Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg hadde gullet i hånda

VM-sølv til Lene Byberg.

LEDET LENGE: Lene Byberg fikk en kjempestart på VM-løpet og ledet lenge i Australia. Så kom russiske Jirina Kalentjeva. Foto: AFP
LEDET LENGE: Lene Byberg fikk en kjempestart på VM-løpet og ledet lenge i Australia. Så kom russiske Jirina Kalentjeva. Foto: AFP Vis mer

(Dagbladet.no) Lene Byberg (26) tråkket inn til sølvmedalje i terrengsykkel-VM i Australia i natt.

Sandnesjenta ledet lenge, men ble innhentet og slått av russiske Jirina Kalentjeva, som ble verdensmester for annen gang i karrieren. Kalentjeva kom i mål 13 sekunder foran Byberg, etter en sterk opphenting som førte henne fra en 21. plass til den øverste plassen på podiet.

- Jeg hadde egentlig gullet i hånda, men så tapte jeg det på sisterunden. Jeg er fornøyd med å ha tatt min første internasjonale medalje, men jeg er også litt skuffet, sier Byberg ifølge Cyclingnews.


- Tøft å kjøre alene

Kalentjeva hadde sykkelproblemer i starten, men slo kraftig tilbake da hun fikk orden på utstyret.

For Lene Byberg ble VM-løpet litt annerledes enn hun er vant til.

- Det var veldig tøft å kjøre alene og det stjal mye energi. Vanligvis er det helt motsatt for meg: Jeg kommer meg inn blant de ti beste og så kjører jeg meg inn bakfra, akkurat som Jirina gjorde i dag. Denne gangen klinte jeg til fra start og tok det derfra, sier Byberg.

Kun to norske terrengsyklister har fra før vunnet medaljer i VM rundbane. Først Rune Høydahl i 1996 (sølv), så Gunn-Rita Dahle Flesjå mellom 1998 og 2006 (fire gull, ett sølv).

I generalprøven til mesterskapet i Canada for en måned siden, vant Lene Byberg karrierens første verdenscupritt. Da ble Kalentjeva henvist til annenplass. Hun har fra før i år en rekke sterke plasseringer på seierspallen og leder verdenscupen sammenlagt. Derfor blir det heller ingen stor fest på henne i kveld.

- Jeg kan heller bruke hele høsten til å feire og nøyer meg med en bedre middag i VM. Sesongen er ikke over, og jeg har sjansen til å pynte enda mer på merittene. Før sesongen ville jeg aldri trodd at jeg skulle vinne VM-sølv, mitt første verdenscupritt, lede verdenscupen sammenlagt og prestere så jevnt og godt, sier hun til NTB.

MELLOMFORNØYD: Lene Byberg er glad for sølvet, men også litt skuffet over at gullet glapp. Her sammen med gullvinner Jirina Kalentjeva og bronsemedaljør Willow Koerber. Foto: EPA
MELLOMFORNØYD: Lene Byberg er glad for sølvet, men også litt skuffet over at gullet glapp. Her sammen med gullvinner Jirina Kalentjeva og bronsemedaljør Willow Koerber. Foto: EPA Vis mer

De kommende to helgene avgjør hvem som er sesongens råeste verdenscupsyklist i rundbane. Allerede morgenen etter sølvløpet i VM, reiser Byberg til Sveits for å forsvare totalledelsen. Avgjørelsen faller i østerrikske Schladming 20. september.


- Mitt livs løp

I dagens VM-ritt ledet 26-åringen fra første runde. Hun syklet alene i tet til det gjensto to kilometer. Da ble 26-åringen hentet inn av russiske Jirina Kalentjeva, verdensmesteren fra to år tilbake.

- Dette var helt utrolig. Jeg fikk en veldig god start og var i ledelsen, så skjedde det noe med kjedet - jeg vet ikke helt hva. Det kostet meg et minutt eller kanskje halvannet å reparere det, sier Kalentjeva.

- Jirina kom veldig sterkt bakfra etter tekniske problemer tidlig i rittet. Da hun støtet halvannen kilometer før mål, var det ingenting å gjøre. Jeg tror uansett dette var mitt livs løp. Det skal mye til å få til slikt i et verdensmesterskap, sier Byberg.

Sandnesjenta er rangert som verdens sjuende beste terrengsyklist på UCI-rankingen.

Amerikanske Willow Koerber kom på tredjeplass 52 sekunder etter Kalentjeva.

FØRSTE MEDALJE: VM-sølvet er Lene Bybergs første internasjonale mesterskapsmedlaje. Foto: EPA
FØRSTE MEDALJE: VM-sølvet er Lene Bybergs første internasjonale mesterskapsmedlaje. Foto: EPA Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling