- Jeg hadde gitt opp

LILLEHAMMER: Thomas Alsgaard går ikke bare for seier i Birkebeineren i morgen. Han går for seier i verdenscupen. Lysten til å vinne begge deler har aldri vært større.

- Jeg har ikke tenkt på sammenlagtseieren i verdenscupen siden lenge før jul. Jeg var for dårlig tidlig i sesongen, og hadde gitt opp. Men det er veldig bra at det blir spenning helt til siste slutt, sier Alsgaard til Dagbladet.

Mannen å slå er Per Elofsson. Svensken leder med 71 poeng. Det betyr at Alsgaard må bli nummer én eller to for i det hele tatt, kunne vinne sammenlagt. Tar Alsgaard seieren, kan ikke Elofsson være bedre enn nummer ti. Blir Alsgaard nummer to, må svensken ha 21 mann foran seg på resultatlista for at sammenlagtseieren skal bli norsk.

Topp motivasjon

Derfor er det kun én oppskrift for Alsgaard. Han vil være med på hardkjøret fra start.

- Motivasjonen er bra. Jeg har fryktelig lyst til å gå et bra skirenn.

Det største problemet er paradoksalt nok det som har gitt ham suksess i etterkant av OL.

- Det er lenge siden jeg har gått klassisk. Jeg har trent 90 prosent fristil etter OL.

- Hva vil det ha å si når du skal gå 58 kilometer klassisk i et strekk?

- He, he, det får vi jo svaret på snart da, men den prioriteringen har jo til gjengjeld gjort at det har gått bra i de andre rennene i Falun og Lahti. Det største problemet er at når man trener lite klassisk, så mister man litt styrke i ryggen.

Gleder seg

Den interne kampen mot Elofsson gleder han seg til.

- Jeg tror ikke Per slipper meg ut av syne så lett.

- Men du knuste han i Holmenkollen?

- Ja, men da virket han umotivert. Nå har han fått ei uke på å forberede seg bra. Jeg tror han kommer i en helt annen form til dette rennet.

- Men det er dette du har drømt om hele sesongen, at v-cupen har blitt en kamp mellom deg og han?

- Ja, det er gøy. Men jeg har alltid trodd at jeg kunne slå Elofsson i verdenscupen. Men da er jeg avhengig av at ting fungerer.

TEST: Alsgaard har brukt de siste dagene til å teste Birkebeinerløypa han bare har gått én gang før. - Det er godt å få kjørt noen økter i oppoverbakkene, sier Alsgaard.