TRØBBEL: Aksel Lund Svindal havnet for langt ut på nest siste port og mistet verdifulle hundredeler. Han måtte også nedi med hånda. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
TRØBBEL: Aksel Lund Svindal havnet for langt ut på nest siste port og mistet verdifulle hundredeler. Han måtte også nedi med hånda. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer

- Jeg hadde ikke håpet å få hånda i snøen der

Svindal merket hvor gullet glapp.

OSLO/SCHLADMING (Dagbladet): Aksel Lund Svindal kom til Super G-starten i VM som en av de aller heiteste favorittene.

Han vant det siste rennet i Kitzbühel, og har ikke vært utenfor pallen i disiplinen i år. I tre tidligere VM har 30-åringen alltid vært en gullgarantist for Norge.

Dårlige forhold Da Aksel sto på start i dag ledet amerikanske Ted Ligety med tida 1,23 96. Så ble forholdene løsere og Kjetil Jansrud kjørte ut.

På startnummer 22 satte Nero-utøveren utfor i VM-løypa. På første mellomtid innfridde han med ny bestetid, med små seks hundredeler.

På andre mellomtid økte han ledelsen til ni hundredeler. Men inn til mål fikk han trøbbel og måtte skrense inn foran nest sist port.

Den dårlige portpasseringen kostet trolig nordmannen gullet, og han måtte nøye seg med en bronse.

- Sølvet gikk der - I hvert fall sølvet gikk nok der, men det er ikke noe lett renn, altså, sier Aksel Lund Svindal til NRK.

- Jeg hadde ikke håpet å få hånda i snøen der, for der går det litt tid. Jeg tok risiko hele veien, Ted klarte hele veien uten feil, det klarte ikke jeg.

UBALANSE:: Aksel Lund Svindal. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
UBALANSE:: Aksel Lund Svindal. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

Han klager ikke på forholdene.

- Dette er en bra start. Selv om jeg er favoritt i dag, så er det ingenting som er delt ut på forhånd. Nesten tvert imot. Derfor er jeg fornøyd med bronse.

Han ønsker ikke å forklare Ligetys seier med tidlig start.

- Ted er bra i super-G i år, særlig «storslalåm»-super-G, og startnummer ti er ikke feil. Her skal det lite til, så er du et minutt bak, sier Svindal.

- Godt gjort Svindal kjørte inn 22 hundredeler bak amerikanske Ligety mål, Svindals tid ble 1,24,15.

- Det er noe som ikke høres så normalt ut for meg, men det er deilig. Det er godt å være på pallen i super-G igjen. Denne bakken passer meg bra, det er storslalåmaktig, og jeg prøvde nesten å kjøre som i storslalåm, sier Ted Ligety til NRK.

FØR START: Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud sjekker forholdene i bakken før VM . Foto; Bjørn Langsem/Dagbladet
FØR START: Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud sjekker forholdene i bakken før VM . Foto; Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Og da hadde franske Gauthier De Tessieres også kjørt raskere på et tidlig startnummer, og henvist Svindal til en bronse.

- Det er godt gjort med det startnummeret å komme så tett på Ligety i dag, mener Kjetil André Aamodt på NRK.

Den tidligere alpinkongen er imponert over nordmannens kjøring.

- Aksel viser hvilken enorm super-G-kjører han er, han er best i verden. Men i super-G starter de beste fra 16-22, og da visste vi at han måtte kjøre ekstremt mye bedre enn de som startet tidlig, mener Aamodt.

Gjennombrudd i Åre Og VM-medalje er fortsatt en meget bra prestasjon. Det edle metallet er Svindals tiende i karrieren.

Svindals store VM-gjennombrudd kom i Åre for seks år siden, da han tok han med seg gull i både utfor og super-G. I de to påfølgende mesterskapene har blitt seier i superkombinasjonen.

I OL i Vancouver tok Aksel nok et gull i super-G. I tillegg har han ytterligere fire mesterskapsmedaljer, og sto totalt med ni før start.

Åtte av dem har kommmet i VM, og sjansen en ny medalje kommer i utforrrennet lørdag kl. 11.

• Ifølge NRK har Kjetil Jansrud pådratt seg en vridning i kneet, og gudbrandsdølen må til legesjekk.