-  Jeg hadde sluttet på dagen

Petter Solberg (30) tror han ville sluttet som rallykjører dersom han hadde mistet kartleseren sin i en dødsulykke.

Rallymiljøet er fortsatt sterkt preget etter den tragiske dødsulykken hvor Markko Märtins kartleser Michael Park omkom under VM-runden i Wales sist søndag.

Estiske Märtin kom fra ulykken uten skader, men står over neste helgs runde i Japan. Petter Solberg har stor forståelse for det.

-  Markko har andre ting å tenke på nå. Hadde det vært meg ville jeg ikke klart å kjøre videre i det hele tatt. Slik jeg kjenner det nå hadde jeg sluttet på dagen, sier Petter Solberg til Dagbladet.

Subaru-føreren har forsøkt å ringe sin venn i Peugeot-teamet to ganger, men Markko Märtin har foreløpig ikke ønsket kontakt med andre enn sine nærmeste. I går hyllet Märtin omkomne Michael Park, som han hadde kjørt sammen med siden 2000-sesongen.

Skal ta vare på Märtin

-  Jeg mistet verdens beste kartleser, en god venn og en bror. Sammen vant vi de rallyene vi ønsket, men det han ønsket seg mest av alt var det eneste jeg ikke var i stand til å levere, Rally Storbritannia, sa Markko Märtin til Autosport.

Petter Solberg er usikker på når - eller om - Markko Märtin vender tilbake til rally-VM.

-  Det vet jeg ikke. Det er så vanskelig å sette seg inn i det som har skjedd. Det er så sterkt at fy fader. Men om Markko kommer tilbake skal han bli tatt godt vare på av oss andre, det er helt sikkert, sier Solberg.

b> I SORG:  Petter Solberg er fortsatt preget av dødsulykken i Rally Storbritannia sist helg. -  Det er så vanskelig å sette seg inn i det som har skjedd. Det er så sterkt at fy fader, sier Petter. Her fra Rally Mexico i mars. Foto: Arnt E. Folvik
b> I SORG: Petter Solberg er fortsatt preget av dødsulykken i Rally Storbritannia sist helg. - Det er så vanskelig å sette seg inn i det som har skjedd. Det er så sterkt at fy fader, sier Petter. Her fra Rally Mexico i mars. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

Han er allerede på plass i Japan, hvor han fram til løpsstart neste helg skal igjennom en hel masse PR-oppdrag for sin japanske arbeidsgiver. Men i Japan skal teamene og VM-førerne også sette seg ned og diskutere hvordan de kan hjelpe enken og familien til Michael Park.

Siste ære

-  Vi vet ikke helt hva det blir til enda, men hele miljøet har lyst til å hjelpe familien i den vonde tida, sier Solberg.

Michael Parks bisettes torsdag 6. oktober fra St. Bartholomew kirke i Hertfordshire. Dit skal Petter Solberg og store deler av VM-miljøet. Solbergs kartleser Phil Mills var en god venn av Park.

-  Det er viktig for oss å vise Michael den siste ære.

-  Er Phil Mills klar til å konkurrere igjen, etter å ha mistet en god kamerat?-  Han har det fortsatt tungt, men er på vei til Japan nå. Han er klar over risikoen vi utsetter oss for hver gang vi setter oss i bilen. Etter dødsulykken tenkte vi begge tilbake på vår ulykke i Tyskland i fjor, da Phil havnet på sykehus.

-  Urettferdig

Petter Solberg fikk seieren i Wales fordi løpets leder Sebastien Loeb med vilje pådro seg tidsstraff - og ramlet ned til tredjeplass - for ikke å sikre seg VM-tittelen under de triste omstendighetene.

Petter er kritisk til franskmannens manøver.

-  Hadde Loeb vært proff, så hadde han trukket seg fra hele løpet. Da hadde vi andre også gjort det, så kunne stillingen i VM-sammendraget i stedet vært slik den var før løpet. Ved bare å falle ned til tredjeplass viste Loeb at han ville ha med seg poeng, og dermed satte han også press på oss andre, sier Petter Solberg til Dagbladet.

Så lenge Loeb valgte å kjøre i mål håpet Petter i det lengste at VM-arrangøren ville la stillingen før dødsulykken som stoppet resten av løpet skulle være tellende.

-  Da hadde Loeb vunnet løpet, jeg blitt nummer to og Marcus Grönholm havnet på tredje. Dette blir jo helt feil for Marcus også, som naturligvis trakk seg fra løpet umiddelbart av respekt for det tragiske som skjedde i den andre Peugeot-bilen. Han ble derfor urettferdig forbigått av meg i VM-sammendraget, sier Petter.

Høyeste prioritet

Han nektet å ta imot premie som vinner i Wales. I stedet hentet Petter pokalen for andre plass og gikk, uten å ta turen innom podiet.

I Japan håper han derimot på seier. Subarus toppsjef Masaru Katsurada har uttalt at løpet på hjemmebane er det viktigste i hele sesongen.

-  Hvis han sier det, så er det det. Det er han som er sjefen, sier Petter Solberg.

Selv om Loeb kunne vært verdensmester allerede, har ikke Petter noen planer om å gi Citroën-føreren tilbake noen gratis poeng.

-  Om han bryter resten av løpene, har jeg ingen betenkeligheter med å ta fra ham VM-gullet, selv om det ser urealistisk ut. Dette har Loeb lagt opp til sjøl, sier Petter Solberg.

MISTET KARTLESEREN: Peugeots Markko Märtin.