- Jeg gjør ikke dette alene

Tor Ole Skullerud (44) snakker ut om avskjeden i Molde, kjærligheten til familien, ordkrigen med Fagermo og hva som må til for at han går løs på en ny trenerjobb.

KNOLL OG TOTT: Tor Ole Skullerud og bikkja Bella er ofte på tur sammen i Nansenparken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
NYTER DAGENE: Skullerud trives med roligere dager enn tidligere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
GODE VENNER: Skullerud og Bella har utviklet et nært forhold. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
VURDERER FLERE TILBUD: Tor Ole Skullerud har mottatt konkrete jobbtilbud. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
OFTE PÅ TUR: Skullerud og Bella går tur minst en gang om dagen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.

FORNEBU (Dagbladet): Etter at Molde-oppholdet fikk en brå slutt i sommer, har det blitt mange turer i Nansenparken med bikkja Bella for Tor Ole Skullerud (44). Tobarnsfaren er tilbake på nedre Stabekk, hvor han og kona Cecilie bosatte seg sammen med sine to døtre for 12 år siden. Selv om han omtaler seg selv som en traust hedmarking, er det huset i nærheten av den nedlagte flyplassen på Fornebu som har blitt familien Skulleruds hjem.

- Jeg bor rett der borte, over E18. Vi kjøpte huset før hun eldste skulle begynne på skolen. Da var jeg trener i Bærum, mens kona mi jobbet på Radiumhospitalet. Det var sånn vi endte opp her. Det var litt tilfeldig, men sånn er fotballen. Den bringer deg hit og dit, forteller Skullerud, mens 6,5 år gamle Bella sniffer med interesse rundt i det grønne gresset ved beina hans.

Skrev Molde-historie Vi sitter på en benk midt i parken. I det fjerne skimtes det nedlagte kontrolltårnet til den gamle flyplassen. I full fart passerer to eldre damer taktfast forbi, før Skullerud fortsetter å fortelle om livet som fotballtrener.

I fjor vinter fikk han oppgaven ekspertene omtalte som umulig: Han skulle etterfølge Ole Gunnar Solskjær som Molde-trener. Kravene var skyhøye. Kun gull var godt nok. I tillegg skulle laget spille underholdende fotball.

Presset ville vært tyngende for de fleste, men Skullerud og hans støtteapparat skapte en suksess som overgikk selv de villeste forventninger. På veien mot et overlegent seriemesterskap tok Molde rekorden for flest antall poeng i en og samme tippeligasesong. I november fullbyrdet de en allerede unik sesong med å løfte kongepokalen etter å ha slått Odd i en fartsfylt NM-finale på Ullevaal.

- Det var en kjempestor opptur. Det var voldsomme forventninger da jeg kom til Molde. Måten vi svarte på, er jeg veldig stolt av, sier Skullerud.

- Et sjokk Årets sesong startet imidlertid ikke like bra som den forrige. Selv om Skullerud, assistent Bård Wiggen og de andre i Moldes støtteapparat forsøkte å holde spillerne sultne på suksess, klarte ikke laget å innfri.

Da juli ble til august lå Molde på 7. plass i ligaen. Det viste seg å være uutholdelig for klubbledelsen, som sparket Skullerud.

- Det var et sjokk. Jeg må innrømme det. Jeg er ikke er naiv, så jeg visste jo at jeg ble evaluert, men jeg mener fortsatt at prestasjonene var såpass gode at det var feil.

I bilen på vei inn til sin siste dag som Molde-trener ante 44-åringen ingenting om det som skulle skje denne morgenen. I passasjersetet satt hans 12 år gamle datter. Hun hadde flyttet tilbake til Stabekk tidligere på sommeren sammen med søstera og mora. Nå var hun på besøk hos pappaen sin.

Det gjorde situasjonen enda vondere. Plutselig hadde han mistet jobben. Brått og uventet. 

- Hun er 12 år og hadde ikke noe godt av det som skjedde. Jeg vil si det var en svært dårlig dag for veldig mange, ikke bare for meg, sier han.

Reiste til skogs Mens norske fotballeksperter latterliggjorde det de mente var en forhastet avgjørelse av Molde-ledelsen, forholdt Skullerud seg rolig. I stedet for å gå til et verbale angrep på personene som hadde vendt ham ryggen, tok 44-åringen med seg Bella og dro på hytta.

Der ble Skullerud værende i 14 dager før han reiste hjem igjen. Han trengte ro og tid til å samle tankene. 

- Hytta ligger på Finnskogen, ved svenskegrensa. Der ute i skauen er det helt stille. Jeg hadde flaks, for det var de to ukene med finest vær i hele sommer. Det var nydelig.

Etter noen kvelder alene med Bella kom assistenten fra Molde og holdt ham med selskap. Skullerud og Wiggen hadde begge lidd samme nådeløse skjebne. Sammen brukte de noen dager til å evaluere situasjonen og prate ut om det som hadde skjedd.

- Det var fint. Det tar tid å lande fra noe sånt. Du er så innmari inni den jobb-bobla, at det tar tid å komme ut av den og roe ned igjen. Men nå høres det ut som jeg isolerte meg og gikk i hi - det var ikke sånn. Jeg kjenner mange fastboende der oppe, så jeg var sosial og hadde det fint. Så kom kona og ungene opp i helgene, sier han og smiler.

- Gjør ikke dette alene Etter at sjokket hadde lagt seg, var det tilbake til hverdagen. Det er ny type hverdag hvor Skullerud endelig har hatt mye tid til de tre personene som betyr mest for ham i hele verden.

Det var kona og de to døtrene som gjorde at han ikke benyttet seg av opsjonen han hadde til å forlenge Molde-kontrakten utover 2015. Da han sa nei til å videreføre avtalen i vår, ble han sittende på oppsigelse frem til avskjeden i sommer.

Grunnen til at Skullerud sa nei, var enkel: Familien trivdes ikke i Molde. Og siden familien ikke hadde det optimalt, flyttet de hjem. Derfor var det heller ikke aktuelt for Skullerud å bli værende alene lenger enn ut sesongen.

- Det funket dårlig. Helheten var ikke god. Det var med på at jeg ikke forlenget avtalen. Men jeg ville hjem, jeg også. Jeg gjør ikke det her alene, liksom, forklarer han.

Tid til å være far Nå nyter Skullerud en langt roligere tilværelse. Sammen med Bella er han ute på tur minst en gang om dagen. Aller høyest verdsetter han det økte samværet med de tre jentene sine. For Skullerud har savnet å kunne tilbringe mer tid med familien.

Han beskriver treneryrket som en jobb du aldri tar fri fra. Det er arbeid sju dager i uka, hele året. 

- Det å få være med jentene på ting igjen og se gleden i det de gjør, betyr mye. Det er sånn du egentlig skal gjøre hele tida som forelder, men som jeg ikke alltid har hatt tid til. Det er mye jeg har gått glipp av.

- Hun yngste spiller fotball. Hun er ivrig, og synes det er gøy når jeg er med. Jeg har merket at det betyr mye for dem at jeg er med. Og det gjør det for meg også. Det får meg til å tenke at det er mye jeg har gått glipp av med begge jentene. Det å få tid til å leve et normalt liv nå, synes jeg er bra. Det er et liv som det går an å vende seg til.

Ettertraktet Det betyr derimot ikke at Skullerud ikke bruker mye tid på fotball fremdeles. I tillegg til å være en engasjert tobarnsfar, er han fotballekspert for Max - og ikke minst et ettertraktet treneremne. Han er også klar på at han ønsker å tre inn igjen i fotballmanesjen.

Spørsmålet er bare når.

Det står ikke på interesse fra potensielle arbeidsgivere. Han har allerede mottatt, og avslått, flere henvendelser og tilbud fra både norske og utenlandske klubber. 

Skullerud røper også at han akkurat nå vurderer flere enn ett konkret jobbtilbud, men han kommer ikke til å takke ja til hva som helst. Han er kresen. Og han har flere gode grunner til å være det.

- Jeg har vunnet Tippeligaen, jeg har vunnet cupen to ganger og jeg har ledet et norsk landslag til bronse i U21-EM. Så hvis det ikke skal være et prosjekt, skal det være noe som er jævlig spennende.

Han kommer til å ta fatt på en fotballjobb igjen, men han har ikke dårlig tid. Samtidig blir han knyttet til den ledige trenerjobben i Stabæk, men Skullerud ønsker ikke å gå inn på navn.

Aller helst vil han ha en klubb hvor det kan kjempes om titler.

- Ja, gjerne. Og det kan være mange klubber som kan det. De jobbene er ikke så lette å peke ut eller få heller, men vi får se. Det kommer an på om jeg synes tilbudet er spennende og utfordrende nok. Så handler det om helheten for familien - om vi skal flytte igjen. Det er vi ikke sikre på. Det er det ikke mange som er innstilt på nå, det er det ikke, forteller Skullerud, som ikke utelukker en pendlertilværelse i fremtiden.

Et følelsesmenneske Et comeback i Tippeligaen vil også medføre et comeback i medias søkelys. Skullerud har tidligere fortalt at han ikke liker den delen av treneryrket spesielt godt. Derfor skjønner han at noen stusser på at han gikk rett over i en jobb som tv-ekspert i sommer.

- Det virker kanskje litt rart, men jeg synes det er to forskjellige ting. Å være en av aktørene som blir fremstilt på forskjellige måter i media er for meg noe helt annet enn å presentere noe faglig som ekspert.

Skullerud beskriver seg selv som et følelsesmenneske, men tror ikke alle oppfatter ham som det. Derfor setter han for eksempel ikke pris på ordkrigen med Dag-Eilev Fagermo som preget norsk sportsmedia i store deler av fjoråret og i begynnelsen av 2015.

- Jeg får ofte høre at jeg er alvorlig, og jeg er jo en traust hedmarking, men jeg har også masse følelser. Den personen du ser i garderoben eller på et treningsfelt tror jeg ikke alltid stemmer overens med hvordan jeg oppfattes utad, forklarer han.

Ordkrigen med Fagermo Det er også en av årsakene til at Skullerud ikke liker når han selv nevnes i overskriftene. Spesielt ikke når overskriftene ikke kan relateres direkte til fotballfaget. Det var det som var tilfellet i det verbale slaget med Fagermo forrige sesong. Mens Molde og Odd begge kjempet om gullet, fyrte de to trenerkollegene løs mot hverandre flere ganger.

Skullerud reagerte blant annet kraftig på Fagermos uttalelser om at alle hadde vunnet gull med spillerstallen til Molde og at bare oljefondet var større enn lommeboka deres.

Og etter cupfinalen toppet det seg.

I pressesonen kom Fagermo med noen svært lite flatterende karakteristikker av Skullerud-elev Tommy Høiland, noe Odd-sjefen seinere beklaget. For Skullerud rant et allerede stappfullt beger over da trenerforeningen seinere ga Fagermo utmerkelsen «Årets trener i 2014», med hans oppførsel i media som en del av begrunnelsen.

- Det er pinlig Skullerud trakk seg i protest, men nå forteller treneren at han helst skulle vært foruten hele feiden.

- Når jeg kikker tilbake på det, tenker jeg: «Herregud, det er pinlig.» Vi er voksne folk. Vi burde løst det bedre. Jeg syns det er tåpelig. Det er noe forbanna tull.

Skullerud forstår hvorfor ordkrigen ble hauset opp av media, men likte det ikke. Det er akkurat det type fokus på seg selv han ikke er komfortabel med.

Derfor reagerte han Han føler derimot ikke at han gjorde noe galt.

- Jeg er ikke av den oppfatning av at jeg lot meg rive med så veldig, men jeg var en del av det. Når jeg skikker tilbake på det, synes jeg hele greia er noe stort tull. Men det ble en del av den sesongen hvor vi kjempet i toppen sammen med Odd.

- Er du en person som alltid sier hva du mener?

- Jeg sier stort sett det jeg mener, men direkte til folk - ikke via media.

- Hvordan vil du beskrive foholdet til Fagermo nå?

- Vi er ikke der at vi snakker sammen så ofte, men det går fint når vi møtes.

- Blir glad i mennesker Med ordkrigen i mente og vissheten om den uønskede oppmerksomheten som følger ved å gå løs på en ny trenerjobb, kan man spørre seg hvorfor Skullerud likevel har lyst til det.

Og når man gjør det, kommer svaret raskt i retur.

- Grunnen er at jeg liker å jobbe med folk. Jeg er en type som blir glad i mennesker. Jeg prøver å ta med det i måten jeg jobber på. Jeg vil behandle folk på en skikkelig måte, få det beste ut av dem og skape et lag som presterer.

For når et av Skulleruds lag presterer, teamet rundt ham fungerer og familien har det bra, er det få, om noen, følelser som kan overgå det.

- Det er en selvrealiserende følelse. Det er slik vi holder på alle mann. Det handler om bekreftelser på at vi kan få til noe, og gjerne store ting.