REGJERENDE NORGESMESTER: Regjerende norgesmester Alexander Kristoff føler han kunne gjort en god jobb for Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen i avslutningen under årets VM i København.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
REGJERENDE NORGESMESTER: Regjerende norgesmester Alexander Kristoff føler han kunne gjort en god jobb for Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen i avslutningen under årets VM i København.Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Jeg hadde fortjent plassen mer enn «Gabba» og Kurt

Norgesmester Kristoff trodde VM-billetten var bankers.

(Dagbladet): Mens sportssjef Steffen Kjærgaard i Norges Cykleforbund regelrett hadde for mange ryttere - ni - å sende til VM i sveitsiske Mendrisio for to år siden, har endringer i UCIs regelverk satt situasjonen på hodet foran de siste to mesterskapene.

Riktignok har Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovds sterke kjøring gjennom sesongen sørget for at Norge vil ha fire ryttere på startstreken i København, og ikke tre som det var i australske Geelong da Hushovd vant i fjor.

Likevel hadde den samme Kjærgaard et stort luksusproblem da han skulle velge hvilke to som skal hjelpe Boasson Hagen og Hushovd i den danske hovedstaden 25. september.

Til slutt fikk de to store stjernene i norsk sykkelsport viljen sin, og får med seg hver sin hjelperytter fra sitt eget profflag. Veteranene Kurt Asle Arvesen (36) og Gabriel Rasch (35) skal gi henholdsvis Boasson Hagen og Hushovd den støtten de trenger for å lykkes. Totalt har den valgte kvartetten 20 VM-starter bak seg. Arvesen blir Norges «road captain», rytteren som tar avgjørelser og styrer laget. Det er ikke lov med radiokommunikasjon for rytterne i VM.

Føler seg forbigått Dermed ble den eneste som har sikret Norge nødvendige ProTour-poeng ved siden av superduoen, Alexander Kristoff (24), vraket til mesterskapet.

TRØYEFORSVAR: Thor Hushovd skal forsvare verdensmestertrøya han vant i australske Geelong i København 25. september.Foto: SCANPIX/EPA/JOE CASTRO
TRØYEFORSVAR: Thor Hushovd skal forsvare verdensmestertrøya han vant i australske Geelong i København 25. september.Foto: SCANPIX/EPA/JOE CASTRO Vis mer

- 50 prosent av laget vårt er medaljekandidater, og det er vi helt alene om i VM. Etter en fantastisk sesong av Kristoff, var det ingen enkel beslutning å sette ham utenfor laget. Men det veide tungt i uttaket at våre to fremste ryttere ønsket å forsterke egen trygghet med hver sin dedikerte hjelperytter. Jeg valgte å lytte til dem, sa Kjærgaard på en pressekonferanse tidligere i dag.

Det synes Kristoff selv er urettferdig.

- Jeg er overrasket og føler meg forbigått, siden jeg har møtt uttakskriteriene. Jeg har blitt nummer to i et World Tour-ritt, og er i veldig god form for tida, noe jeg viste da jeg lenge hang godt med i ei gruppe Cyclassics Cup senest i helgen, sier han til Dagbladet.

- Du er med andre ord uenig i uttaket?

- Ja, det er jeg jo. Jeg føler jeg har gjort meg mer fortjent til en VM-plass enn Kurt og «Gabba», men de som tar ut laget har åpenbart sett noe annet, sier BMC-rytteren, som skal sykle for det russiske profflaget Katusja neste sesong.

Framtidshåp Den regjerende norgesmesteren hadde ikke hørt noe fra forbundet før uttaket ble presentert tidligere i dag, og det var heller ikke noe tema da han var med landslaget til prøve-OL i London for to uker siden. Han følte seg uansett trygg på at han skulle være en av Kjærgaards fire utvalgte.

HJELPERYTTERE: Kurt Asle Arvesen (midten) og Gabriel Rasch (t.h.) får oppgaven med å passe på Edvald Boasson Hagen (t.v.) og Thor Hushovd under VM i København.Foto: Heiko Junge / SCANPIX
HJELPERYTTERE: Kurt Asle Arvesen (midten) og Gabriel Rasch (t.h.) får oppgaven med å passe på Edvald Boasson Hagen (t.v.) og Thor Hushovd under VM i København.Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

- Jeg trodde det var ganske bankers at jeg skulle få den ene plassen og at enten «Gabba», Lars Petter eller Kurt skulle få den siste plassen. Dessuten er jeg 24 år, og hadde håpet det skulle tale til min fordel, sier Kristoff, og mener at alderen også burde talt til fordel for 27 år gamle Lars Petter Nordhaug - også han lagkamerat med Boasson Hagen i Sky:

- Jeg er overrasket over at det var Kurt og «Gabba, som ble valgt, siden de ikke har så mange VM-løp igjen. Jeg blitt mindre overrasket om det var Lars Petter som ble tatt ut, med tanke på framtida. Men det var ikke ikke min avgjørelse, sier Kristoff til Dagbladet.

Bedre forutsetninger Da Kjærgaard skulle begrunne uttaket, talte han i fotballmetaforer og sammenliknet uttaket av Arvesen og Rasch på bekostning av Kristoff med å sette inn en forsvarsspiller i stedet for en spiss.

I fjor, da Norge hadde tre mann i feltet, var avslutningssterke Kristoff tredjemann. Han tror ikke det utgjør særlig forskjell at man nå er én mann mer.

- At det er fire, og ikke tre ryttere, har ikke noe å si. To hjelperyttere kan ikke kontrollere feltet eller kjøre inn brudd. Hadde Norge derimot hatt en kvote på ni mann, hadde jeg forstått det mer. Sånn sett hadde det vært bedre å ha tre ryttere som alle kunne ha fått resultater, sier Kristoff til Dagbladet.

Han vet at han også hadde måttet ofre egne sjanser for å kjøre som hjelperytter, og det var han innstilt på. Det var han også i Australia i fjor. Da var han en sentral hjelper for Hushovd, som ble verdensmester. I år tror han at han kunne gjort en enda bedre jobb i ei flatere løype.

- Jeg hadde trodd det skulle bli lettere i år sammenlignet med i fjor, og at jeg derfor kunne gjort en bedre jobb ved å være til god hjelp også i avslutningen. Der kunne jeg vært mer til hjelp enn Kurt og Gabriel. Men det er ikke jeg som tar beslutningene, og da er det bare å ønske de som skal delta lykke til, sier Kristoff, som er usikker på den norske taktikken med to sidestilte kapteiner:

- Det virker som om om Thor og Edvald fått hver sin hjelperytter og at man kommer til å kjøre som to lag. Ikke vet jeg. Men det burde være én klar leder det kjøres for. Jeg håper de kommer til enighet.