DEN STØRTE HELTEN: Hødd-keeper Ørjan Håskjold Nyland sto en enorm kamp og skal ha mye av æren for finaleseieren.  
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
DEN STØRTE HELTEN: Hødd-keeper Ørjan Håskjold Nyland sto en enorm kamp og skal ha mye av æren for finaleseieren. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

- Jeg gjorde noen redninger jeg ikke vet hvor kom fra

Keeperhelten etter tidenes cupsensasjon mot Tromsø.

Hødd - Tromsø 1-1, 5-3 på straffer

ULLEVAAL (Dagbladet): Bare marginalt bedre målforskjell enn Tromsdalen hindret at Hødd rykket ned til 2. divisjon for to uker siden.

Men cupen har vært et eneste langt eventyr for underdogen fra Ulsteinsvik, som fullførte bragden gjennom en sensasjonell og høydramatisk finaleseier mot Tromsø.

Etter 1-1 ved fulltid og ekstraomganger måtte det hele avgjøres på straffer for andre gang i norsk cuphistorie. Der hadde Hødd matchvinneren og finalens beste spiller mellom stengene - U 21-landslagskeeper Ørjan Håskjold Nyland - i tillegg til de kaldeste straffeskytterne.

Da Remi Johansen og Saliou Ciss bommet for Tromsø kunne innbytter Andreas Rekdal avgjøre for cupaskeladden. Han gikk for kraft og hamret ballen i mål.

Det er Hødds første cuptriumf noensinne, og tidenes største overraskelse i den norske cupen, ifølge NRKs statistikkguru Arne Scheie.

- En fantastisk følelse. Det går ikke an å beskrive, sier Hødd-trener Lars Arne Nilsen til NRK.

Storfavoritt Tromsø reddet såvidt ekstraomganger da Saliou Ciss utliknet etter 87 minutter, men selv ikke den kalddusjen var nok til å knekke heltene fra Hødd.

Nå er de klare for å representere Norge i Europa neste sesong - men det spørs om de får beholde keeper Nyland og et par av de andre nøkkelspillerne da.

Keeperhelt For Nyland har ambisjoner om å bli landslagskeeper.

- Det er der man har lyst til å spille i ti-femten år framover, det var en bra smakebit, sier Nyland til NRK.

Han gjorde noen matchvinnende redninger i løpet av kampen. 

- Jeg fikk gjøre noen redninger jeg ikke vet selv hvor kommer fra, det var helt sykt, sier han.

Blant annet gjorde han en utrolig reaksjonsredning da Tippeligaens toppscorer Zdenek Ondrasek fikk stå umarkert og heade inne i feltet.

- Jeg ble litt paff over at han fikk stå alene. Det var bare ren refleks. Det var så deilig å få det til, da ledet vi jo også, sier Nyland.

Mye tyder på at han blir å se i Tippeligaen selv neste sesong. Men det vil han ikke tenke på i kveld.

- Det får vi se på. Nå skal vi feire at vi har blitt cupvinner med Hødd, sier keeperhelten.

Høgmo gratulerte Tromsø-trener Per-Mathias Høgmo hadde håpet å avslutte Tromsø-tida med en cupseier. Slik gikk det ikke, men han var raus i nederlagets time.

- Gratulerer til Hødd og Ulsteinvik. For et fotballhjerte er det gøy å se, og det betyr mye for norsk fotball å få den type entusiasme ute i distriktene. Du ser at det utvikles gode fotballspillere i den type klubber. De slår ut Haugesund, Brann og Tromsø i finalen, og da vinner du fortjent uansett, sier Høgmo.

- Vi kjører kampen og kampbildet er som det skal. Men det er lov å ha en god keeper, og det hadde Hødd i dag.

FEBERREDNING: Ørjan Nyland med en fantastisk reaksjonsredning på heading fra Zdenek Ondrasek.
FEBERREDNING: Ørjan Nyland med en fantastisk reaksjonsredning på heading fra Zdenek Ondrasek. Vis mer

Den avtroppende TIL-treneren var ellers godt fornøyd med spillet til sitt eget lag i dag, selv om resultatet tippet feil vei.

- Det er ikke veldig mye vi gir bort. Vi glipper én gang, og det er scoringen de får. og så blir vi liggende og jage. Men selv da har vi relativt god kontroll defensivt. Det synes jeg vi har gjennom hele matchen. Vi skaper 5-6 store sjanser, som burde vært nok til å vinne, men om vi var dyktigere i innleggsfasen hadde vi hatt dobbelt så mange sjanser, sier Høgmo.

Nervøs start Hødd har tatt seg til Ullevaal gjennom å slå ut lag som Haugesund og Brann, men cupaskeladden virket litt preget av stundens alvor den første halvtimen.

I stedet for å gjøre slik trener Lars Arne Nilsen sa på forhånd - tørre å holde på ballen og angripe - ble de løpende mye etter Tromsø-spillerne. «Gutan» spilte på sin side med selvtillit og pondus, og burde utnyttet det spillemessige overtaket bedre.

Allerede etter ett minutt ble Zdenek Ondrasek stusset gjennom av Aleksandar Prijovic, men fra god posisjon blåste Tippeliga-toppscoreren ballen over på halv volley. 

Særlig på venstresida, med Ruben Yttergaard Jensen og Thomas Drage i hovedrollene, ble det farlig gang på gang. Som da førstnevnte tredde en herlig stikker mellom back og midtstopper etter snaue 20 minutter, men Drages forsøk på å curle ballen i lengste kryss endte noen meter utenfor.

I denne perioden av kampen dominerte Tromsø stort, mens Hødd sleit med å holde ballen i laget i flere enn to-tre trekk av gangen.

Men mot slutten av omgangen begynte nervene kanskje å slippe taket - og da viste de mer av kvalitetene som sendte Brann og Haugesund ut av cupen.

Like før pause fikk de sin første sjanse, og den var ganske stor: Pål Andre Helland dro enkelt av Saliou Ciss på høyresida, før han slo 45 grader ut i feltet til Erik Sandal. Avslutningen hans passerte gjennom hele feltet og var svært nær å bli styrt i mål av en Hødd-spiller.

0-0 til pause etter en omgang der Tromsø var best - men hvor Hødd nok likevel gikk i garderoben med en følelse av det fantes gode muligheter for å gjøre det hele store.

Sjokkerte Tromsø Etter pause kom underdogen også på banen som Tromsøs likemenn, og divisjonsforskjellen var langt vanskeligere å få øye på.

Hødd fikk kjenne mer på ballen og spille på seg ytterligere selvtillit - og etter 60 minutter eksploderte det bak målet til TIL-keeper Benny Lekstrøm.

Erik Sandal oppdaget Kjell Rune Sellin helt fri bak ryggen på Tromsø-stopper Ciss og spilte trønderen fri. Sellin forsøkte å plassere ballen nede ved stolperota på halvspretten, Lekstrøm var med på notene og fikk hånda på ballen, men ikke nok til å holde skuddet ute.

Dermed 1-0 til laget som ovelevde i Adeccoligaen med et nødskrik - og Tromsø var rystet.

Like etter scoringen hadde Sandal et kanonskudd fra 30 meter som strøk like over tverrliggeren bak Lekstrøm.

Men derfra og inn handlet det meste om Tromsø, som trykket voldsomt for en utlikning, mens Hødd fightet heroisk og hadde Ørjan Håskjold Nyland som en levende vegg mellom stengene.

Innbytter Ole Martin Årst, som i dag spilte karrierens siste kamp, fikk en enorm mulighet med 20 minutter igjen av ordinær tid.

Hans Norbye tråklet seg gjennom på høyresida og slo ut til Ondrasek, som sleivet ballen mot mål. Der sto Årst helt alene på fem meter, men Nyland kastet seg fram og avverget skuddet med nesa.

Fire minutter senere viste U 21-landslagskeeper Nyland klasse igjen: Ondrasek headet mot mot venstre hjørne, og Hødd-keeperen var på vei over motsatt vei. Likevel greide han å vri kroppen i lufta og slå ballen vekkk med høyrehånda. En matchvinnerredning fra Hødd-keeperen - noe de også var avhengige av i en kamp mot en på papiret overlegen motstander.

Reddet ekstraomganger Men til slutt måtte selv Nyland gi tapt, da Ciss bredsidet inn 1-1 på volley etter innlegg fra Remi Johansen. Da var det spilt i 87 minutter.

- Det er så unødvendig av Hødd etter å ha ridd av to kjempesjanser. De slipper Tromsø-spillerne for lett til i det angrepet. Det kjennes veldig unødvendig, sa Åge Hareide i NRK-studio.

I ekstraomgangene fortsatte kampbildet fra slutten av 2. omgang: Hødd ble presset tilbake, men var fortsatt ikke ufarlige. Pål André Helland fikk en stor sjanse da han ble stusset gjennom av Espen Standal, men Lekstrøm kom kjapt ut, gjorde seg stor og avverget 1-2.

Tromsø hadde også sine sjanser, særlig mot slutten av siste ekstraomgang. Remi Andersen halvvolley fra 14 meter hadde kurs mot nettmaskene, men igjen var Håskjold Andersen der og vippet ballen over tverrliggeren.

Like etter var han lynraskt nede og holdt ballen i fast grep fra Ruben Kristiansens markkryper.

Dermed måtte det hele avgjøres på straffespark, som forløp seg slik:

• Akeem Latifu sender Lekstrøm feil vei og scorer sikkert. 2-1 Hødd.

• Ole Martin Årst venter lenge, men er iskald. Plasserer ballen helt inne ved stolperota, Nyland går feil vei. 2-2.

• Sivert Heltne Nilsen viser klasse. Holder igjen skuddet til Lekstrøm har kastet seg, ruller inn 3-2 for Hødd.

• Thomas Drage går for kraft og banker den i inne ved hjørnet med vrista. Nyland sjanseløs - 3-3.

• Pål Andre Helland er også sikker. Lekstrøm går feil for tredje gang. 4-3 Hødd.

• Remi Johansen skyter til venstre, Nyland er som en panter og bokser ballen unna. Fortsatt 4-3 Hødd.

• Erik Sandal skyter løst og dårlig plassert. Lekstrøm velger omsider riktig side og redder med beina. 4-3 Hødd.

• Saliou Ciss skyter lavt og halvmeteren utenfor Nylands venstre hjørne. 4-3 - Hødd har matchball.

• Innbyter Andreas Rekdal kan avgjøre for Hødd og gjør det! Går for kraft og dunker ballen i mål.