Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lindsey Vonn tok bronse i sitt siste renn

- Jeg gråt hver kveld. Jeg ville bare hjem

Da Kjetil André Aamodt så Lindsey Vonn på en treningsleir tidlig på 2000-tallet, var han sikker på at hun aldri kom til å vinne et eneste renn. 82 verdenscupseire seinere svarer Vonn den norske eksperten.

TØFF TID: Lindsey Vonn husker godt de tøffe treningsøktene som var med å forme henne som alpinist. Foto: Hans Arne Vedlog
TØFF TID: Lindsey Vonn husker godt de tøffe treningsøktene som var med å forme henne som alpinist. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅRE /OSLO (Dagbladet): - Jeg tror ikke mange forstår følelsene jeg går gjennom nå.

Tidenes mestvinnende kvinnelige alpinist, Lindsey Vonn, kjørte i dag sitt siste renn i karrieren. Amerikaneren har slitt med skader, og nå orker ikke kroppen hennes mer.

I dag fikk hun en drømmeavslutning på karrieren. Hun tok bronse i utforen. Igjen greide hun å gjøre som Svindal gjorde i går: Ta ut det beste når det gjelder som mest:

- Jeg er ikke overrasket. Alle kjenner mentaliteten min: Jeg risikerer alt. Alltid. Det er derfor jeg har både vunnet så mye og krasjet så mye, sier Vonn.

Aamodt beklaget til Vonn

Kjetil André Aamodt opplevde Vonn tidlig i karrieren, men ble ikke imponert over det han så. Under NRKs sending i dag fortalte han om sitt første møte med den amerikanske superstjernen.

- Jeg hadde en treningsøkt sammen med henne tidlig på 2000-tallet, sammen med Pernilla Wiberg, og vi trente hardt. Vi hadde en polsk svømmetrener, og kjørte en tretimersøkt. Da var det noen tårer som kom fra Lindsey Vonn. Jeg tvilte, jeg tenkte vel egentlig «hun der kommer aldri til å vinne et skirenn». Så den såkalte eksperten bommet totalt, sa en lattermild Aamodt.

Er det noe du vil si til Lindsey Vonn i dag? spurte programleder Line Andersen.

- Jeg vil si unnskyld. Men jeg tenker tilbake: Hun bodde med han polske treneren nedi Monaco der, som hadde 13 katter, og var der i tre uker. Det sier litt om dedikasjonen hun hadde. Hun trente med Wiberg for å se hvor lista ligger, og hun er en av de mest seriøse utøverne vi har sett og kanskje den mest berømte noensinne, konkluderer han.

Slik husker Vonn det

Dagbladet snakket med Lindsey Vonn på pressekonferansen tre timer at hun kjørte over målstreken for siste gang.

De tre timene brukte hun på å kare seg gjennom havet av pressefolk som ville ha et siste ord. Hele familien, hunden Lucie og støtteapparatet fikk også et siste bilde av henne i rennutstyr.

AVSLUTTET MED STIL: Lindey Vonn tok bronse i sitt siste renn. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
AVSLUTTET MED STIL: Lindey Vonn tok bronse i sitt siste renn. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Vonn var i tydelige smerter. Hun holdt seg til ryggen og sa at nakken var «helt forferdelig». Hun måtte også ha hjelp opp de siste trappetrinnene inn til pressekonferansen.

Vonn mener at smertene hun kjente i dag, som hun også kjente den dagen i Monaco hvor hun gråt foran Aamodt, er det som har beseglet hennes karriere.

- Jeg husker den treningen godt, sier Vonn til Dagbladet.

- For å følge opp hans gode kommentar. Vi trente sammen, og han prompet. Minst fem ganger. Jeg gråt kanskje, men han lot det stå til. Så jeg tror jeg vant den kampen, fortsetter 34-åringen lattermild, før hun snur over til en mer seriøs tone om de tøffe treningsøktene som var med å forme karrieren.

- Det var en interessant tid. Vi trente med en polsk trener i Monaco. Det var der jeg virkelig lærte meg å pushe kroppen min til det ekstreme. Jeg har aldri trent så hardt og det er helt riktig som Aamodt sier. Jeg gråt. Jeg gråt i telefonen med pappa hver kveld og sa jeg ville hjem. Det var brutalt, men jeg ble og jeg lærte hva det virkelig vil si å være tøff, sier Vonn.

Hun mener at Aamodt hadde husket historien helt annerledes hvis han hadde vært med på treningene oftere:

- Aamodt så meg på starten av den overgangen da jeg lærte meg hva det vil si å være tøff. Hadde han sett meg på slutten av de leirene, hadde han fortalt en helt annerledes historie.

LEGENDEMØTE: Ingemar Stenmark og Lindsey Vonn møttes etter dagens renn i Åre. Det var amerikanerens aller siste som aktiv alpinist. Foto: NTB scanpix
LEGENDEMØTE: Ingemar Stenmark og Lindsey Vonn møttes etter dagens renn i Åre. Det var amerikanerens aller siste som aktiv alpinist. Foto: NTB scanpix Vis mer

Historisk strike

Gjennom karrieren har Vonn hatt stort mål: Å bli den mestvinnende alpinisten gjennom tidene. Ingemar Stenmark har den rekorden med 86 verdenscupseire. Vonn har hatt 82 siden hun tok sin siste seier i Åre i mars 2018. Det målet nådde hun aldri, men da hun kom i mål etter dagens renn ble hun møtt med klem fra 62-åringen.

Ingemar Stenmark var også i målområdet, og på et tidspunkt kastet han en fiktiv bowlingball mot Lindsey Vonn og støtteapparatet, som alle falt som bowlingkjegler. En strike som tegnet et fint bilde av rekorden hun aldri greide å ta.

- Det var jeg som fikk han til å komme hit. Jeg ga han klar beskjed i flere meldinger. Med CAPS LOCK og mange utropstegn, forteller Vonn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!