<strong>JUBLET:</strong> Qatars emir Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani, FIFA- president Sepp Blatter og den russiske visestatsministeren Igor Shuvalov jublet i desember 2010, da det ble kjent at Russland og Qatar skal arrangere fotball-VM i henholdsvis 2018 og 2022. Blatters avgang har ført til ny debatt om hvorvidt mesterskapene, spesielt i Qatar, vil bli avholdt. Foto: Philippe Desmazes / AFP
JUBLET: Qatars emir Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani, FIFA- president Sepp Blatter og den russiske visestatsministeren Igor Shuvalov jublet i desember 2010, da det ble kjent at Russland og Qatar skal arrangere fotball-VM i henholdsvis 2018 og 2022. Blatters avgang har ført til ny debatt om hvorvidt mesterskapene, spesielt i Qatar, vil bli avholdt. Foto: Philippe Desmazes / AFP Vis mer

- Jeg hadde ikke sovet godt i natt om jeg var arrangør av Qatar-VM

Nå stiller flere spørsmålet: Vil den kontroversielle avgjørelsen om å arrangere fotball-VM i Qatar i 2022 bli omgjort?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tirsdag kveld kom den overraskende nyheten om at Fifa-president Sepp Blatter går av.

Meldingen kom bare dager etter at han ble gjenvalgt som president i Fifa for de neste fire årene.

Kontroversiell VM-avgjørelse Blant de kontroversielle avgjørelsene organisasjonen, med Blatter i spissen, har fått kritikk for er beslutningen om å legge fotball-VM i 2022 til Qatar.

Også Russland-VM i 2018 har møtt mye motstand.

Nå stiller flere spørsmålstegn ved hvorvidt det vil bli gjennomført.

- Jeg hadde ikke sovet godt i natt om jeg var arrangør av fotball-VM i Qatar, sier Englands fotballpresident, Greg Dyke, ifølge Daily Mail.

- Det har vært færre beviser på korrupsjon når det gjelder Russland (arrangør i 2018, red.anm.). Qatar var hele tiden uforståelig - å ha et VM midt på sommeren i Qatar, når til og med Fifas helse- og sikkerhetspersonell advarte mot det.

Han understreker at det nå er viktig å undersøke hvorvidt søkeprosessen var ren. Dersom det viser seg at den ikke var det, mener Dyke at det bør foretas en ny stemmegivning.

Det har lenge vært hevdet at Qatar sikret seg mesterskapet gjennom utstrakt korrupsjon og bestikkelser.

Blant annet har det blitt sagt at den styrtrike forretningsmannen Mohammed Bin Hammam, som den gangen var leder i det asiatiske fotballforbundet AFC, betalte fem millioner dollar - drøyt 30 millioner kroner - for å få støtte til VM i Qatar.

Qatars VM-komité avviste enhver kjennskap til at Bin Hammam skal ha hatt en hemmelig rolle i å sikre landet fotball-VM.

- Qatar skjelver En av journalistene som sto bak avsløringene om Hammams stemmehenting, gravejournalisten Heidi Blake, avslører nå at Blatters avgang truer avviklingen av fotball-VM i 2022 i landet.

I en artikkel på nettstedet Buzzfeed News skriver hun at ledere i Qatars fotballkomité nå advares mot å reise til USA, siden de kan risikere å bli pågrepet av FBI.

Komiteen avkrefter dette på det sterkeste og sier at de vil følge opp artikkelen ved å gå til rettslige skritt.

<strong>UFORSTÅELIG:</strong> Englands fotballpresident, Greg Dyke, synes det er uforståelig at fotball-VM i 2022 ble lagt til Qatar. Foto: Carl Recine / Reuters
UFORSTÅELIG: Englands fotballpresident, Greg Dyke, synes det er uforståelig at fotball-VM i 2022 ble lagt til Qatar. Foto: Carl Recine / Reuters Vis mer

Blake forteller også at Qatars VM-organisasjon er veldig opprørte over Blatters avgang, og at de frykter en ny stemmerunde om tildelingen av fotball-VM i 2022.

Har fått kritikk for abeidsforhold Qatar har fått også kritikk for arbeidsforholdene i landet, spesielt for fremmedarbeiderne.

Nylig ble en BBC-journalist som var invitert dit for å se på levekårene til arbeidernes som jobber med landets VM-anlegg, arrestert og satt i varetekt i mer enn et døgn etter å ha filmet en gruppe arbeidere fra Nepal.

<strong>2010:</strong> Her offentliggjør Sepp Blatter at Qatar har sikret seg fotball-VM i 2022.  AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES
2010: Her offentliggjør Sepp Blatter at Qatar har sikret seg fotball-VM i 2022. AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer