- Jeg frykter at spanjolene tenker at «det var uflaks»

Alberto Contador utestenges i ett år og fratas Tour-seier. Johan Kaggestad mener det er en seier for antidoping-arbeidet.

UTESTENGT: Alberto Contador har blitt informert av det spanske sykkelforbundet om at han er utestengt i ett år for dopingbruk, noe som etterlater Saxo Bank-sjef Bjarne Riis (t.v.) på nesten bar bakke.Foto: SCANPIX/EPA/MONTSERRAT DIEZ
UTESTENGT: Alberto Contador har blitt informert av det spanske sykkelforbundet om at han er utestengt i ett år for dopingbruk, noe som etterlater Saxo Bank-sjef Bjarne Riis (t.v.) på nesten bar bakke.Foto: SCANPIX/EPA/MONTSERRAT DIEZVis mer

(Dagbladet): Den seriøse spanske avisa El Pais meldte tidligere i kveld at stjernesyklisten Alberto Contador var utestengt i ett år for brudd på dopingreglementet etter å ha testet positivt på det forbudte stoffet clenbuterol under fjorårets Tour de France.

Nå bekrefter det spanske sykkelforbundet (RFEC) overfor nyhetsbyrået AFP at de har informert Saxo Bank-rytteren om utestengelsen.

- Forbundet har informert ham om straffen. Han har ti dager på seg til å påanke avgjørelsen, sier en ikke navngitt representant for forbundet til AFP.

- Seier for antidoping Johan Kaggestad kommenterer Tour de France for TV2 og er en av Norges fremste eksperter på utholdenhetsidretter. Da Dagbladet ringte ham i kveld, var han ikke klar over Contadors utestengelse.

- Er dette nok et slag for sykkelsporten?

- Det er både og. Det er ille at Tour de France-vinneren blir tatt i doping - akkurat som Floyd Landis ble. Men det er en seier for antidoping-arbeidet, og hvis man ser på denne saken er det svært små verdier som har blitt sporet på Contador, sier Kaggestad.

- Er det snakk om mikrodoping, at man tar svært små doser som man håper ikke blir oppdaget?

- Ja, det er snakk om mikrodoping. Jeg tolker det som at de fremste dopinglaboratoriene har så gode måleinstrumenter, at de kan spore juks som «utøvernes egne laboratorier» ikke kan spore, sier Kaggestad.

«Dette var uflaks» - Ødelegger dette for sykkelinteressen din?

- Nei, dette gjør ikke noe med sykkelinteressen min. Jeg har jobbet med utholdenhetsidrett siden jeg var på landslaget selv i friidrett. Det var en periode på 90-tallet at jeg ringte Gerhard Heiberg og sa at det ikke var noen vits for unge mennesker å satse, men jeg er fremdeles romantiker - når jeg ser at antidoping-arbeidet bærer frukter.

Spania er en av nasjonene der doping er mest utbredt. Det spanske idrettsvidunderet, der Alberto Contador er ledestjerne sammen med tennisener Rafael Nadal og fotballandslaget, har fått seg nok en skramme.

FORTSATT SYKKELINTERESSERT: Johan Kaggestad gratulerer Thor Hushovd etter en etappe under fjorårets Tour de France. Kaggestad mener Hushovds VM-seier er bevis på at man kan vinne uten doping. Contadors positive prøve ødelegger ikke for interessen hans, sier han.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
FORTSATT SYKKELINTERESSERT: Johan Kaggestad gratulerer Thor Hushovd etter en etappe under fjorårets Tour de France. Kaggestad mener Hushovds VM-seier er bevis på at man kan vinne uten doping. Contadors positive prøve ødelegger ikke for interessen hans, sier han. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Hvordan blir dette tatt imot i Spania?

- Jeg er ikke sikkerp å hvordan dette blir tatt imot i Spania. De har fått en del dopingskandaler, blant annet ble verdensmesteren på 3000 meter hinder fra i fjor tatt for CERA (tredjegenerasjons EPO, journ. anm.). Jeg frykter at dette blir mottatt med at «dette var uflaks». Dette er en nasjon som har så mange dopingsaker, men det ser ikke ut som det skjer en dritt.

Armstrong neste? Alberto Contador har vunnet Tour de France tre ganger, og er allerede ung i sykkelsammenheng - 28 år. Mange snakket om at han kunne bli en «ny» Lance Armstrong, som vant Tour de France sju ganger. Armstrong er under etterforskning for doping under første del av hans karriere, da han dominerte Tour de France.

- Dersom Armstrong også blir tatt i år, hva vil det si for sykkelsporten, at de to største navnene de siste 20 åra blir tatt?

- Nå er ikke Armstrong tatt, men det er såpass mange indisier som tilsier det. Det er et signal til den oppvoksende generasjonen, at det vil komme bedre testmetoder i framtida som kan avsløre juks vi i dag ikke kan avdekke. Det er et positivt signal. Både Armstrong og Contador var på dødens terskel. Armstrong med kreft og Contador holdt på å dø i 2004 etter en velt. Jeg har vært såpass naiv at jeg har trodd at de gutta som har vært så nærme døden ikke ville tukle med egen kropp, sier Kaggestad.

Contador blir utestengt i ett år, og fratas altså fjorårets Tour de France-seier. For lite, mener Kaggestad.

- Ett år er ikke så uventet, siden det er snakk om veldig små doser. Men etter min mening kan du ikke bare være litt gravid.

SPANSK VIDUNDER: Contador vant tre Tour de France-titler før han fylte 28 år. Nå er han tatt i doping, utestengt i ett år - og fratatt seieren i 2010. Her fra Champs-Elysees.   Foto: Christophe Ena/AFP/Scanpix
SPANSK VIDUNDER: Contador vant tre Tour de France-titler før han fylte 28 år. Nå er han tatt i doping, utestengt i ett år - og fratatt seieren i 2010. Her fra Champs-Elysees. Foto: Christophe Ena/AFP/Scanpix Vis mer