Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg gruet meg veldig til å si fra til Thorir

Marit Malm Frafjord utsatte samtalen i det lengste.

Mangler motivasjon: Marit Malm Frafjord måtte melde forfall til landslagssamling.  Foto: Bjørn Langsem
Mangler motivasjon: Marit Malm Frafjord måtte melde forfall til landslagssamling. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

(Dagbladet): Da damenes håndballandslag i går møttes for den første av de to samlingene før EM i desember, var det uten kaptein Marit Malm Frafjord. Hun trenger en pause fra landslagsspill.

- Jeg har brukt tid på å finne ut hva jeg skulle gjøre, og det har vært en vanskelig avgjørelse, sier Malm Frafjord til Dagbladet.

Hardkjør uten pause Den norske kapteinen gikk rett fra seriespill i Viborg, til OL, og så tilbake til sesongoppkjøring i Danmark.

Uten pause mellom slagene har hun mistet noe av gleden ved å spille håndball.

- Jeg  har vært litt fjern i det siste, og det har ikke vært så lett. Jeg har aldri sett på håndball som en jobb, men noe jeg elsker å gjøre. Det ble veldig vanskelig da jeg merket at jeg syntes det begynte å bli slitsomt, sier hun.

Vanskelig avgjørelse Siden Malm Frafjord debuterte på landslaget i 2005 har hun aldri meldt forfall, men spilt 333 kamper.

- Jeg gruet meg veldig til å si fra. Jeg var redd det skulle ødelegge sjansene mine, så jeg har holdt det for meg selv helt frem til lørdag. Først da turte jeg å snakke med Thorir om det, sier hun til Dagbladet.

Landslagstreneren ga henne den støtte hun trengte.

- Han var veldig forståelsesfull, og beroliget meg. Vi hadde en god samtale, og det føltes riktig å ta en pause nå, sier Malm Frafjord.

- Jeg har veldig lyst il å være med til EM, men for min egen del måtte jeg ta en pause denne uken.

Pliktoppfyllende kaptein Landslagstrener Thorir Hergeirsson beskriver kapteinen sin som pliktoppfyllende.

- Det hun kan trekke læring av, er at hun må få til en ordning hvor hun kan få en pause. Det har mange som har vært med en stund lært seg. Marit er pliktoppfyllende, og hun har følt at hun måtte møte opp og bidra i klubblaget sitt, sier han.

Han har tro på at Malm Frafjord vil få tilbake den nødvendige gnisten.

- Hun har nok tatt på seg litt mye, og det må hun betale for nå, men det virker som det er på rett veg. Det å ta en pause her, og litt avlastningen fra klubben er viktig for henne, sier han.

Annet fokus Malm Frafjord har brukt den siste tiden til å tenke på andre ting enn bare håndball. Hun har blant annet brukt tid på sivilingeniørstudiene sine.

- Jeg har brukt litt tid på skolen, og det har vært deilig å brukt hode. I tillegg har jeg brukt tid på venner fra laget, sier hun.

- Det har vært deilig å bruke tid på andre ting enn bare håndball.

Hun har lært seg at hun nå må tenke på seg selv, og ikke bare laget.

- Jeg har alltid fått dårlig samvittighet. Hvis jeg ikke har følt meg helt i form, så har jeg likevel gjort det jeg har trodd har vært det beste for laget. Nå har jeg lært meg at hvis ikke jeg tenker på meg selv, så bidrar jeg heller ikke på mitt beste på landslaget.

Viktig pause: Thorir Hergeirsson tror Marit Malm Frafjord må lære seg å prioritere seg selv, og ikke bare tenke på resten av laget.Foto: Øistein Norum Monsen
Viktig pause: Thorir Hergeirsson tror Marit Malm Frafjord må lære seg å prioritere seg selv, og ikke bare tenke på resten av laget.Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Malm Frafjord sier hun føler lysten er på veg tilbake.

- Jeg gleder meg til å se helgens kamp på TV. Jeg tror det vil gi meg lyst, og jeg kommer til å tenke at dette vil jeg også være med på når jeg ser de andre spiller, sier hun.

Støtte fra venninnene Malm Frafjord har blant annet snakket med landslagsvenninne Karoline Dyhre Breivang om den mentale nedturen.

Hun kjenner seg igjen i lagvenninnens situasjon.

- Det er vanskelig når man kommer hjem, og man har et mål lenge. Det blir litt et anti-klimaks. Håndballsesongene er lang, og det går i ett. Innimellom er man veldig sliten, og lurer på om man overlever treningen, men det gjelder å ta pusterom der man kan.

For Dyhre Breivang er det småting som motiverer henne til å fortsette.

- Jeg kjente jeg var sliten etter OL, men foreløpig har gått fint. Jeg hadde litt ferie etter OL, og jeg ble spart i de første kampene. Da jeg så Haslum spille Champions League, og hørte CL-hymnen merket jeg at jeg gledet meg til å komme ordentlig i gang. Det er mye som som skjer i høst, og jeg gleder meg.

Hun har forståelse for at Malm Frafjord har valgt å ta en pause.

- Det er klokt å ta en pust i bakken nå hvis man trenger det. Vi kjenner hverandre godt, og jeg ser ikke på det som et problem at Marit ikke er her på denne samlingen. Hun har rutine, og vet hva som skal til, sier Dyhre Breivang, og legger til at hun tror det er riktig tidspunkt å ta en pause på.

- Det er lurt og klokt å være åpen om det, og det er lurt å ta det nå før det går for langt. Marit er alltid velkommen tilbake når hun er klar for det, smiler hun.

Forståelse: Karoline Dyhre Breivang skjønner at det har vært en tøff periode for lagvenninne Marit Malm Frafjord.  Foto: Øistein Norum Monsen
Forståelse: Karoline Dyhre Breivang skjønner at det har vært en tøff periode for lagvenninne Marit Malm Frafjord. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer