- Jeg hadde 12 golfballsvulster rundt i kroppen

Lance fortalte om krefthelvetet sitt i Oslo i dag.

ETTERTRAKTET FOREDRAG: Lance Armstrong holdt i formiddag et foredrag i Folketeateret i Oslo, hvor han fortalte om veien tilbake fra kreften. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
ETTERTRAKTET FOREDRAG: Lance Armstrong holdt i formiddag et foredrag i Folketeateret i Oslo, hvor han fortalte om veien tilbake fra kreften. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FOLKETEATRET (Dagbladet.no): Lance Armstrong hadde akkurat fylt 25 år da han høsten 1996 fikk sjokkbeskjeden. Han var verdensmester og hadde vunnet en Tour de France-etappe.

Så sa legene at han hadde kreft.

En av verdens best trente syklister ble rammet av den nådeløse sykdommen som har utvalgskriterier ingen forstår. Testikkelkreften spredde seg til lungene og hjernen.

- Forteller ikke om testikkelkreft
Historien om Lance Armstrongs kreft er en av de gode historiene. Det finnes millioner av fortellinger som ikke er i nærheten av å ha en så lykkelig slutt.

Tre år etter diagnosen slo amerikaneren tilbake og vant Tour de France. Han gjorde det de neste seks åra også.

I dag fortalte en av tidenes beste syklister om sykdommen, veien tilbake og hvor viktig det er at folk er den bevisst og gjør en innsats for å gjøre kreften mindre dødelig.

TOPPMØTE: Lance Armstrong og Thor Hushovd kjempet om seieren i Oslo Grand Prix i går kveld. Amerikaneren måtte gi seg og ble tatt igjen av flere - mens Grimstad-oksen vant rittet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
TOPPMØTE: Lance Armstrong og Thor Hushovd kjempet om seieren i Oslo Grand Prix i går kveld. Amerikaneren måtte gi seg og ble tatt igjen av flere - mens Grimstad-oksen vant rittet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

- I 1996, i Texas, sier du ikke til noen at du har testikkelkreft. Det var som om en kvinne på 70-tallet skulle sagt at hun hadde en kul i brystet. Du sier det bare ikke, sa Lance til en full sal.

Armstrong fortalte om de første dagene han følte seg dårlig, ukene inn og ut av sykehus og ikke minst valgene han tok etter at han ble påvist sykdommen og ble frisk.

Hostet blod
- 1996 var et godt år, jeg vant noen klassikere og var med på OL på hjemmebane. Så begynte jeg å få noen symptomer, som jeg ignorerte. Under en konsert fikk jeg voldsom hodepine. Jeg dro hjem, tok noen piller og da jeg våknet dagen etter var smertene borte. Men da hadde jeg et slørete syn, sa Lance.

- Jeg var 25, men tenkte bare at jeg begynte å bli gammel, og at jeg trengte briller.

Så kom det virkelige sjokket.

- Noen dager etter hostet og spyttet jeg vasken full av blod.

FOLKEFEST: Rundt 50 000 mennesker omkranset løypa i Oslo sentrum i går kveld. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
FOLKEFEST: Rundt 50 000 mennesker omkranset løypa i Oslo sentrum i går kveld. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Han begynte å bli bekymret, og etter et legebesøk ble han raskt sendt videre til spesialister. En kveld tok han noen røntgenbilder, og morgenen etter lå han på operasjonsbordet.

- Jeg hadde 12 svulster på størrelse med golfballer spredd rundt i kroppen min.

- Som Halloween
Det gikk ikke lang tid før legene fortalte Lance at kreften hadde spredd seg videre til hjernen og lungene. Spesielt det å måtte gå gjennom en operasjon i hjernen bekymret sykkelesset. Legene forsøkte å berolige ham.

- De sa at det var som Halloween. «Du tar av toppen på gresskaret, skraper ut innholdet og setter på lokket igjen,» fortalte de meg.

Operasjonen gikk bra. Rehabiliteringen gikk utmerket. Resten er stor sykkelhistorie.

- Men det føles ikke rettferdig at jeg står her i dag, 13 år seinere, sju Tour de France-seire seinere - mens det rett nede i gata er ei dame på 36 år som dør av brystkreft.

KOMMENDE LAGKAMERATER? Lance Armstrong sa i går at Kurt Asle Arvesen er en rytter han følger med på, når han nå skal sette sammen et nytt lag. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
KOMMENDE LAGKAMERATER? Lance Armstrong sa i går at Kurt Asle Arvesen er en rytter han følger med på, når han nå skal sette sammen et nytt lag. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Da Lance ble skrevet ut av sykehuset, fri for kreft, ga legene ham et valg.

- Jeg fikk beskjed om å enten gå ut en privat eller en offentlig dør. Jeg kunne velge mellom å stå fram og fortelle min historie, eller beholde den for meg selv. Jeg valgte den offentlige døra - og det er den beste avgjørelsen jeg noen gang har tatt.

1,5 milliarder
Veien tilbake til sykkelsetet var knallhard. Opptreningen gikk fint, men det var ikke noen lag som ville ha ham. Til slutt klarte han å mase seg inn på US Postal-laget.

- Alt var dårlig i det laget da jeg kom, men så bygget jeg og Johan Bruyneel (sportsdirektør) gradvis opp laget. Jeg tok med meg fra kreftkampen at vi måtte granske alle detaljer og ikke overlate noe til tilfeldighetene. Vi ville forandre sykkelsporten, sa Armstrong under foredraget.

I 1999 vant han sin første Tour de France-seier, den første av sju strake.

Parallelt med comebacket bygget han også opp «Livestrong»-kampanjen og Lance Armstrong Foundation. Han har samlet inn over 1,5 milliarder kroner til kreftsaken og solgt rundt 75 millioner gule «Livestrong»-armbånd.

FESTET I NATT: Etter løpet var det VIP-fest for Lance & co på Stratos ved Youngstorget i Oslo. Foto: Marius Gulliksrud/STELLA PICTURES
FESTET I NATT: Etter løpet var det VIP-fest for Lance & co på Stratos ved Youngstorget i Oslo. Foto: Marius Gulliksrud/STELLA PICTURES Vis mer

- Det var før 2004-utgaven av Touren Nike spurte meg om vi ikke skulle lage disse gule armbåndene. Det var den dummeste ideen jeg noen sinne hadde hørt. Jeg ble likevel overtalt og de produserte fem millioner. Så lagde de ti millioner nye og etter OL det året tok det helt av.

Merkenavnet er så sterkt og posisjonen til Lance er så stor at han i årets Tour de France fikk lov til å sykle med en egen «Livestrong»-hjelm. Og da de andre lagkameratene syklet med Astana-drakter under treningene, syklet han med en svart og gul «Livestrong»-drakt. Omtrent alle i feltet hadde gule «Livestrong»-bånd. På Twitter har de fleste sykkelprofilene et «Livestrong»-merke på bildet sitt.

- Vi har bygget en hær, bestående av millioner av mennesker som vil være en del av bevegelsen.

Firebarnsfar
Etter 2005-seieren i Tour de France la han opp. Han hadde ikke mer å bevise, og han ville tilbringe mer tid med familien. 37-åringen er far til fire barn, de tre første som resultat av kunstig befruktning. I juni kom sistemann til verden. Lille Max ble unnfanget på naturlig vis.

Før Max ble født gjorde far comeback - igjen. Han ville vise at han kunne slå tilbake nok en gang - og ikke minst så ville han blåse nytt liv i kreftkampanjen sin.

- Vi ønsket å gjøre kampanjen enda større globalt sett. Vi har blitt så vant til denne sykdommen, den har blitt en naturlig del av våre liv. Slik skal det ikke være. Vi skal ikke være fornøyd over at en mann får bli 75, og at han levde et godt liv. Han skal bli 95 og oppleve enda flere barnebarn og oldebarn, sa Armstrong.

Under Tour de France i år syklet amerikaneren med to numre på sykkelen sin. 1274 og 27,5.

- 1274 er antall dager det hadde gått fra mitt forrige Tour de France til den første dagen i årets ritt. 27,5 står for antall millioner mennesker som har mistet livet til kreften i denne perioden.

Hushovd med gåsehud parkerte Armstrong

Oslo Grand Prix og Lance Armstrong-oppholdet er arrangert av Oslo Cancer Cluster, Kreftforeningen og Norges Cykleforbund.

Thor Hushovd er initiativtaker og den som overtalte Armstrong til å komme til Norge.

I går kveld syklet han kriteriumsrittet i Oslo sentrum, før det bar videre til en lukket fest på utestedet Stratos.

I dag holdt han først et foredrag på Folketeateret, før hans videre program blant annet inneholder et besøk på Radiumhospitalet.

Allerede klokka 13 forlater han Norge, etter mindre enn ett hektisk døgn i den norske hovedstaden.

Stjerneritt: Flere internasjonale navn på startstreken

Samfunnsengasjert: Lance kan bli politiker som Arnold

Var her sist i 1993: Lance bommet nesten på mål i Oslo-VM

Skryter av nordmennene: Lance vurderer Kurt Asle

Holdt lenge følge: Hushovd med gåsehud parkerte Armstrong

VIP-fest i natt: Se bildene fra Youngstorget

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer