Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg gråt da laget gikk inn i OL-landsbyen i 2008

Herrem sto utenfor og vinket. Nå må minst to verdensmestere vrakes.

VAR MED TIL KINA: Her ankommer de norske håndballjentene Beijing før OL i 2008. Camilla Herrem (nummer to fra høyre) var med på precamp, men måtte stå og vinke da laget gikk inn i OL-landsbyen. Foto: Issei Kato, Reuters/NTB scanpix
VAR MED TIL KINA: Her ankommer de norske håndballjentene Beijing før OL i 2008. Camilla Herrem (nummer to fra høyre) var med på precamp, men måtte stå og vinke da laget gikk inn i OL-landsbyen. Foto: Issei Kato, Reuters/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


TOPPIDRETTSSENTERET (Dagbladet): Denne uka er 20 spillere samlet i Oslo, og den samme troppen skal på samling i Algarve i Portugal i to uker i juni. Dagen etter hjemreise, 24. juni, presenterer landslagssjef Thorir Hergeirsson sin endelige OL-tropp som får bli med til London.

Blant de 20 som er samlet nå, er alle de 16 spillerne som tok VM-gull i Brasil i desember. Mest sannsynlig er det 14 av disse som ender opp i den endelige troppen.

Det betyr at minst to verdensmestere blir vraket om en måned.

For fire år siden kjempet den da 21 år gamle Camilla Herrem om en plass i den norske OL-troppen i Beijing. Hun kom så nære det er mulig å komme uten å bli tatt med.

- Jeg var med på alt utenom OL. Jeg var med på precampen i Kina, sier Herrem.

Vinket Men da laget gikk inn i OL-landsbyen, måtte rogalendingen stå igjen på utsiden.

- IKKE TRYGG: Fire mesterskapsmedaljer seinere, vil Camilla Herrem fortsatt ikke være trygg på plass i OL-troppen. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
- IKKE TRYGG: Fire mesterskapsmedaljer seinere, vil Camilla Herrem fortsatt ikke være trygg på plass i OL-troppen. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix Vis mer

- Jeg vinket til dem da de skulle inn i OL-landsbyen. Da stakk jeg hjem, liksom. Det var tøft. Da kom det en del tårer, det gjorde det. Jeg hadde akkreditering, men ikke til å komme helt inn der, forteller hun til Dagbladet.

Seinere samme år var hun med å vinne EM-gull. I 2009 fikk hun VM-bronse, året etter ble det nytt EM-gull før hun var med å vinne VM i fjor. Likevel tør hun ikke ta OL-plassen på forskudd.

- Jeg kommer aldri til å føle meg trygg. Jeg vil ikke gjøre det. Hvis man plutselig begynner å føle seg trygg, og ikke kommer med, så går man jo på en skikkelig smell, sier Herrem.

To gull på to forsøk Stine Bredal Oftedal er bare 20 år, men har allerede rukket å få med seg EM- og VM-gull de to siste årene. Riktignok har det ikke blitt så mange minutter på banen: Litt over en halvtime under EM på hjemmebane i 2010, og drøyt tre kvarter totalt i løpet av VM i Brasil i fjor.

Hun er klar over at det blir tøft å kapre en plass i OL-troppen.

- Men likevel ser jeg den lille muligheten som er der, og slår den i alle fall ikke fra meg før det er svart på hvitt, sier Oftedal til Dagbladet.

- Hvorfor bør Thorir ta deg med til London?

- Alle mesterskapene jeg har vært med på, har vi jo vunnet. Det i seg selv er vel en grunn, sier Oftedal og ler.

Men hun vil ikke bare være med som lykketroll, hun tror også hun kan tilføre laget en ekstra dimensjon.

- Jeg synes han bør ta meg med fordi jeg føler jeg kan bidra med noe som er litt annerledes. Og det synes i hvert fall jeg er en positiv ting. Det er kanskje det som er min største fordel.

Truer med onkler De fleste spillerne sier de er glad det ikke er dem som har den tøffe jobben med å velge ut 14 navn. Men Amanda Kurtovic har ikke tenkt å gjøre jobben enklere for ham.

- Det er selvfølgelig kjipt. Men samtidig er jo det jobben hans, og som sjef må man ta noen kjipe avgjørelser noen ganger. Det er jo de 14 som er best som kommer med.

Selv vil ikke Kurtovic gjette på om hun kaprer plassen, men forsøker å «skremme» Hergeirsson fra å vrake henne.

- Det blir ikke noe hyggelig for ham om du er en av de han må sette ut?

- Da blir det sinnssykt kjipt for ham. Jeg har noen sånne onkler bak i slekta ...

Thorir Hergeirsson bare gliser av taktikken til Kurtovic, og virker alt annet enn skremt.

- Jeg kjenner ikke onklene hennes, men jeg kjenner faren hennes og han er en veldig hyggelig mann, sier landslagssjefen.

- Krevende Islendingen synes naturlig nok ikke det å måtte vrake spillere er den hyggeligste delen av jobben.

GULLGARANTIST? Stine Bredal Oftedal har vært med i to mesterskap. Begge har gitt gull. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
GULLGARANTIST? Stine Bredal Oftedal har vært med i to mesterskap. Begge har gitt gull. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Men foran sitt fjerde mesterskap som norsk landslagssjef begynner han å bli vant til å måtte skuffe noen. Dessuten er han opptatt av å holde spillerne oppdatert, så uttaket ikke kommer som et sjokk 24. juni.

- Jeg gruer meg ikke. Det er krevende, men det er en del av jobben min. Jeg vet jeg skal gjøre det, og det er min jobb. Det som er viktig, er at prosessen fram til da er fair, at spillerne har fått den hjelpen de trenger. Og at det er en dialog, så spillerne vet omtrent  hvor de står. Du vet at de er på vippen, eller at du jager eller du vet at om du holder deg frisk og rask så er du med, sier Hergeirsson.

• OL i London åpner 27. juli. Første håndballkamp spilles 28. juli. Gruppene trekkes i slutten av juni.

GULL I DEBUTEN:  Amanda  Kurtovic debuterte i mesterskapssammenheng i VM i Brasil i desember.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
GULL I DEBUTEN: Amanda Kurtovic debuterte i mesterskapssammenheng i VM i Brasil i desember. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!