FEIER VEIEN FOR DE ANDRE: Petter Solberg kjører først ut på morgendagens prøver, fordi han leder Rally New Zealand. Foto: AP/NZPA, Wayne Drought
FEIER VEIEN FOR DE ANDRE: Petter Solberg kjører først ut på morgendagens prøver, fordi han leder Rally New Zealand. Foto: AP/NZPA, Wayne DroughtVis mer

- Jeg fyrer på, og «that's it»

Petter dropper taktikk i New Zealand.

|||

Blottet for taktikk spant Petter Solberg (35) seg rett til topps i Rally New Zealand første dag.

Taktikkeriet som har skjemmet flere VM-runder hittil i sesongen, er historie for lillebror Solberg. Ledelse etter første dag betyr først på veien dagen derpå, noe som normalt er en klar bakdel.

- Men jeg orker bare ikke mer. Jeg fyrer på, og «thats it». Teamet mitt har ikke flere biler og førere som kan hjelpe meg taktisk. Derfor kan jeg bare kjøre alt jeg kan og håpe det holder til slutt, sa Petter Solberg til NTB.

Unnes seier

Gratulasjonsmeldingene strømmet på fra fjern og nær etter nordmannens oppvisning på New Zealand. Etter plasseringene 2-3-2 i de siste VM-rundene, går mange rundt og unner 2003-verdensmesteren hans første VM-rundeseier på fire år, sju måneder og 21 dager (søndag).

- En haug med meldinger er kommet. Folk er helt ville, slo den populære privatføreren fast.

Nettopp det at Solberg ikke er fabrikkfører, gjør prestasjonen spesiell. Aldri før i nyere tid har en privatfører vunnet en VM-runde i rally.

?Bare unntaksvis har privatførere nådd seierspallen.

?Han vant første fartsprøve, men overlot ledelsen til Sebastien Ogier og siden Daniel Sordo. På nest siste fartsprøve fredag tok Solberg tilbake topplassen fra startposisjon to.

Ener og VM-leder Sebastien Loeb tapte nesten halvannet minutt etter en avkjøring på fjerde fartsprøve.

- Det er gått bedre enn jeg hadde regnet med. Selv om jeg har ugunstig startposisjon, sliter dem bak meg med tempoet. Mikko (Hirvonen) står i ramma, men henger ikke med. Derfor var det bare å gi jernet og ta teten.

Frykter Loeb

Sist Petter Solberg ledet en VM-runde etter første dag, var i Mexico for 63 dager siden. Da ødela rivalenes taktiske spill for ham.

Lørdag er det meldt null taktikk og regnbyger.

- Prøvene lørdag har mindre grus, og blir det regn, er det enda bedre for meg. Men jeg venter også at Loeb skal kjøre helt vilt og vil nærme seg bakfra. Så får tiden vise hvor mye. Jeg skal kjøre med skyggelapper, slo Petter Solberg fast.

Jari-Matti Latvala er 1,4 sekund bak Solberg, mens Sebastien Ogier har 3,9 sekunder å ta inn. På fjerdeplass ligger Daniel Sordo, 8,7 sekunder bak.

Regjerende verdensmester Loeb er 1.19,8 minutt bak Solberg. VM-ledelsen er dog trygg - foreløpig. Franskmannen har en seier og en tredjeplass i forsprang på VM-toer Petter Solberg.

Henning Solberg er på 8.-plass etter første dag, 1.45,3 minutter bak lillebroren.

Rallyet fortsetter med åtte fartsprøver lørdag og avsluttes etter ytterligere fire søndag morgen norsk tid.

(NTB)