Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Marit Bjørgens 15. VM-gull

- Jeg hadde Therese i hodet under hele løpet

- Hun har betydd så mye. 

SEIERSKYSSET: Marit Bjørgen møtte sønnen Marius etter VM-gullet. Det ble et hjertelig gjensyn. Foto: Bjørn Langsem
SEIERSKYSSET: Marit Bjørgen møtte sønnen Marius etter VM-gullet. Det ble et hjertelig gjensyn. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

LAHTI (Dagbladet): Etter VM-gullet som gjør Marit Bjørgen (36) historisk - ingen har like mage som hennes 15. gull - sa hun at hun ønsket hun kunne dele medaljen med Therese Johaug.

- Ja, sier hun etter å ha fått løpet litt mer på avstand.

- Ja, det kunne jeg. Therese har betydd så mye for meg i min egen karriere. Og det hun har opplevd denne sesongen.... Nei, det har vært mye, sier Marit ettertenksomt.

SEIERSGELDE: Marit Bjørgen blir aldri for gammel til å glede seg over gullmedaljer. Den hun vant i dag har kostet ganske mye. Da er det lov å slippe følelsene løs. Foto: Bjørn Langsem
SEIERSGELDE: Marit Bjørgen blir aldri for gammel til å glede seg over gullmedaljer. Den hun vant i dag har kostet ganske mye. Da er det lov å slippe følelsene løs. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Heldigvis fikk jeg møte Therese hjemme før jeg reiste over til Lahti, og jeg gikk en god lykkeønskning fra henne før løpet. Og hun var med meg underveis også, sier Marit.

- Hvordan?

- Jeg tenkte på henne under oppvarmingen, og jeg tenkte på henne flere ganger under løpet. Jeg tenkte på hva Therese ville gjort.

- Og ?

- Hun ville bare mørna på hun, så da prøvde jeg det jeg og.

Og det gjorde Bjørgen så grundig at konkurrentene - som ventet - falt av en etter en. Nesten i alle fall.

Lykke

For hjemmehåpet Krista Parmakoski beit seg fast som en hissig klegg på Bjørgens bakski, helt til den aller, aller siste bratte bakken.

Der satte Bjørgen inn et padlerykk som ingen kvinnelige skiløpere i verden gjør henne etter. Først da var det game over for den fiske yndlingen.

Marit Bjørgen paraderte over mål i ensom majestet, med et av VM-historiens største glis.

Spesiell reise

- Ja, jeg var glad. Skikkelig glad. Det har vært en spesiell reise hit. Det har kostet, og mye har vært annerledes, sier Bjørgen om veien tilbake til toppen av seiserspallen.

Den har vært til tider tung. Etter fødselen for et drøyt år siden, opptreningen som ble forstyrret av to tretthetsbrudd, morsrollen, Sundby-saken, Johaug-saken.

- Jeg har vært i tvil underveis om at dette kunne være mulig, sier Bjørgen ærlig etter triumfen.

- Men når jeg sitter her nå med VM-gullet er det lett å slå fast at det har vært verdt det.

Takker Fred Børre

Å være mamma til Marius har selvsagt forandret Marit Bjørgens liv som toppidrettsutøver.

- Ja, det har det gjort. Og det har vært noen avgjørelser underveis. Fred Børre og jeg ble enige om at om vi først skulle gjøre dette, komme tilbake, så måtte det gjøres hundre prosent, ikke åtti, ikke nitti. Det måtte gjøres skikkelig.

- Og det har du gjort?

- Ja, og jeg kan knapt få takket Fred Børre nok for måten han har stilt opp i denne perioden. For å si det kort så har han rett og slett vært fantastisk. Helt fantastisk.

Gråter lettere

Det var emosjonelt for Marit Bjørgen å vinne 15-kilometeren. Å vinne blir aldri noen vane for henne.

- Selvfølgelig er jeg glad. Det er mitt første gull som mamma, og jeg kjenner jeg er annerledes som person nå.

- Hvordan?

- Etter at jeg ble mor, gråter jeg mye lettere, hehe.

- Og det kom noen tårer før start i dag også. Jeg var skikkelig nervøs før start, og sendte en melding om det til Fred Børre. Til svar fikk jeg et bilde av Marius med beskjed om at «det går bra det her, mamma». Da kom tårene.

Men Marius hadde helt rett han. Det gikk bra. Skikkelig bra. Og i kveld får han endelig være sammen med mammaen sin.

- Det blir fint. Jeg har jo ikke sett ham siden jeg reiste fra Oslo på tirsdag. Jeg har savnet ham.

Men Marius får bare mamma på lån noen timer i kveld. For VM er langt fra ferdig. Det er slett ikke Marit Bjørgen heller.

- Mye vl ha mer vet du, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media