«Jeg håper alle innvandrere gleder seg til å se en svart mann spille cupfinale»

ULLEVAAL (Dagbladet): Pa-Modou Kah (22) var en glad gutt etter å ha sendt VIF til cupfinalen i går. Men lykken blir småtteri mot stoltheten han vil føle på finaledagen 3. november.

- Jeg håper alle mine landsmenn og alle innvandrere gleder seg til å se en svart mann spille cupfinale, sier Pa-Modou Kah etter 2- 0-seieren mot modige Aalesund.

Pa-Modou blir riktignok ikke den første afrikaner som spiller finale på Ullevaal. Strømsgodsets Ousman Nyan ble historisk da han var med å tape mot nettopp Vålerenga i 1997. I tillegg er ghaneseren Richard Ackon norgesmester med Stabæk i 1998, men han kom aldri på banen i selve finalen.

- John Carew har jo også spilt cupfinale, men han er bare halvt afrikaner, så dette blir helt klart ekstra moro for meg, sier Pa-Modou Kah.

Den åpne semifinalen var nesten halvveis ut i andre omgang da gambisk-fødte Pa-Modou slo innlegget som først endte på pannebrasken til Tobias Grahn, og så i nettmaskene. 1- 0.

Stolt

Seks minutter før slutt avgjorde han sjøl kampen:

- Jeg fikk en Del Piero-pasning fra Freddy dos Santos, og da den ene midtstopperen i tillegg falt like foran meg tenkte jeg at jeg ikke kunne bomme, smiler Pa-Modou Kah.

Og det var mens lykkerusen fortsatt var på et maksnivå i garderoben at ettertenksomheten plutselig kom over Pa-Modou Kah.

- Du vet, at jeg skal spille cupfinale er veldig stort. Men det er også stort for alle dem som har meg som forbilde. Jeg er veldig bevisst den rollen, og derfor har jeg også en veldig god følelse inni meg nå.

Da Vålerenga sist spilte cupfinale - i 1997 - fulgte da 17 år gamle Pa-Modou Vålerengas triumf via TV-skjermen. Fem år seinere sendte han Vålerenga til ny cupfinale med en målgivende og en scoring.

- Om noen hadde sagt til meg den gangen at jeg skulle spille cupfinale for Vålerenga fem år seinere, ville jeg ledd av dem. Men her sitter jeg altså, klar for finale, smiler Pa-Modou.

Midtbanesliteren er på ingen måte noen notorisk målscorer. I serien har det bare blitt en fulltreffer i år. Men han har scoret mot Manchester United, han scoret i kvartfinalen mot Viking og han avgjorde gårsdagens semifinale.

- Jeg scorer bare viktige mål. Og det er alltid godt å score i en semifinale i cupen, sier Pa - som i går spilte sin første...

PC&BS

Scoringen løp han helt bort til VIF-benken for å feire med Stian Ohr, som ble byttet ut ved pause.

- Stian og jeg har en egen pakt. Det er PC&BS, men hva det betyr blir mellom Stian og meg, sier Pa-Modou Kah, og gapskratter.

I går feiret han seieren med god middag sammen med resten av lagkameratene. Men Pa-Modou er ikke typen som tar helt av.

- Vi skal nyte dette i dag. Men i morgen er det tilbake til hverdagen igjen.

Hverdag kunne det fort blitt allerede i går. For inntil 2- 0- scoringen lå i nettmaskene var det ikke gitt at Vålerenga skulle gå seirende ut av dette.

I 1. omgang spilte Oslo-laget direkte dårlig. Men laget fikk langt mer fasong på laget da Kjetil Rekdal satte innpå seg sjøl fra start etter pause.

Da fikk Vålerenga bedre tak på midten, og en type som Pa-Modou torde slippe seg mer løs.

- Kjetil er et viktig ankerpunkt for oss. Når han balanserer midtbanen får jeg også større frihet til å gå framover.

- Min største dag

De fleste fotballkjennere i Norge er enige om at Pa-Modou har en stor framtid på fotballbanen.

- Pa-Modou er på rett vei, men har fortsatt en del å gå på, sier trener Rekdal. Finalemotstander blir enten Stabæk eller Odd.

- Det spiller ingen rolle hvem det blir. 3. november blir uansett den største dagen i mitt fotballiv, sier Pa-Modou Kah.

MÅLSCORERNE: Tobias Grahn og Pa-Modou Kah scoret hvert sitt mål på Ullevaal i går.
2-0: Pa-Modou Kah setter kontrollert inn Vålerengas andre mål bak en sjanseløs Frank Mathiesen i Aalesund-målet.
JUBELGUTTER: Pa-Modou Kah løp bort til benken for å feire sin egen scoring sammen med Stian Ohr. - Stian og jeg har en egen pakt, forteller Pa.