TIL TOPPS: Med seier i Rally Kypros sikret Andreas Mikkelsen tittelen i det prestisjetunge Intercontinental Rally Challenge (IRC). - For en syk følelse! Vi har kjempet så utrolig hardt for å få til dette, sier han til Dagbladet.  Foto:  AFP PHOTO/CYPRUS RALLY/ANDRE LAVADINHO
TIL TOPPS: Med seier i Rally Kypros sikret Andreas Mikkelsen tittelen i det prestisjetunge Intercontinental Rally Challenge (IRC). - For en syk følelse! Vi har kjempet så utrolig hardt for å få til dette, sier han til Dagbladet. Foto: AFP PHOTO/CYPRUS RALLY/ANDRE LAVADINHOVis mer

- Jeg gråt som en liten baby

Norges nye rally-yndling emosjonell etter stor triumf på Kypros.

(Dagbladet): Det var en gråtende Andreas Mikkelsen og kartleser Ola Fløene som kastet seg i armene på norske fans som hadde møtt opp ved målgang på Rally Kypros. Med seier i løpet sikret de seg nemlig tittelen i det prestisjetunge Intercontinental Rally Challenge (IRC). Takket være at løpet ga doble poeng, vant Mikkelsen og Fløene mesterskapet knepent med 1,5 poeng til Jan Kopecky fra Tjekkia.

- For en syk følelse! Vi har kjempet så utrolig hardt for å få til dette. Det er helt surrealistisk, sier en ekstatisk Mikkelsen på telefon til Dagbladet, kort tid før han sprer seiersjampanjen på målrampen.

Skoda-føreren ble også historisk som den yngste føreren som har vunnet mesterskapet i sin seksårige historie.

- Seieren betyr alt for fremtiden min. Jeg tror vi har åpnet mange flere dører, og vil fremstå langt mer attraktive for VM-teamene, sier 22-åringen, som mest sannsynlig kommer til å fortsette for Skoda i IRC også neste år.

Slet med å holde konsentrasjonen
I forkant av helgens løp stod IRC-tittelen mellom hele fem mann. Allerede fredag formiddag kjørte hans argeste konkurrent, Juho Hänninen, av veien. To fartsetapper senere stoppet også franskmannen Thierry Neuville med en punktering. Til tross for dette, turte ikke Mikkelsen slappe helt av.

- De tre siste fartsetappene føltes utrolig lange, og det var vanskelig å holde fokus til enhver tid. Jeg har aldri hørt så mange rare lyder i bilen som på de avsluttende kilometerne i dag, ler Mikkelsen.

Dominerte hele veien
Førstemann på veien og grusfeier for konkurrentene tiltross: Ingen kunne tukte 22-åringen på lørdagens etapper. Selv etter en dramatisk punktering ti kilometer inne på niende fartsetappe, kunne Mikkelsen til slutt cruise inn til en dominerende seier over Kopecky. Tjekkieren, som ledet mesterskapet før løpet, hadde aldri sjans til å holde følge med Mikkelsens tempo på de krevende kypriotiske veiene.

- I kveld skal hele teamet nyte en god middag med godt drikke til. Gutta har jobbet utrolig hardt, og fortjener en skikkelig fest.

- Utrolig imponerende
- Det Andreas gjør i dag er helt sensasjonelt, og er uten tvil den største norske rallyprestasjonen siden Petter Solbergs VM-tittel i 2003, sier motorsportekspert Atle Gulbrandsen til Dagbladet.

Han mener at dagens resultat ikke må undervurderes på bakgrunn av at mesterskapet ikke er kjent for nordmenn flest.

- De aller færreste utenfor motorsportmiljøet vet hva IRC er. Mesterskapet huser en langt større bredde blant førerne enn noe annet internasjonalt mesterskap, og har et nivå som i stor grad kan konkurrere med rally-VM.

En kommende VM-fører
Gulbrandsen spår en lysende framtid for Mikkelsen.

- Dagens seier og farten han har vist i løpet av sesongen vil uten tvil ha mye å si for hvordan Andreas sin karriere kommer til å utvikle seg. Han er definitivt et hett navn for fabrikkene som satser i rally-VM de kommende årene.

I den sammenheng har også Gulbrandsen et hett tips for hvor man bør forvente å se Andreas Mikkelsen de neste årene.

- Volkswagen kommer med full satsning i rally-VM i 2013. Med Andreas sin tilhørighet til Skoda (Som eies av Volkswagen) og den overbevisende kjøringen vi har sett, blir jeg svært overrasket dersom han ikke får et fabrikksete i det nye teamet.

Deilig avslutning på en vanskelig sesong
Årets mesterskap startet vanskelig for unggutten. Halvveis ut i sesongen lå han bare på en beskjeden sjuende plass, et hav av poeng bak ledende Freddy Loix.

KOMMENDE STJERNE: Andreas Mikkelsen. Foto: Håkon Eikesdal
KOMMENDE STJERNE: Andreas Mikkelsen. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Med den vanskelige starten vi hadde i Monte Carlo, hadde jeg aldri trodd det skulle gå som det gjorde. Vi har klart å kjempe oss tilbake i løpet av sesongen, og avslutte på en perfekt måte.

Mikkelsen tror seieren i det forrige IRC-løpet i Skottland bidro til at han og kartleser Fløene klarte å presse seg det lille ekstra i Kypros.

- Seieren i Skottland ga oss selvsagt et stort selvtillitsløft. Oddsene har vært mot oss fra start, og jeg skal ikke nekte for at vi har hatt litt flaks. Men, som denne helgen viser så kan alt skje i motorsport. og denne gangen gikk det endelig i vår favør.

Dropper muligens pengepremieløp
I morgen formiddag skulle opprinnelig Mikkelsen kjempe sammen med resten av startfeltet i Rally Kypros om 150 000 euro i "Golden stage rally". Etter lørdagens seier sier 22-åringen at de muligens dropper dette.

- Teamet skal diskutere dette i løpet av kvelden. Alle har jobbet så hardt at det akkurat nå er mer stemning for en skikkelig feiring, framfor å kjøre i morgen.

"Golden stage rally" vises live på Eurosport fra klokken 11:00 søndag morgen.