- Jeg hadde et trenerproblem

I fjor ble han nektet adgang til enkelte landslagssamlinger. Nå skryter Frode Andresen hemningsløst av opplegget. I går vant han sitt første verdenscuprenn på 20 måneder.

Kroppsspråket og framtoningen til Andresen etter å ha utklasset konkurrentene på sprinten i Östersund, taler for seg. Han virker roligere, tryggere, og mer harmonisk enn han har gjort på lenge. Da er det lett å prestere.

- Når man er rolig har man større forutsetninger for å lykkes. Det er rett og slett en suksessfaktor, sier Andresen til Dagbladet.

Trives

Han har vært igjennom mye tøv de siste to sesongene. Det startet med at han nesten ble fratatt VM-gullet fra Kollen i 2000 fordi han gikk med ladd børse. Og det fortsatte i inngangen til neste sesong med at han ble «nektet adgang» til en del landslagssamlinger fordi han var uenig i en del av opplegget til gamletreneren Erlend Slokvik. Under OL i fjor mistet han et klart gull til Ole Einar Bjørndalen etter en total skytekollaps på siste stående på 20 kilometeren.

- All motgangen har gjort meg sterkere. Alt man ikke dør av, blir man bedre av. Er det ikke det man sier.

For Andresen innrømmer at han trives bedre med Arne Idland/Roger Grubben som sine trenere og ledere, enn han gjorde under Erlend Slokvik som ga seg i vår.

- Det er vel ikke noe å legge skjul på, det. Nå er opplegget nesten perfekt. Nå er det bedre tilrettelagt og organisert. Jeg er i alle fall kjempefornøyd med sånn som det er nå. Når man skal prestere, må det fungere utenfor sporet også. Alt rundt må funke, og laginnsatsen i dag beviser vel at det gjør det, sier Andresen.

Norge hadde fem mann blant de seksten besten.

Trener med Ole

I den nye boka til Ole Einar Bjørndalen, skriver OL-kongen et eget lite kapittel om Frode Andresen. Der forklarer Bjørndalen at de to var gode venner i ungdommen, men at de har sklidd fra hverandre de siste åra. I høst trente de sammen for første gang på lenge.

- Ja, men det har aldri vært noe problemer mellom oss. Jeg hadde et trenerproblem. Skal man trene sammen, må det organiseres slik at det blir mulig. Slik har det vært i høst, der vi fikk kjørt noen kvalitetsøkter sammen. Vi har mye å lære av hverandre. Vi er spisse på hver våre sider, og det er mye gi og ta.

Søndag går han for første gang i sin karriere med den gule ledertrøya i verdenscupen.

- Moro det. Gult er kult, som den gamle soloreklamen sa.

Svensktopp

Etter mange negative oppslag i pressen, har Frode Andresen fått et stempel som sur og sær. De som kjenner ham, vet at han både er skarp og er utstyrt med en ytterst skarp selvironi. Etter løpet i går illustrerte han innsatsen på standplass slik:

- Jeg fikk gullfiskhjerne. Da tror jeg du ikke klarer å tenke på noe annet enn at blinkene skal ned. Men ellers er jeg fornøyd med den hjernen jeg har.

Og at han stort sett vinner hver gang han går renn i Östersund, finnes det også enkle forklaringer på.

- Jeg er vel en skikkelig svensktopper, sier han tørt

- Ja, de fleste fra Hønefoss er vel litt småharry?

- Nja, vi driver mest med underslag. Folk fra Hønefoss, og gærne nordlendinger, he, he. Han ene i Finance Credit-skandalen kom jo fra samme sted som meg. Jeg kjenner han litt fordi jeg sykla for Team Krone under sykkel-NM i sommer, sier Frode, som sjøl har puslet en del med aksjer.

- Men de siste par åra har jeg sittet på gjerdet.

STORKOSTE SEG: Frode Andresen storkoste seg, snakket med alle og viste en helt annen ro enn tilfellet var i fjor. Den til tider urolige og ukonsentrerte Andresen klarte å holde hodet kaldt og kunne trone på toppen av pallen. Raphael Poiree tok sølv og Oleg Ryzhenkov tok bronse.