«Jeg håper bare ikke at han blir så jævlig god»

KØBENHAVN (Dagbladet): I dag debuterer Erik Mykland (30) for FC København. Brøndby-trener Åge Hareide og eks-København-stjerne Ståle Solbakken er overhodet ikke i tvil: Myggen blir en kjempesuksess i Danmark!

FC København handlet inn Erik Mykland da risørgutten ble utstøtt i 1860 München. De neste to og et halvt årene tjener han til livets brød i den danske hovedstaden. Den siste tida i Tyskland var tøff, men Mykland vil ikke snakke om det.

- Jeg er ferdig med 1860, sier han, før han legger til:

- Men det var deilig å komme seg vekk.

Da Dagbladet traff ham i går, var han i fullt firsprang hjem for å ordne huset han skal bo i. Der har han knapt vært ennå.

- Og jeg får ikke ordna noe så lenge jeg må stå her med deg, smiler han.

Mykland sier det blir spesielt å spille sin første kamp for et nytt lag, men tror sjøl det skal gå bra. FCK stiller da også med fire nye spillere, som trener Hans Backe har brukt vinterpausen på å få samspilt: Martin Albrechtsen fra AB, Bora Zivkovic fra Silkeborg, Thomas Antonelius fra Coventry - og Erik fra Norge.

- Det er en fin gjeng, konstaterer Mykland.

- Mister status

Både dansk presse og klubben har store forventninger til at den lille ballkunstneren skal gjøre furore. Brøndby-trener Åge Hareide regner med at «Myggen» veit å stikke fra seg.

- Erik Mykland er en spiller du har bruk for på ethvert fotballag. Samtidig kan ikke en enkelt spiller gjøre alt. Jeg håper bare ikke at han blir så jævlig god, sier Åge Hareide, som sjøl går for seriegull nummer to.

Ståle Solbakken regjerte FC Københavns midtbane til en hjertefeil stoppet videre fotballkarriere. Han blir sett på som dansk fotballs beste utlending noensinne.

- Jeg mister nok den statusen snart. Erik kommer til å spille på det laget med størst potensial i Danmark, og neste år tror jeg ikke noen vil være i nærheten av FCK. Når Erik får spille sentralt på midten, er han dømt til suksess. Spillestilen passer ham bra, og trener Hans Backe kommer til å gi ham frie tøyler offensivt. Holder han seg skadefri, blir han en kjempesuksess, mener Solbakken, som snakker med Backe jevnlig på telefonen fortsatt.

Mange målgivende

Mykland stiller sentralt på midten i dagens hjemmekamp mot AB, sjøl om han har vært plaget med en akillesskade i det siste. Og Backe gjør ingenting for å skru ned forventningene til den kreative sliteren som kom inn fra kulden.

- Han var i overraskende god form da han kom fra 1860, og hos oss har han vært utrolig god, sier eks-Stabæk-treneren før Mykland har spilt en eneste obligatorisk kamp for klubben.

- Han blir en balanserende kraft på midten, og kommer til å stå for mange målgivende pasninger her nede, sier svensken.

Løpet kjørt?

Verken han eller Mykland vil snakke særlig om at Brøndby leder serien med ti poeng foran vårsesongen, og at mange regner seriegullet for utdelt.

- Det ser ut som det løpet er kjørt. Ti poeng skal være for mye, men helt umulig er det da ikke, sier Mykland.

- Det er taktikk. Det er godt mulig de tar innpå, men noen seriefinale 12. mai blir det ikke, parerer Åge Hareide.

Da går sesongens nestsiste kamp mellom de to lagene i Parken. Oppgjørene mellom Brøndby og FCK avgjorde serien i fjor. Da tapte Brøndby begge kampene, og seriegullet gikk til FCK. Brøndby ledet halvveis, men bare med ett poeng.

- Nå er det mye mas om hvordan jeg skal motivere spillerne, hva jeg jobber med mentalt. Men jeg tror ti poengs ledelse er bedre enn ett, sier Hareide.

- Taper vi seriegullet i år, blir det min aller største skuffelse som trener, sier moldenseren.

Så da veit Mykland hva han har å gjøre.

ENDELIG I MÅL? - Det var deilig å komme seg vekk fra 1860, sier Erik «Myggen» Mykland - som nå er i sin femte proffklubb. Han er en av fire nye spillere i FC København i vårsesongen.
KONKURRENTEN: Åge Hareide er overhodet ikke i tvil om at Myggen vil spise danskepølser med de store. - Erik Mykland er en spiller du har bruk for på ethvert fotballag, slår en gumlende og smørblid Hareide fast.