-  Jeg ga nesten opp

Det stilles store forventninger til Kristin Størmer Steira før vinterens skisesong. Men det er ikke lenge siden OL-håpet ville legge skiene på hylla - for godt.

-  Jeg gikk ganske dårlig som 18-19 åring, og vurderte seriøst å slutte. Da jeg ble senior sa jeg at «nå må jeg enten satse alt på en skikarriere, eller legge opp», forteller landslagsløperen til Dagbladet.

Hun bestemte seg for det første og bremset heller ned studiene.

V-cup uten snø?

-  Nå tar jeg én eksamen i halvåret. Studere mer kan jeg gjøre når jeg er ferdig med ski, smiler Kristin, mens hun er på shopping i Oslo.

Til helga starter verdenscupsirkuset på Beitosdølen. Det er ikke mye skifølelse å spore i hovedstaden. -  Jeg begynner å bli utålmodig nå. Har aldri opplevd å drive barmarkstrening langt ut i november, ikke engang i Finnmark er det snø, sier Tana-jenta, mens hun koser seg med dobbel caffelatte.

Shopper og smaker vin

Det er ikke slik vi er vant til å se nasjonens skihelter, men så trekkes også denne jenta fram som livsnyteren i landslaget.

-  Akkurat det er kanskje litt medieskapt. Men jeg er kanskje av de i skimiljøet som har mest behov for et liv utenfor løypa. Jeg liker å handle og smake på god vin.

Dessuten føler hun seg ikke helt vel med det tradisjonelle lusekofteimaget, selv om også hun har trukket i kofta på TV - på grunn av sponsorer.

-  Det må jo være lov å sminke seg og dolle seg litt opp noen ganger for oss også. Vi er jo unge jenter, sier Kristin med et smil.

Seiret i OL-løypene

Størmer Steira vant sitt første verdenscuprenn i OL-løypene i Pragelato under prøve-VM i fjor. Det var her hun for alvor fikk sitt internasjonale gjennombrudd. Siden fulgte hun opp med individuell VM-medalje på jaktstarten i Düsseldorf og gull på stafetten.

Prestasjonene har gjort at Kristin er den av de norske jentene det stilles størst forventninger til etter eneren Marit Bjørgen før Torino-OL.-  Det blir tøft, alt skal klaffe akkurat den dagen om en skal lykkes. Men med full klaff er det mulig, mener 24-åringen. Som de fleste andre løperne vil også hun prikke inn toppformen mot OL.

-  Jeg ønsker å gjøre det bra i verdenscupen også, for meg vil det være kjempestort med pallplasseringer der.

Men hun regner ikke med å havne i toppen på Beitostølen. -  Tikilometeren går jo i klassisk. Dessuten slet jeg litt med influensa for noen uker siden, og den kan kanskje fortsatt sitte litt i.

Må bremses

Til tross for at hun har stått øverst på pallen i verdenscupen har hun fortsatt til gode å slå OL-favoritten Marit Bjørgen i konkurranse.

-  Den dagen du slår Marit vet du at du sannsynligvis står øverst selv, og det er jo målet for alle. Men noe kamp om å slå Marit er det ikke, mener Størmer Steira.

Til tider er Kristin Størmer Steira så treningsvillig at hun må bremses litt, ifølge trener Svein Tore Samdal.-  Når vi er på samlinger er det jo ikke så mye å finne på. Det er jo som regel langt fra folk flest og ikke så mye annet å ta seg til, smiler Størmer Steira, og trekker på skuldrene.

Går litt lei

Hun legger ikke skjul på at hun til tider kan gå litt lei.-  Svein Tore var nylig ute i avisa og sa at han kunne gå litt lei av å være med oss jentene på tur tre uker i strekk. Det går vel begge veier, sier Tana-jenta og ler godt.