EKSPERT: Liv Grete Skjelbreid Poirée trives i rollen som ekspertkommentator på skiskyting for NRK. Selv ga hun seg allerede som 31-åring, og mener selv at hun kunne levert toppresultater i årevis etter det. Foto: Pål Marius Tingve
EKSPERT: Liv Grete Skjelbreid Poirée trives i rollen som ekspertkommentator på skiskyting for NRK. Selv ga hun seg allerede som 31-åring, og mener selv at hun kunne levert toppresultater i årevis etter det. Foto: Pål Marius TingveVis mer

- Jeg gjorde en tabbe. Jeg var borte fra Emma altfor lenge før OL.

Derfor ga Liv Grete Poirée seg allerede som 31-åring.

NOVE MESTO (Dagbladet): Liv Grete Skjelbreid Poirée (38) poserer med hodet karakteristisk litt på snei. Hun har selv lagt merke til denne vanen - eller uvanen - avhengig av hvordan man ser det.

Den tidligere skiskytterlegenden, med sju VM-gull og totalt 14 medaljer fra OL og VM, øser nå av sine kunnskaper som ekspertkommentator for NRK under VM i skiskyting i Nove Mesto.

Ole: - Hun ga seg for tidlig I dag skal hun forklare hvorfor Tora Berger enten vinner sitt tredje VM-gull i Tsjekkia, eller forklare hvorfor det eventuelt går åt skogen.

Tora Berger — som er på toppen av karrieren — er like gammel som da hun selv la opp etter sesongavslutningen i Holmenkollen 26. mars 2006.

- Altfor tidlig, sa mange den gangen.

- Altfor tidlig, sa Ole Einar Bjørndalen (39) til Dagbladet i går.

- Liv Grete kunne hatt mange flere år i toppen etter at hun ga seg.

- Enig med Ole Og i dag — sju år seinere — så kjenner hun fortsatt på en tvil om avgjørelsen var riktig.

- Ja, når jeg ser på Ole nå, så er jeg helt enig.

- Angrer du?

- Jeg vet ikke om det er rett å si at jeg har angret, for jeg var gravid to dager etter at jeg la opp, og fikk så to jenter på rappen, slik at jeg hadde tre jenter.

- Men samtidig vet jeg med meg selv at jeg kunne fortsatt på det nivået jeg var på i noen år til. Det er ingen grunn til at jeg ikke skulle klart å beholde formen i tre-fire år til, til jeg var 35 år, sier mammaen til Emma (10), Anna (6) og Léna (4) til Dagbladet.

- Passet ikke for meg Beslutningen om å gi seg modnet utover vinteren 2006. Oppladningen til OL i Torino krevde et voldsomt fokus. Liv Grete, som hadde to OL-sølv fra Salt Lake fire år tidligere, skulle endelig vinne OL-gullet hun manglet i samlingen.

- Jeg gjorde en tabbe. Det var at jeg var borte fra Emma i fem og en halv uke i forbindelse med OL. Jeg fikk mange råd om at jeg måtte hvile godt og passe på meg selv. Bruke ukene fram til OL på å fokusere på meg selv og skiskyting, og heller ta meg av Emma etter OL.

- Men det passet ikke for meg. Jeg klarte ikke å ligge på senga, for jeg savnet henne så fælt. Jeg måtte ha folk rundt meg hele tiden for å få tiden til å gå. Jeg slappet ikke av i det hele tatt.

Sterkt savn Og OL gikk slett ikke etter planen. 12., 6., 18. og 9. plass på de individuelle øvelsene var langt under pari.

- At det ikke gikk så bra i OL skyldtes at jeg lengtet sånn hjem. Da bestemte jeg meg for aldri mer å være så lenge borte fra barna mine.  

- Jeg følte ikke selv at det var det beste å være lenge borte fra ungen min i OL-oppkjøringen, men jeg torde ikke si i mot de velmenende rådene jeg fikk.  Jeg burde vært flinkere til å si at jeg måtte ha henne med meg i noen uker, sier Liv Grete Skjelbreid Poirée til Dagbladet.

- Er det et savn at du aldri vant et OL-gull?

- Nei, det bryr jeg meg ikke noe om.

I toppslag da hun ga seg Da hun ga seg ved sesongslutt, så føltes det som en lettelse. Endelig kunne hun fokusere fullt og helt på barn og familie. Og like etter ble hun gravid med nummer to.

I ettertid er hun ikke i tvil om at hun ville hatt flere gode år foran seg som skiskytter. Faktisk var hun i toppslag da hun ga seg.

- Jeg sleit i 2005 og brukte jeg hele 2006 på å komme tilbake igjen. Da jeg gikk det siste NM-løpet, så var jeg i så god form som jeg syntes jeg burde være i OL. Da burde jeg nok fortsatt ett år til og flytet på den jobben jeg hadde lagt ned.

- Når jeg ser på Tora nå så er det ikke tvil om at hun kan prestere i mange år til. Og hun er like gammel som jeg var da jeg la opp. Om jeg hadde skrudd tida tilbake igjen, så er jeg ikke i tvil om at jeg kunne klart tre-fire år til på topplan.

- «Vanlig menneske» Rollen som ekspertkommentator for NRK trives hun veldig godt i. Der får hun brukt kunnskapene fra alle årene som hardtarbeidende skiskytter.

- I denne jobben kommer jeg i situasjoner som jeg kjenner meg selv igjen i. Jeg har mange år med mental trening bak meg og fokus på detaljer at jeg vet hva de driver med. Som utøver var jeg selv veldig seriøs og kjempefokusert på det jeg holdt på med. Jeg hadde ikke noe annet liv enn akkurat det. Bonusen etter karrieren er at jeg nå kan være et «vanlig menneske», sier Liv Grete Skjelbreid Poirée og setter opp sitt brede smil.