SIKRET GULLET: Rosenborg-spillerne kunne juble etter å ha sikret seriegullet i Kristiansand. Foto: NTB/Scanpix
SIKRET GULLET: Rosenborg-spillerne kunne juble etter å ha sikret seriegullet i Kristiansand. Foto: NTB/ScanpixVis mer

Rosenborg seriemester 2018

- Jeg håper Barmen sender oppover gullølet han har kjøpt

Pål André Helland sendte et stikk i retning Bergen idet gull nummer 26 for Rosenborg ble sikret på Sparebanken Sør Arena søndag kveld.

  • Start - Rosenborg 0-1 (0-1)

Utgangspunktet før kveldens møte på Sparebanken Sør Arena var enkelt. Uavgjort i Kristiansand eller i Kristiansund, hvor Brann gjestet KBK, var nok for serielederne fra Trøndelag.

Start presset på for poeng på tampen, men parallelt med at Brann snublet på Nordvestlandet, var 1-0 mer enn nok for de svarte og hvite til å sikre seriegullet.

- Det var deilig. Det er ikke mange som kommer til å kjøpe DVD av denne kampen, men det viktigste er at vi vinner. Start kjempet med nebb og klør, og vi viste hva vi er laget av og jeg er utrolig stolt av lagkameratene mine. I år har det blitt spilt dårlig, og vi klarer likevel å vinne gullet, sa Rosenborg-profil Pål André Helland til Eurosport på indre bane.

I kjent stil kom det også en slengbemerkning retning Brann fra den tidligere Hødd-spilleren.

- Jeg håper Barmen sender oppover det gullølet han har kjøpt, sa han, og tenkte naturligvis på Brann-spiller Kristoffer Barmen og Hansas «gullet skal hem-øl» som ble produsert tidligere i år.

Rini Coolen, som tok over sjefsstolen fra Kåre Ingebrigtsen i sommer, legger ikke skjul på at det har vært en tøff høst.

- Det er press hele tiden, men det hører med i en klubb som Rosenborg. Men vi fikset det og tok gullet til slutt, sa nederlenderen til Eurosport.

Ville sette en stopper for gullfesten

Men det var hjemmelaget som kom best i gang. Adeleke Akinyemi var svært nære å sette en kraftig demper på den ventede gullfesten ti minutter ut i kampen. Spissen var nære å stupe hjemmelaget i ledelsen etter et farlig innlegg fra Eirik Wichne. Avslutninga strøk stolpen på vei ut.

Selv om det var hjemmelaget som sto for de fleste farlighetene, var det de gulljagende gjestene som tok ledelsen. Anders Konradsen rullet opp ut mot Birger Meling, før backen fant pannebrasken til Samuel Adegbenro inne i feltet til 1-0 etter snaue halvtimen. Scoringa skulle vise seg å bli den eneste på Sparebanken Sør Arena.

Like før pause kom også meldingene om at Kristiansund hadde gått opp i ledelsen mot Brann. Dermed hadde Rosenborg allerede ett og et halvt bein oppe på seierspallen på vei inn i garderoben ved halvtid.

- Ikke avgjort

Til tross for at de meste hadde gått trøndernes vei før pause, var Rosenborg-assistent Trond Henriksen klar på at jobben langt fra var gjort.

- Kampen er ikke avgjort enda. Vi leder 1-0, men Start er farlige så vi må ha en stødig andreomgang. Vi må fortsette å jobbe som vi gjør og vie dem ut, siden de spiller med fem bak, samtidig som vi må være oppmerksom på deres styrker, sa Henriksen til Eurosport i pausen.

- Vi har hatt en bra omgang om man tenker på sjanser, men vi var for snille og lot dem diktere spillet. Vi må score på sjansene våre. Rosenborg har én sjanse, og leder 1-0, sa Kjetil Rekdal til samme kanal på vei ut til andreomgang.

Ropte på straffe

Pausepraten til Kjetil Rekdal så ikke ut til å gi nevneverdige utslag, og Rosenborg så ut til å ha god kontroll etter hvilen.

Men så tok oppgjøret plutselig fyr et lite kvarter før slutt.

Inne i feltet gikk Herolind Shala ned i en duell med Rosenborg-stopper Even Hovland da kvarteret gjensto. Hele Sør Arena og Start-spillerne ropte på straffespark, men dommer Trygve Kjensli lot det hele passere.

Hovland var tydelig irritert på den tidligere Odd-spilleren, og lot Shala få gjennomgå for situasjonen.

Temperaturen løftet seg ytterligere etter dette, og tumulter oppsto da Anders Trondsen pådro seg et soleklart gult kort for ei alt for sein takling på Adeleke Akinyemi bare minuttet etter straffesituasjonen.

Kjetil Rekdal visste hva ett poeng kunne bety, og kastet inn superinnbytter Mathias Bringaker ti minutter før slutt.

Sørlendingene viste tydelig at de ville ha med seg noe, og ga virkelig Rosenborg kamp om poengene på tampen, med store sjanser ved blant andre Afeez Aremu.

- Dette har Rosenborg hatt god kontroll på helt siden Adegbenro sendte dem i ledelsen midtveis i førsteomgang. Det har ikke vært en imponerende forestilling etter det, men det var mer enn nok til å sikre seriegullet, sa Eurosport-ekspert Tor Ole Skullerud etter kampslutt.

- Nå skal det feires, sa Rosenborg-back Birger Meling umiddelbart etter kampslutt.

Trønderne skal løfte det synlige beviset på seriemesterskapet etter siste hjemmekamp mot Bodø/Glimt om to uker.