- Jeg hadde gjort det samme igjen

Thor Hushovd pepret med Armstrong-spørsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet fulgte pressekonferansen.

(procycling.no) I kjølvannet av selvbiografien «Thor» har Thor Hushovd fått massiv kritikk for at han ikke fortalte noen om Lance Armstrongs dopinginnrømmelse før nå.

Via VG har Betsy Andreau bedt nordmannen om å «skamme seg».

På en pressekonferanse i Oslo torsdag formiddag, tok ikke 36-åringen selvkritikk for avgjørelsen om å tie helt fram til nå:

- Det er ikke gøy å lese at folk kaller meg feig, men igjen må folk få lov til å mene hva de vil. Samtidig synes jeg at folk må skjønne at jeg har en annen holdning enn dere som sitter på den andre siden av bordet. Jeg har sittet midt oppe i det, og har slitt mot folk som har dopet seg.

- Da det kom fram hva Lance hadde holdt på med i US Postal, vurderte å si det før det?

- Jeg tror faktisk jeg aldri vurderte det. Jeg så ikke på det som relevant. Måten han sa det til meg der og da. «Let´s face it - we all did it», sa han. Vi la den ballen død. Det viser den måten jeg tok denne problematikken i sykkelsporten på.

- Gjennomsyret og råtten sport Hushovd fortalte videre at hans fokus fullt og helt gikk på det sportslige. Han hevder han aldri sto på startstreken og spekulerte på om han eller han hadde dopet seg.

Selv om Grimstad-mannen har ord på seg som en foregangsfigur med sine klare antidopingholdninger, føler han ikke det er hans oppgave å hjelpe til med ryddejobben etter doperne.

- Jeg har vært en del av gjennomsyret og råtten sport. De siste to årene, det er da jeg har sett hvor ille det har vært, fortalte Hushovd under pressekonferansen.

- Er det feigt kun å feie for egen dør?

- Det må folk få lov til å si. Jeg er en syklist, individuell syklist, som har valgt å gå mine egne veier på mange ting. Jeg har gått min vei i dopingproblematikken og i antidopingholdninger som jeg har holdt meg på hele veien, og jeg står inne for det hele veien. Du kan alltid se tilbake og være etterpåklok og gjøre ting opp igjen. Dette var min måte å ta det på, fastholdt han.

- Jeg ble tatt på senga I boka innrømmer Hushovd at Lance Armstrong fortalte om eget dopingbruk i en lunsj etter California rundt i 2011.

Etter eget utsagn var Hushovd sjokkert, men fulgte ikke opp med spørsmål til nå utestengte amerikaneren.

- Der og da blir jeg tatt på senga. Det stikker ikke dypere enn som så at jeg kanskje skjønte det før det. Han sier det til meg fortrolig, jeg så ikke på det som naturlig å gå til Antidoping Norge og si det han sa. Jeg kan kalle ham en venn når vi satt der.

- Er det mulig å komme til bunns uten at dere ryttere og tar ansvar?

- Nei, det tror jeg ikke. Jeg ser på det som en umulig oppgave. De som har noe å skjule vil sitte og holde på det helt til de går i graven. Det er for mye å tape.

Valgte å sitte på hemmeligheten
- Er kontakten din med Lance annerledes etter alt som har kommet fram og hans egen innrømmelse?

- Ja, det var den selvsagt (etter at han innrømmet det overfor Hushovd, vår anm.) og så ble den annerledes igjen etter at han sto fram og sa det han hadde satt. Jeg fikk et annet syn på en mann som en gang var forbildet mitt.

- Vil du forstå hvis tilliten til deg er svekket nå?

- Nei, jeg føler ikke det. Jeg har sittet på den hemmeligheten, men han fortalte meg det over fire øyne da vi hadde en samtale. Jeg velger å si det nå, men jeg skjønner at media synes det er gøy å leke med det, og så blir andre revet med. For meg er det viktigste, at jeg kan sitte her i dag og dere kan spørre om hva dere vil, og jeg kan se dere rett i øynene og være stolt av alt jeg har opplevd.

- Min holdning til antidoping, og all doping som har vært, det er mine tanker — og hvis folk ikke er enig i det, så får de ha en mening om det, sier Hushovd.

IKKE GØY Å BLI KALT FEIG: Thor Hushovd Ssier han aldri vurderte å melde fra om Armstrongs dopinginnrømmelse. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE GØY Å BLI KALT FEIG: Thor Hushovd Ssier han aldri vurderte å melde fra om Armstrongs dopinginnrømmelse. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer