Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg gjorde en vurdering som Hamrén må gjøre nå

Hareide fristes av Lerkendal-retur.

TURBULENT AVSKJED: Åge Hareide ble beskyldt for å vingle, og fikk merkelappen «uspiselig» av sportsdirektør Rune Bratseth da han forlot Rosenborg for å bli norsk landslagstrener i 2003. Nå er det Erik Hamrén som fristes av en landslagsjobb. - Situasjonen er helt lik. Bortsett fra at jeg hadde lenger igjen av kontrakten min, to år igjen på en treårskontrakt, sier han til Dagbladet.      Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX.
TURBULENT AVSKJED: Åge Hareide ble beskyldt for å vingle, og fikk merkelappen «uspiselig» av sportsdirektør Rune Bratseth da han forlot Rosenborg for å bli norsk landslagstrener i 2003. Nå er det Erik Hamrén som fristes av en landslagsjobb. - Situasjonen er helt lik. Bortsett fra at jeg hadde lenger igjen av kontrakten min, to år igjen på en treårskontrakt, sier han til Dagbladet. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX. Vis mer

|||(Dagbladet.no): Erik Hamrén sa det ikke i klartekst, men lot det skinne gjennom at han ønsker den svenske landslagsjobben da han møtte pressen på Lerkendal litt før klokka 13.30 i ettermiddag.

- Selv om jeg har sluttet å drømme om å spille for landet mitt, så er det å være landslagssjef for Sverige det største du kan oppleve som trener, sa RBK-treneren.

Situasjonen er ikke ulik den Åge Hareide opplevde i 2003, og som endte med at han vraket RBK til fordel for NFF og Norge.

- Den er helt lik. Bortsett fra at jeg hadde lenger igjen av kontrakten min, to år igjen på en treårskontrakt, sier Hareide til Dagbladet.

Gamle RBK-helter som Dagbladet snakket med tidligere i dag mener klubben må la Hamrén gå. I så fall må Rosenborg ut på trenerjakt igjen - med Åge Hareide og Trond Sollied som to tilgjengelige og sannsynlige kandidater.

- Fristende for alle

Førstnevnte trente klubben til serie- og cupgull før han hoppet på NFFs tilbud om den norske landslagsjobben. Hareide legger ikke skjul på at han er interessert i en retur til Lerkendal om Hamrén skulle stikke til Sverige.

- Ja, hvis jeg blir spurt, så er jeg det, sier han.

- Hva frister mest med Rosenborg?

- Jeg kjenner veldig godt til klubben og miljøet. Rosenborg er veldig solide på menneskesida. Selv etter årene hvor de hadde det vanskelig fikk de rettet skuta si ganske kraftig, og nå holder de stø kurs igjen. Det er ganske imponerende det også.

- Og så skal de ut i kvalifisering til Champions League?

- Det er jo seriemesterskap og Champions League som er kravet i en slik klubb. Da jeg kom inn hoppet jeg jo etter Eggen, så jeg visste hva som var ventet. Jeg er i hvert fall overhodet ikke skremt.

- Har RBK vært i kontakt med deg?

- Nei, det har de ikke.

- Forventer du at de tar kontakt?

- Det er ikke sikkert. Det er det bare de som kan svare på.

- Men om du får tilbudet sier du ja?

- Det blir hypotetisk. Nå er Hamrén fortsatt under kontrakt. Jeg har ikke uttalt meg så mye om hva jeg ønsker og vil gjøre, det er også et uttrykk for at jeg vil fokusere på kampen i morgen og på søndag med Örgryte, sier Hareide, som ligger på kvalikplassen i Allsvenskan to runder før slutt.

Men han legger til:

- Å trene RBK vil være fristende for alle. Klubben og arbeidsplassen er veldig bra.

Brente bruer

SISTE KAMP SOM RBK-TRENER: Her gratulerer Hareide matchvinner Harald Brattbakk etter at RBK slo ut Røde Stjerne med 1-0 sammenlagt i Uefa-cupens 2. runde.  Like etter ble han ansatt som ny norsk landslagssjef. 
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .
SISTE KAMP SOM RBK-TRENER: Her gratulerer Hareide matchvinner Harald Brattbakk etter at RBK slo ut Røde Stjerne med 1-0 sammenlagt i Uefa-cupens 2. runde. Like etter ble han ansatt som ny norsk landslagssjef. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX . Vis mer

Måten Hareide forlot Rosenborg på i 2003 er imidlertid ikke glemt i Trondheim. I RBK håpet man Hareide skulle bli i trenerjobben like lenge som Nils Arne Eggen. Men da NFF kom på banen ble Hareide vinglete.

Først sa han at han ble værende på Lerkendal. Noen dager senere sa han:

«Det eneste som er sikkert er at ingen ting er sikkert».

Og så kom bekreftelsen: Hareide sluttet som RBK-trener til fordel for landslagsjobben. På direktesendt tv ga sportsdirektør Rune Bratseth sin egen trener merkelappen «uspiselig», og NFF gikk gjennomgå på samme måte som det svenske fotballforbundet.

- Hvordan vil det være å eventuelt returnere til en klubb du forlot under så turbulente omstendigheter i 2003?

- Historien har jo på mange måter gjentatt seg. Personlig har jeg hatt mye kontakt med Rosenborg i ettertid som landslagssjef, og ikke hatt noen følelse av at det har vært noen personlige problemer mellom klubbens folk og meg.

- Har du inntrykk av at gamle sår er leget?

- For meg er det det. Det var på mange måter en skilsmisse. Det var egentlig ikke noe ønske fra min side, men det viser hvor vanskelig det er. Jeg gjorde en vurdering som Hamrén må gjøre nå. Landslagsjobben er det øverste man kan få tilbud om. Og da ble det sånn.

- Du ble kalt vinglete og greide ikke bestemme deg. Hvordan opplevde du prosessen?

- Det var mye tankevirksomhet fra min side. Det var utrolig vanskelig. Jeg hadde jo kontrakt i to år til med Rosenborg, og forbundet måtte i forhandlinger for å løse meg fra den. Det var mange vanskelig ting å løse. Jeg trivdes veldig godt i RBK, det handlet ikke om det. Det handlet om en ny tilværelse for meg som hadde vært uten noen år, og om å ha et litt annet utgangspunkt enn å være klubbtrener hver dag.

- Tror du supportere og andre i Trondheim vil ta imot deg med åpne armer om du skulle få muligheten?

- Det er ikke sikkert. Men jeg er i hvert fall godt fornøyd med jobben som ble gjort da jeg var der. Vi vant cup og serie, og kom til 3. runde i Uefa-cupen. Det er ganske bra.

Kjemper mot nedrykk

Nå er Hareide altså i Örgryte, som han overtok tidlig i juni. Da hadde laget to poeng på 12 kamper. Med Hareide som sjef har laget sanket 21 poeng på 16 kamper - og løftet klubben fra jumbo- til kvalikplass.

I morgen venter Elfsborg hjemme, før Gefle venter borte i siste serierunde.

- Stort bedre søknad enn å redde plassen med Örgryte får du vel ikke?

- Det kan gå begge veier, det. Men det har gått skapelig bra så langt. Hvis vi holder plassen kan jeg si meg fornøyd. Det er små marginer i fotball, ei lita tue kan velte et stort lass. For meg var det mer en test på å komme tilbake til treningsfeltet, og se hvordan jeg trivdes med det. Det var i hvert fall det største savnet mitt, det som dro meg mest. Det har gitt mersmak.

- Er Norge og Tippeliga en tanke som appellerer?

- Absolutt. Norge har jo et veldig fokus rundt fotballen, det skjer mye der hele tida, sier Hareide.

FRISTET AV SVERIGE: Under dagens pressekonferanse lot Erik Hamrén det skinne tydelig gjennom at han er sugen på jobben som svensk landslagssjef. Foto: Tom E. Østhuus
FRISTET AV SVERIGE: Under dagens pressekonferanse lot Erik Hamrén det skinne tydelig gjennom at han er sugen på jobben som svensk landslagssjef. Foto: Tom E. Østhuus Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media