørte seg om forbudte stoffer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
INNRØMMER: Konfrontert med Dagbladets opplysninger, innrømmer trener Petar Vukicevic at han forhørte seg om forbudte stoffer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Idrettsverdenen rystes av dopingavsløringene i sykkelsporten, der også norske Steffen Kjærgaard har innrømmet doping. I etterkant har det oppstått en heftig debatt om hva idrettsutøvere og trenere bør gjøre. Seinest torsdag gikk Svein-Arne Hansen, leder i Norges friidrettsforbund, ut og ba om at dopingreglene skjerpes.

Petar Vukicevic er en av Norges mest kjente og profilerte friidrettstrenere. Han bekrefter overfor Dagbladet at han har forhørt seg om forbudte stoffer.

- Jeg har en kamerat som også er en kjent trener. Jeg har spurt ham om enkelte ting. Jeg husker ikke helt nå, men jeg vet at det var snakk om enten veksthormon eller testosteron, sier Petar Vukicevic til Dagbladet.

Veksthormon Han refererer til e-poster han sendte til en profilert, europeisk friidrettstrener i perioden 2001 - 2003.

Dagbladet har den aktuelle e-postkorrespondansen, der Vukicevic og den andre treneren diskuterer veksthormon, dopingtester og testosteronplaster.

E-postene er sendt fra adressa vukicevi@online.no, som i perioden ble disponert av Petar Vukicevic og hans daværende kone.

«Jeg har et spørsmål angående veksthormon.», heter det i en e-post sendt fra Vukicevic til den europeiske topptreneren i 2002.

- Helt naturlig - Jeg spurte ham, selvfølgelig, det er helt naturlig at folk spør om ting, sier Petar Vukicevic til Dagbladet.

- Hva var bakgrunnen din for å spørre om dette? 

- Absolutt alt som pågår i dagens trening, som gjelder trening og andre ting, opptar hver trener. Men det er en ting at det opptar deg, en annen ting er at du skal bruke det, sier Vukicevic.

- Jeg garanterer deg at alle trenere i verden vet veldig mye om bruk av for eksempel veksthormon, steroider, Gud vet. De vet det, men de fleste normale trenere bruker det ikke. I Norge er det selvmord. Bruker du det er du ferdig. Blir du tatt, er du ferdig, sier han.

- For det er forbudte stoffer det er snakk om her?  

- Så klart er det forbudte stoffer, det er riktig, svarer Petar Vukicevic.

Konfronterte Toppidrettssjef Jarle Aambø ved Olympiatoppen reagerer på det Petar Vukicevic innrømmer.

- Det her er en helt unaturlig kommunikasjon, og er ukjent for oss. Det er ikke vanlig at trenere rådfører seg på denne måten, sier Aambø til Dagbladet. 

Toppidrettssjefen bekrefter at han har konfrontert Petar Vukicevic.

- Da Dagbladet presenterte meg for dette, hadde jeg en samtale med Vukicevic om påstandene som fremkom fra Dagbladets side. Jeg uttrykte min tydelige holdning til temaet, sier Aambø.

Vil kontaktes Petar Vukicevic hevder overfor Dagbladet at alle trenere i verden vet veldig mye om bruk av for eksempel veksthormon og steroider.

- Dersom trenere eller ledere har spørsmål om dopingmidler finner vi det naturlig at de kontakter Antidoping Norge eller en annen antidopingorganisasjon, sier Anders Solheim, leder for Antidoping Norge, til Dagbladet.

Han understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

- Bør norske trenere stille slike spørsmål?

- Har de spørsmål om doping finner vi det naturlig at de kontakter Antidoping Norge og stiller de spørsmålene, sier Solheim.

- Ikke gunstig Dagbladet har kontaktet den europeiske treneren som Vukicevic korresponderte med.

- Hva jeg og Petar diskuterer har dere ingenting med. Dette er ikke gunstig for meg, sier treneren Petar kommuniserte med til Dagbladet på telefon.

Han nekter å besvare konkrete spørsmål på e-post.

Petar Vukicevic (56):

• Deltok på 110m hekk for Jugoslavia under OL i Moskva i 1980.

• Trener for en rekke norske landslagsutøvere på sprintdistanser fra 1990-tallet og fram til i dag.

• Treneransvarlig i friidrettsforbundets «hekkeprosjekt».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer