- Jeg frykter for mitt liv

Mika Myllylä føler seg utrygg og dropper start i Vasaloppet.

Lørdag var Myllylä tilbake i langrennssporet etter to års dopingutestengelse. Han vant det 60 kilometer lange Finlandialoppet, og erklærte etterpå at Vasaloppet kommende søndag var neste mål.

Det falt ikke i smak hos den svenske arrangøren. -Han er ikke velkommen hit. Men vi kan ikke stoppe ham fra å delta, sa Vasaloppets generalsekretær Rolf Hammar til Aftonbladet søndag.

Protester

Svensk publikum jublet heller ikke over mulig Myllylä-deltagelse i det legendariske 90 kilometers-løpet. 7562 personer svarte på Aftonbladets nettspørsmål om Myllylä bør forhindres fra å starte. 74,6 prosent mente ja.

- Vi kan selvfølgelig ikke ta ansvar for eventuelle protester blant folk ute i løypa, la Hammar til.

- Jeg hadde aldri trodd det kunne være så ille, sa Myllylä, som lurer på hvorfor hatet mot ham i Sverige og Norge ikke har avtatt i utestengelsesperioden.

- Jeg frykter for min sikkerhet. Jeg lurer på om jeg tør drive idrett utenfor Finlands grenser igjen, uttalte Myllylä. Mandag morgen bestemte han seg for å droppe Vasaloppet.

Kollen-start?

- Svenskene virker å ha en så aggressiv holdning til meg at jeg føler det tryggest å bli hjemme, sa Myllylä til kveldsavisen Iltalehti.

Hammar mener Myllyläs frykt er grunnløs. -Jeg kan ikke tenke meg at han skulle være truet på noe vis. Så lavt tror jeg ingen ville synke, sa Hammar til det finske nyhetsbyrået FNB.

Myllylä har tidligere antydet at han er lysten på å gå femmila i Holmenkollen 8. mars, og det finske skiforbundet skal, ifølge VG, ha lovet ham landslagsplass. Kanskje fører hans avgjørelse om Vasaloppet til at Kollen-start blir mer sannsynlig.

NTB

VANT I COMEBACKET:</a> Mika Myllylä vant sitt første renn etter dopingutestengelsen. Svenskene vil ikke ha ham i Vasaloppet, men Kollen ønsker ham velkommen.