HELSEPROBLEMER: Pernille Blume avslører at hun i lengre tid har opplevd problemer med hjertet. Hun ble operert i januar. Foto: AP/Odd Andersen
HELSEPROBLEMER: Pernille Blume avslører at hun i lengre tid har opplevd problemer med hjertet. Hun ble operert i januar. Foto: AP/Odd AndersenVis mer

Pernille Blume operert

- Jeg hadde et hull i hjertet

Den danske svømmeyndlingen Pernille Blume (24) skjønte ikke hva som var galt da hun opplevde nerveforstyrrelser i venstre arm.

Til tross for at hun bare er 24 år gammel, har danske Pernille Blume allerede satt sitt avtrykk i svømmesporten. Blant sine gjeveste meritter har hun et OL-gull fra Rio i 2016.

I januar har hun derimot ikke vært å se i bassenget. Nå har Danmarks svømmeforbund avslørt hvorfor:

Blume har vært gjennom en hjerteoperasjon. Det for å minske risikoen for blodpropp og hjertestans.

- Etter en utredning på sykehuset fant legene ut at jeg har hatt en liten blodpropp. I den forbindelse sjekket de også hjertet mitt. Da fant de ut at jeg hadde et mindre hull i hjertet, sier Blume.

Nerveforstyrrelser

Det er dette hullet som skal ha blitt lukket under operasjonen nylig.

Ifølge Ekstra Bladet har Blume i lengre tid opplevd nerveforstyrrelser og smerter i venstre arm, og var gjennom store undersøkelser for å finne ut hvorfor.

Danmarks Radio skriver at problemene strekker seg 18 måneder tilbake i tid.

Hva som blir Blumes neste store konkurranse, er derfor uvisst. Straks skal hun i gang med opptrening på en treningsleir i Sør-Afrika.

- Det blir godt å komme i gang igjen, så jeg kan finne tilbake balansen i kroppen og konkurrere igjen, sier Blume.

Skapte oppstyr

Blume er altså for lengst et etablert navn i svømmesporten, og er ikke fremmed for en og annen skandale. Seinest i august skapte hun stor oppstuss da hun tok et valg som forbløffet ekspertene:

Under EM-semifinalen i 100 meter fri, svømte hun så bra at hun ville ledet etter vendingen. Men i stedet for å ta den og fullføre de siste 50 meterne, klasket hun hånda i bassengveggen, roet helt ned og svømte inn til en sjetteplass.

Med det mistet hun finaleplassen på 100 meter fri. Landslagstreneren var i harnisk.

- Jeg syntes det var et rart og unødvendig valg å gjøre i en semifinale. Det hender at svømmere vil kjøre de første 50 i maks for å prøve å få en bra tid, men det gjør man bare ikke i en semifinale. Hun lå jo an til å ta medalje, og kanskje gull, sa NRK-ekspert Aleksander Hetland til Dagbladet.