GODE KOMPISER: Olaf Tufte (til høyre) og Alexander Dale Oen i en munter samtale under OL i Beijing i 2008. Da kompisen døde for to år siden i dag, så lovet Tufte at han skulle prestere for kompisen i London-OL seinere det året. Det klarte han ikke. Nå vil Tufte oppfylle løftet i Rio-OL i 2016 i stedet. Foto: Arnt E. Folvik
GODE KOMPISER: Olaf Tufte (til høyre) og Alexander Dale Oen i en munter samtale under OL i Beijing i 2008. Da kompisen døde for to år siden i dag, så lovet Tufte at han skulle prestere for kompisen i London-OL seinere det året. Det klarte han ikke. Nå vil Tufte oppfylle løftet i Rio-OL i 2016 i stedet. Foto: Arnt E. FolvikVis mer

«Jeg ga deg et løfte, og jeg akter å holde det»

Olaf Tufte (38) bruker avdøde Alexander Dale Oen som inspirasjon mot Rio-OL i 2016.

(Dagbladet): I dag er det to år siden den norske toppsvømmeren Alexander Dale Oen tragisk døde under en treningssamling i amerikanske Flagstaff, som følge av hjertestans.

Populær
Dale Oens bortgang rystet og sjokkerte en hel nasjon. 26-åringen var ikke bare en av verdens beste svømmere, han var også ekstremt populær langt utenfor svømmesporten for sin væremåte og for måten han villig delte av sin kunnskap til en samlet norsk toppidrett.
 
Rolegenden Olaf Tufte fikk veldig god kontakt med Alexander Dale Oen. De benyttet seg av flere av de samme personene i Olympiatoppens støtteapparat, og utviklet et godt og nært kameratskap.

Personlig hilsen
I anledning dagens toårsmarkering for Dale Oens bortgang, så har Tufte skrevet en personlig hilsen til sin gode venn. I artikkelen, som du kan lese i sin helhet på dagbladet.no her, og på Tuftes blogg her, så skriver Olaf Tufte at han ikke klarte å oppfylle løftet han ga til sin Alexander Dale Oen under begravelsen i mai 2012:

Et løfte om å prestere for dem begge i London-OL seinere det året.

«Gnager den dag i dag »
Olympiamesteren fra 2004 og 2008 endte på 9. plass i London i 2012, og skriver at «det gnager den dag i dag» at han ikke klarte å innfri det han lovet sin gode venn.

Etter et hvileår har Tufte bestemt seg for å satse mot OL i Rio i 2016. Nå håper han å kunne innfri løftet til Dale Oen i sine sjette olympiske leker.

«Jeg ga deg et løfte, og jeg akter å holde det. Så nå har jeg tatt fatt på dette løftet igjen. Jeg skal prestere for deg og meg i Rio 2016», skriver han i sin personlige og rørende hilsen til Alexander Dale Oen.

Inspirasjon
På sammenkomsten etter Dale Oens begravelse i 2012 skrev Tufte i kondolanseboka «Siste hilsen» at han tok farvel for siste gang, fordi han hadde en jobb å gjøre mot OL.

Men Tufte har aldri aldri klart å slippe taket. Kameratskapet, alle minnene og de gode samtalene med Alexander Dale Oen bærer han med seg hver dag.

«Nå skal jeg bruke deg som inspirasjon», skriver Olaf Tufte i sin hilsen til kompisen.

Brøt sammen
I forbindelse med at Tufte i november holdt et foredrag for sponsorer om OL-sesongen 2012, så viste han fram et bilde av seg selv sammen med Alexander Dale Oen under Beijing-OL i 2008. Øyeblikket tok rokongen. Han brøt sammen.

«Det stoppet det opp, jeg knakk. Tårene trillet og jeg måtte ta timeout. Først da forsto jeg hvor hardt det gikk inn på meg», skriver Tufte.

Han har besøkt grava til Alexander Dale Oen to ganger, seinest i mars i år. Der la Tufte og kona, Aina, ned en blomst, tørket noen tårer og sto tankefulle og stille en god stund.

Og spørsmålet han - atter en gang - stilte seg, er det samme som alle vi andre har stilt oss:

«Hvorfor?»

«HVORFOR?» Olaf Tufte ved grava til Aexander Dale Oen i mars. Han har mange ganger stilt seg spørsmålet «Hvorfor?» om kompisens bortgang. Foto: Privat
«HVORFOR?» Olaf Tufte ved grava til Aexander Dale Oen i mars. Han har mange ganger stilt seg spørsmålet «Hvorfor?» om kompisens bortgang. Foto: Privat Vis mer