UTSLITT:  En utslitt Alexander Kristoff vant spurten om tiendeplassen i Paris-Roubaix. Men nordmannen kunne ha blitt disket for en hendelse tidligere i løpet. Foto: Tim De Waele/TDWSPORT.COM.
UTSLITT: En utslitt Alexander Kristoff vant spurten om tiendeplassen i Paris-Roubaix. Men nordmannen kunne ha blitt disket for en hendelse tidligere i løpet. Foto: Tim De Waele/TDWSPORT.COM.Vis mer

- Jeg gadd ikke stoppe opp og vente

Alexander Kristoff slapp unna med skrekken.

ROUBAIX (procycling.no): 85 kilometer unna avgjørelsen i Paris-Roubaix, ble deler av hovedfeltet stående på hver side av jernbaneovergangen.

Bommen gikk ned, toget nærmet seg og Alexander Kristoff valgte å krype under den.

Utfallet kan man jo tenke seg til selv. Men han risikerte også å bli ekskludert fra sykkelrittet han deltok i:

- Jeg tenkte ikke så mye over det, egentlig. Men jeg gadd ikke stoppe opp og vente med de andre i tre minutter, sier Kristoff til procycling.no.

Så toget, og krøp under bommen
Tre minutter hadde gjort seg dårlig under det tøffe brosteinsrittet, men belgiske Leif Hoste, Vladimir Gusev og Peter Van Petegem ble faktisk hevet ut av seierskampen i Flandern rundt i 2006.

Kristoff fortalte pressen etterpå at han så toget som ankom i full fart.

- Jeg sjekket at det var klart, og så at toget var et stykke unna. Jeg satt litt langt tilbake på det tidspunktet, så jeg krøp under bommen.

I rapporten fra rittkommisæren ble heller ikke Kristoff bøtelagt for opptrinnet.

Dårlig håndtert
Tidligere sykkelproff Mads Kaggestad slakter arrangøren for måten de håndterte saken på, og er ikke overrassket over at rytterne kun fikk bøter for regelbruddet som etter boken burde ha ført til diskvalifikasjon.

- Det var så kaotisk og håndtert så dårlig, at det er vanskelig å se for seg at de kunne straffet dem så mye mer, sier Kaggestad til procycling.no.

- Hva kunne blitt gjort annerledes?

- Det burde være klare retningslinjer for hvordan man skal håndtere slike situasjoner. I et ritt som Paris-Roubaix burde det kanskje være snakket om på forhånd, direktøren burde si klart ifra om at der det er rødt lys så er det stopp. Neste gang bør de ha en dommer stående der, som kan ta ansvar og stoppe rittet.

- Rytterne kan ikke ta det ansvaret selv, de er så desperat og utslitt at de slutter å tenke rasjonelt. Derfor er jeg ikke overrasket over at det ikke fikk noen store konsekvenser, de måtte i så fall ha disket nesten alle sammen, sier han.

Orket ikke svare på angrep
Kristoff satt også litt langt bak da rittet ble avgjort. Årsaken var at han var mør og sliten etter høyt tempo over de 27 brosteinspartiene underveis.

- Jeg satt på limit (grensen for hva han kunne tåle, vår anm.) hele veien. Derfor svarte jeg ikke på så mange angrep, heller.

Et annet problem var at lagkameratene var kjørt av inn mot rittets finale. Akkurat slik de andre lagene var nødt til å gjøre for å kvitte seg med den brysomme nordmannen, men også et bevis på at han trenger mer hjelp i framtidens Katjusja.

- Jeg tror han kan vinne i Roubaix en gang i framtiden. Han trenger bare et litt sterke lag, som ikke lar ham sitte alene med 17 andre ryttere, oppsummerte Vjatsjeslav Jekimov overfor procycling.no.

Forhandler om ny avtale
De siste ukene har nordmannens finske agent, Joona Laukka, sittet i forhandlinger med russerne om en ny toårsavtale.

Partene virker innstilte på å fortsette samarbeidet også i årene som kommer.

Vårklassikerne har vært en dundrende suksess for Kristoff, Luca Paolini og resten av Katjusja-laget.

- Det var et nytt topp 10-resultat for Alexander i et World Tour-ritt. Vi må være fornøyde med det, sier sportsdirektør Thorsten Schmidt til procycling.no.

- Hva føler du han mangler for at dere skal hevde der enda bedre i klassikerne i årene som kommer?

- Det er vanskelig å si. Men nå har han vunnet seks av de åtte siste rittene han har stilt opp i. Han har dessuten vunnet i Oman, Qatar, Paris-Nice og Sanremo, sier tyskeren og gliser.

- Hvor fryktet var han hos de andre lagene i dag?

- Han var en markert rytter i dag, men det er normalt med formen han har vist. Slik er det i denne sporten. Man er nødt til å spille på rytternes styrker og svakheter.

Dominerer Flandern og Roubaix
Til slutt var det John Degenkolb som stakk av med seieren på velodromen i Roubaix.

Tyskeren spurtslo Zdenek Stybar og Greg Van Avermaet da han ankom i en sjumannsgruppe.

26-åringen går litt bedre på flat brostein enn nordmannen, men er ikke ulik som type. Det bør bety at Kristoff også har muligheter til å gå til topps i løpet av karrieren.

- Det har jeg sikkert, men han har prestert bedre enn meg her tidligere. Han ble nummer to i fjor og vant i år. Jeg liker kanskje Flandern rundt enda bedre enn ham, men sånn er det, sier Kristoff til procycling.no.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

 OVERLEGEN:  John Degenkolb vant Paris-Roubaix etter å ha spurtslått en syvmannsgruppe på velodromen. Foto: EPA/ETIENNE LAURENT
OVERLEGEN: John Degenkolb vant Paris-Roubaix etter å ha spurtslått en syvmannsgruppe på velodromen. Foto: EPA/ETIENNE LAURENT Vis mer